Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Сусрет Владимира Путина с Александром Вучићем

Два Путинова питања за Вучића

Оливера Икодиновић

Руски председник Владимир Путин рекао је на састанку са премијером Александром Вучићем да се нада да ће се односи двеју земаља позитивно развијати. Вучић је након састанка са Путином рекао да је руски председник знао и лично одобрио све што је везано за испоруку оклопних возила, тенкова и мигова и да ће ускоро потписати указ о томе.

„Што значи да све што смо се договорили у најкраћем могућем року стиже у Србију“, истакао је Вучић.

На молбу да прецизира да ли је реч о неколико дана или неколико недеља Вучић је рекао: „Неколико дана, или неколико недеља, али не бих говорио о неколико месеци“.

Вучић је објаснио и зашто је, након што је већ разговарао са Путином, био позван натраг. 

„Председник Путин је имао још два питања за мене а била су политичке природе“, рекао је српски премијер.

На питање да ли су та питања била везана за изборе, Вучић је одговорио одрично, додавши да је Путин у уводном делу, пред састанак, рекао око избора "све недвосмислено", а да се "ово тицало политике у будућности, како и на који начин да делујемо у будућности“.

Вучић је такође навео да је Путину изнео погледе Србије на ситуацију у региону и рекао да су мир и стабилност од пресудног значаја за Србију. Указао сам и на изазове с којима смо суочени и рекао да је за нас значајна подршка Русије у очувању територијално интегритета Србије али и свака друга, економска и политичка подршка.

Састанак Александра Вучића и Владимира Путина
© SPUTNIK/ МИХАИЛ КЛИМЕНТЬЕВ
Састанак Александра Вучића и Владимира Путина

Када је реч о економској сарадњи, Вучић је истакао да је са руским лидером разговарао о доласку нових руских компанија у Србију, али и о пословању НИС, РЖД јер „НИС је највећи пунилац буџета, а РЖД компанија која је на време испуњавала све своје обавезе“. 

Било је речи и о војној неутралности Србије, а према речима српског премијера, он је поновио да Србија чврсто стоји на ставу да војну неутралност мора да сачува „и да је то питање и слободе и независности нашег слободарског народа“, што је председник Путин у потпуности подржао.

О питању војне сарадње Вучић је рекао да је Путин знао и лично одобрио све што је договорено с министром одбране Русије Сергејом Шојгуом о испоруци 30 борбених оклопних возила, 30 тенкова Т-72 и шест „мигова 29“.

„Ја после данашњих разговора у  најскоријем времену да председник потпише указ што би значило да све што смо договорило стиже у Србију", рекао је Вучић и истакао да то очекује " у најкраћем могућем року".

„Сада остају само технички проблеми: да ли ћете нешто да расклапате па да стављате у авион па ће то стићи у деловима у Србију или ће једна земља да омогући прелет што бисмо ви више волели. У сваком случају грађани Србије могу да буду и по том питању нешто спокојнији што је важна и добра вест», рекао је Вучић.

Како је додао, разговарали си и о туризму и о другим областима развоја привреде, а док је су се њихови ранији разговарали сводили на питање колико Србија дугује за "Петрохемију", за "Гаспром", сада тих разговора нема јер Србија ништа не дугује и Путин је задовољан због тога.

„Мислим да је председник Путин данас желео да на себи својствен начин покаже свима да подржава Србију и да жели добро народу Србије“, навео је Вучић.

Према његовим речима, Путин је отворио и тему ремонтног центра за хеликоптере.

Путин је у кратком обраћању пре састанка у четири ока рекао да „ма како се развијала политичка ситуација, не сумња да ће се односи између наших земаља развијати исто овако позитивно и у духу пријатељства као и до сада“.

Он је изразио очекивање да ће предстојећи председнички избори у Србији протећи на највишем нивоу, пожелевши успех „актуелним властима“.

Путин је такође истакао да је заједничким напорима промењена набоље, макар и незнатно, ситуација у трговинско-економској сфери.

„Прошле године остварен је мањи пораст трговинске размене, напорима ваше владе. Ти резултати остварени су захваљујући расту испорука из Србије у Русију. Највећи пораст забележила је испорука пољопривредних производа, негде око 40 одсто. Имамо и добре заједничке пројекте, они се активно развијају, пре свега у енергетици“, прецизирао је Путин.

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

 

Вучић и Путин у Кремљу: Односи две земље ће се развијати у пријатељском духу

Председник Руске Федерације Владимир Путин истакао је да захваљујући заједничким напорима Србија и Русија имају бољу ситуацију у трговини. Премијер Србије Александар Вучић уверен је, каже, да ће бити могуће да се увећа трговинска размена и побољшају економски односи две земље.

Путин је у кратком обраћању, пре него што су разговори настављени иза затворених врата, истакао да се нада да ће се односи две земље позитивно развијати и у духу пријатељства, као и до сада. 

"Захваљујући заједничким напорима ситуација се мења у нашим трговинско-економским односима. У прошлој години смо забележили мали пораст обима трговинске размене, око два процента. То није много, али је ипак пораст и тај пораст остварен је захваљујући напорима ваше владе да се повећа испорука робе из Србије у Русију", навео је Путин.

Указао је да у тој размени постоје водећи сектори, као и да је пораст пољопривредног извоза у Русију био око 40 одсто.

"Имамо заједничке пројекте и они се добро развијају, пре свега у сфери енергетике. Наравно, то ћемо данас заједно размотрити", напоменуо је Путин.

"Ми знамо да ће ускоро у Србији бити одржани председнички избори. Уверени смо да ће у данашњој Србији ти избори бити организовани на највишем новоу, пре свега захваљујући напорима ваше владе", рекао је Путин Вучићу.

Указао је да ће се, без обзира на развој политичке ситуације, односи две земље развијати.

"Како год да се буде развијала политичка ситуација немамо ни најмању сумњу да ће се односи наших земаља развијати позитивно и у духу пријатељства које је грађено и неговано током претходних деценија", рекао је Путин.

Руски председник је поручио да би са Вучићем желео да размотри и ситуацију у региону, јер се по неким спољним показатељима чини да се ситуација заоштрава.

Вучић: Хвала на подршци суверенитету и територијалом интегритету Србије 

Премијер Вучић се захвалио на гостопримству и подршци територијалном интегритету Србије.

Премијер Вучић на састанку са Путином
Премијер Вучић на састанку са Путином

"Хвала Вам за веома добар пријем и желим да вам кажем да треба да захвалимо Вама лично и Влади Руске Федерације за подршку територијалном интегритету и суверенитету Србије. Како сте већ рекли, уверен сам да ћемо успети да повећамо обим трговинске размене и економске сарадње", навео је премијер.

Истакао је да је важно размотрити ситуацију у региону, што је веома важно за Србију и Русију.

"Мени је веома важно да кажем да, као што знате, ми остајемо привржени очувању нашег суверенита, националне независности и војне неутралности. Хвала још једном за Ваше пријатељство и уверен сам да ће се наши односи развијати највишем нивоу", напоменуо је Вучић.

Раније данас, портпарол Кремља Дмитриј Песков најавио је да ће Путин и Вучић разговарати о даљем развоју стратешког партнерства између две земље, њиховим економским везама и о другим питањима.

Данашњи састанак, десети је сусрет Вучића и Путина. 

У Русију су са премијером Вучићем допутовали и министар одбане Зоран Ђорђевић и министар за рад, социјална и борачка питања Александар Вулин.

Они ће касније учествовати на проширеном састанку делегација две стране.

Преузето је са http://www.rts.rs

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти