Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

У Амбасади Русије одржан је свечани пријем поводом Дана бранилаца Отаџбине

27. фебруара у Амбасади Русије у Србији био је одржан свечани пријем поводом празника Дана Бранилаца Отаџбине.

Свечаном пријему присуствовали су Њ.Е. Председник Републике Србије Томислав Николић (са супругом), Њ.С. Патријарх Српски Иринеј, Министар одбране Небојша Родић, Начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, Министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Милан Бачевић, Министар омладине и спорта Вања Удовичић, Министар без портфеља Александар Вулин, као и екс-председник Генералне Скупштине УН-а Вук Јеремић, бројна лица српске јавности и државни званичници.

Током догађаја била је одржано честитање спортистима-олимпијцима Националног тима Србије и руководству Олимпијског комитета Србије поводом завршетка Зимских Олимпијских Игара у Сочију.

Празник је отворило обраћање Амбасадора Русије у Србији Александра Чепурина, који је изјавио следеће:

Добро вече, драги пријатељи!

Поштовани господине Председниче,

Поштовани господине Председниче Владе,

Ваша Светости,

Ваша Краљевска Височанства,

 

Пре 150 година руски император Александар Трећи, који је узгред речено много урадио за ослобођење Србије и Балкана, рекао је на догађају, који је био сличан данашњем: „Русија има два савезника – то су њена војска и њена ратна морнарица“. Војска је била, јесте и биће ослонац руске државности, пример непоколебљивости и одважности. Данас је дан браниоца Отаџбине – не само државни празник Русије, него и уствари свенародни празник.

Русија и Србија имају велику и трагичну историју, и политичку, и војну. То је историја великих искушења и великих победа. У тешка времена смо увек били заједно са нашом српском браћом по крви, по вери, и морам данас посебно да истакнем, по оружју. Увек смо били на страни истине и праведности. То јако много вреди.

Надам се да ћемо ове године достојанствено и заједнички прославити стогодишњицу почетка Првог светског рата и седамдесетогодишњицу ослобођења Београда од стране совјетске војске и југословенских партизана.

Ипак је 21 век, али је толико трагедија – Југославија, Ирак, Либија, Египат, Сирија. Умногоме захваљујући Русији је успело да се спрече драматични догађаји око Сиријске Републике.

Наравно не могу да нас не забрину последњи догађаји у Украјини. Украјина јесте део европске породице и не треба њу стално провоцирати – или са Русијом или са Западном Европом. То је као раздвајање сијамских близанаца. Потребно је да се потрудимо да изградимо заједничку будућност Европе од Лисабона до Владивостока. Желим да подсетим на најновији предлог Владимира Владимировича Путина Европској Унији о стварању до 2020. године од Атлантике до Пацифика два јединствених заједничких простора: хуманитарног и економског. Реализација ове идеје би радикално променила атмосферу у јавности, стратешка начела, дала би Европи уместо неповерљивог односа и супарништва заједнички стратешки задатак, шансу за велику будућност.

Показати отвореност Русије према свету је био умногоме супер-задатак тек одржаних у Сочију Олимпијских Игара. Дозволите да изразим захвалност Председнику Србије на томе, да је у условима покретања антируске хистерије узео учешће у отварању Олимпијских Игара. У Русији то врло високо оцењено. Дозволите да захвалим Председнику Владе Србије на учешћу у церемонији затварања Олимпијских Игара.

Посебна захвалност српским спортистима, који су данас заједно са нама. Показали су пример истрајности, достојанства, спортске страсти. Искрено смо навијали за њих, стекли су корисно спортско и животно искуство. Све је пред њима.

Руске Оружане снаге су добили последње време модеран изглед. Расте технолошки потенцијал, подигао се социјални статус руских војних лица.

Пред Русијом и Србијом данас стоје џиновски задаци – да се обезбеди просперитет земаља, развој привреде, побољшање живота људи, суверенитет и територијални интегритет наших држава, наша безбедност.

Ми, Руси и Срби, морамо уз сарадњу и узајамну помоћ једних другима да решимо ове задатке, јер је у томе наша дужност – дужност бранилаца Отаџбине.

 

Медији о догађају:

РТС: Čepurin: Pred Srbijom i Rusijom ogromni zadaci

B92: Čepurin: Da zajedno rešavamo zadatke

Данас: Zajednička budućnost od Lisabona do Vladivostoka

Kurir: Nikolić na prijemu u ruskoj ambasadi

Мондо: Čepurin: Pred Srbijom i Rusijom ogromni zadaci

Beta: Čepurin: Pred Srbijom i Rusijom ogromni zadaci

Актер: DAN BRANILACA OTADŽBINE OBELEŽEN I U BEOGRADU

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти