Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Презентација мозаика куполе Храма Светог Саве

Вучић: Мозаик у Храму Светог Саве још један симбол братства Срба и Руса

Председник Србије Александар Вучић и министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров присуствовали су свечаној презентацији мозаика у Храму Светог Саве на Врачару, на куполи висине од 65 метара. Вучић оценио да је тај храм кућа за све и још један од симбола братства Срба и Руса.

"Највећи наш задатак данас је да избегнемо све замке око нас, да чувамо пријатеље, да тежимо миру, разумевању и изградњи", поручио је председник Србије у обраћању на свечаности откривања мозаика.

"На нама је да завршимо овај храм", рекао је Вучић и указао да је Храм на Врачару "кућа за све" и још један од симбола братства Срба и Руса, али и да у том храму треба да буде јак корен, отпоран на све олује, нашег пријатељства са Русијом.

"Ова купола, која је изнад нас, вероватно је најбоље место за подсећање на светост неких веза, посебно цркве и народа, Русије и Србије, народа који су потекли из истог племена, били сабраћа у невољи, борили се заједно против мржње као поретка, неправде као начина и освојили слободу за наше народе, за свакога од нас. Више од тога тешко да је могуће", нагласио је Вучић.

Олује кроз које смо заједно прошли ојачале су корене те везе, подвукао је Вучић подсетивши да се Свети Сава замонашио у руском манастиру на Светој Гори.

Мозаик у Храму Светог Саве
Мозаик у Храму Светог Саве
 

"Ова купола говори о пријатељству два народа и на њој је радило 70 српских и руских уметника, који су уткали милионе комадића у јединствену поруку братства и солидарности", рекао је председник.

Истакао је да је ово тек почетак, а да је на нама да завршимо овај храм мира, љубави и докажемо да смо усвојили све лекције и одабрали живот.

Држава је помогла Храм да омогући да он буде најлепши и најсветлији, стециште наших веза, братства и мира са свима.

Вучић се посебно захвалио председнику Русије Владимиру Путину, без кога, истиче, не бисмо готово ништа урадили у том светом храму и који је долазио и интересовао се за наставак радова.

Такође се захвалио шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову што је својим доласком увеличао овај дан и 180 година од успостављања дипломатских односа две земље.

Александар Вучић
Александар Вучић

"Хвала свима из Србије који су годинама радили на томе да се овај храм подигне, од краљева – Милана, Петра и Александра, па до Душана Чкребића, Зорана Ђинђића и Томислава Николића", рекао је Вучић, који је захвалност упутио и "Гаспрому", који помаже у изградњи Храма.

Нагласио је да је изградња Храма, која је почела крајем 19. века, када је идеју о томе донео Матија Бан, дубровачки Србин, свестан својих корена, највећи приказ историје кроз коју смо пролазили.

Ратови и увек само ратови и 1912, и 1914. и 1941. године, па затим 90-их, заустављали су овај подухват, указао је председник Србије.

"Такође, једна друга вера или невера која је владала нама, и Русијом и Србијом, није хтела ни Храм ни свеца после Другог светског рата", додао је председник.

"Зато је данас можда и највећи задатак да Храм завршимо у миру, избегнемо све замке које су одавно око нас, да чувамо пријатеље и тражимо баш она решења која ће омогућити оно чему је и Свети Сава тежио: миру, разумевању и изградњи", закључио је председник Србије уз поруку "живело српско-руско пријатељство".

Истиче да ће Храм Светог Саве, који је данас највећи на овом делу Европе и света, бити најлепши и најсветлији.

Лавров: Наше ће цркве сачувати достојанство

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је у Храму Светог Саве пренео своје искрено дивљење и признање свима који су учествовали у његовој градњи, опремању и осликавању, а посебно уметницима који су том подухвату допринели.

Сергеј Лавров
Сергеј Лавров

Уз опаску да у неким земљама цркве учествују у "политичким играма", попут оних у Црној Гори или Македонији, Лавров је посебно нагласио блискост српске и руске цркве.

Изразио је уверење да ће и у будућности оне сачувати достојанство, које су и до сада исказивале.

"Моје срце је било испуњено огромном радошћу и захвалношћу када сам видео ову предивну композицију Вазнесења Господњег, које сада украшава главну куполу овог величанственог храма", рекао је Иларион, митрополит московски.

У интервјуу за РТС, представник Руске православне цркве, митрополит волоколамски Иларион каже да односи две цркве никад нису били бољи, да се два народа разумеју боље и поштују више него што то и сами схватају.

"Пријатељство наших народа учвршћено је крвљу наших војника који су је пролили овде на српској земљи и који су овде и сахрањени. И можда није случајно што је Београд први град у Европи у којем је подигнут споменик нашем последњем цару, светом мученику Николају другом. У Русији нема споменика. Имамо споменике коме хоћете, Лењину, споменик Енгелсу је одмах поред Храма Христа Спаса у Москви, али не и цару Николају. А у Београду има. И то сведочи о томе да српски народ добро разуме и високо цени улог који су Руси дали српској историји и очувању православља у Србији", рекао је митрополит Иларион.

Патријарх: Хвала Русији и Србији

Патријарх Српске православне цркве Иринеј захвалио је Русији и њеном председнику Владимиру Путину, као и Републици Србији и председнику Александру Вучићу на помоћи коју су пружили и пружају на изградњи Храма.

"Остајемо у нади да ће нам братска Русија и даље пружати помоћ у осликавању Храма Светог Саве. Он ће бити понос Срба и Руса као и целог православља", рекао је патријарх.

Подсетио је да се данас налазе на месту на коме су Турци далеке 1595. године спалили тело Светога Саве.

Приликом обележавања 300 година од тог немилог догађаја, родила се идеја да се на том месту подигне величанствени храм највећој духовној и културној личности, рекао је патријарх.

Патријарх Иринеј у Храму Светог Саве
Патријарх Иринеј у Храму Светог Саве

Подсетио је да је почетком 20. века било неколико неуспелих конкурса за изградњу Храма, да је она започета 1939. године, па прекинута Другим светским ратом, и тек је доласком патријарха Германа 1958. године обновљено питање наставка градње Храма.

"Овом приликом са овога светога места, најсрдачније се захваљујемо братској Русији и господину Путину за љубав према нашем народу, као и Руској православној цркви. Наравно, и од свег срца се захваљујемо и Србији и господину Вучићу за велику и драгоцену финансијску помоћ", рекао је патријарх Иринеј.

Говорећи о историјату изградње храма на Врачару, патријарх је прецизирао да се, након што је изградња више пута била заустављана током разних догађаја који су задесили ове просторе, градња сада наставља и да ће овај храм бити "понос Срба и Руса, као и целог православља".

Мозаик на куполи у Храму Светог Саве представља један од највећих пројеката мозаичког украшавања у свету.

Украс тежак 40 тона сачињен је у Москви, прављен годину дана, а потом превезен у Београд, а дело је уметника предвођених чувеним Николајем Мухином.

Израду је финансирала руска фирма "Гаспромњефт" са четири милиона евра.

У Храму и испред Храма окупио се велики број грађана који су дошли да присуствују презентацији.

Преузето је са http://www.rts.rs

 

Лавров у Храму: У неким земаљама цркве учествују у „политичким играма“, а у Србији...

Сергеј Лавров улази у Храм Светог Саве

© Tanjug/ TANJA VALIC

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров данас је у Храму Светог Саве пренео своје искрено дивљење и признање свима који су учествовали у његовој градњи, опремању и осликавању, а посебно уметницима.
 

Уз опаску да у неким земљама цркве учествују у „политичким играма“, попут оних у Црној Гори или Македонији, Лавров је посебно нагласио блискост српске и руске цркве, те изразио уверење да ће и у будућности оне сачувати достојанство које су досад исказивале.

„Не могу исказати речи одушевљења непосредно према уметницима и свима онима који су реализовали овај пројекат под покровитељством Унеска. 

Наравно, данашњи догађај симболише духовну и културну блискост наших грађана и цркава и чини ми се да  је посебно важно показати такво јединство у периоду када и Руска православна црква и Српска православна црква пролазе кроз тежак период. Сви видимо како покушавају да увуку цркве у политичке игре како у Украјини, тако и у Црној Гори и Македонији, али православна вера се увек одликовала тиме што је веровала у поступке својих грађана“, рекао је Лавров.

„Сигуран сам да ће узбуркано време наше цркве пребродити достојанствено, као што је то увек било са православнима“, нагласио је он.    

Сергеј Лавров борави у дводневној посети Србији, током које се срео с највишим државним званичницима.

Током презентације мозаика централе куполе Храма Светог Саве, председник Србије Александар Вучић оценио је да је храм Светог Саве кућа за све и још један од симбола братства Срба и Руса, те нагласио да у храму треба да буде јак корен, отпоран на све олује, нашег пријатељства са Русијом.

Танјуг

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

 

Милиони божанствених комадића спајају Србе и Русе (видео, фото)

Мозаик у куполи Храма Светог Саве.

© Sputnik/ Радоје Пантовић


Сенка Милош

Помоћ Русије не престаје постављањем мозаика у куполи, у Москви су у току радови на мозаику за олтар једног од највећих храмова на свету. Како Спутњик сазнаје, план је да тај посао буде завршен током 2019. године, када је планирано свеправославно освећење Храма Светог Саве поводом 800. годишњице аутокефалности Српске православне цркве.

Стотине верника поздравиле су министра спољних послова Руске федерације Сергеја Лаврова на улазу у Храм Светог Саве. Он је у друштву председника Србије Александра Вучића и министара Владе Србије присуствовао свечаној презентацији мозаика у куполи Храма, који је рад руских и српских уметника.

Верници испред Храма светог Саве
© SPUTNIK/ РАДОЈЕ ПАНТОВИЋ
Верници испред Храма светог Саве

Унутрашње украшавање централне куполе Храма почело је у мају прошле године када су из Русије, после седам дана путовања и пређених више од две хиљаде километара, стигли делови мозаика за куполу.

Реч је о највећој композицији Христовог Вазнесења на свету сазданој од комадића обојеног и златног стакла и природног камена. Мозаик у куполи у пречнику има 30 метара, а тежак је чак 40 тона.

Уважене госте на представљању мозаика први је поздравио домаћин, патријарх српски Иринеј који је говорио о историјату изградње Храма. Затим се присутнима обратио генерални директор компаније „Гаспром њефт“ Александар Дјуков.

Табла код мозаика у Храму Светог Саве
© SPUTNIK/ РАДОЈЕ ПАНТОВИЋ
Табла код мозаика у Храму Светог Саве

Он је представио спомен-плочу која ће убудуће стајати у Храму, на којој пише да је мозаик поклон компаније и да је симбол јединства руског и српског народа. Компанија „Гаспром њефт“ уплатила је за финансирање мозаичког уређења куполе храма 4 милиона евра.

Председник Србије Александар Вучић у свом обраћању посебно се осврнуо на српско-руске везе, које су почеле када се утемељитељ Српске православне цркве Свети Сава замонашио на Светој Гори, у руском Манастиру Пантелејмону.

„Ова купола је најбоље место за светост веза између Србије и Русије. Потичемо из истог племена, делимо исту веру, борили смо се заједно против мржње и освојили слободу. Више од тога није могуће“, нагласио је председник.

Део атмосфере с презентације мозаика у Храму
© SPUTNIK/ РАДОЈЕ ПАНТОВИЋ
Део атмосфере с презентације мозаика у Храму

Он је захвалио свима који су учествовали у изградњи Храма од краља Милана, преко некадашњег премијера Зорана Ђинђића, до бившег председника Томислава Николића. Захвалио се и руководиоцу уметничког тима за радове на мозаику, члану Руске академије уметности Николају Мухину, а посебну захвалност упутио је председнику Русије Владимиру Путину, који је обећао помоћ у изградњи и обећање испунио.

„Ова купола говори о пријатељству два народа, на њој је радило 70 српских и руских уметника, који су уткали милионе комадића у јединствену поруку братства и солидарности“, рекао је српски председник.

Вучић је рекао да је Храм један од симбола братства Срба и Руса, те нагласио да у њему треба да буде јак корен, отпоран на све олује, пријатељства Србије са Русијом. Он је говорио и о паузама у изградњи, које су често проузроковали ратови.

Српски председник Александар Вучић и руски шеф дипломатије Сергеј Лавров у Храму Светог Саве
© TANJUG/ ТАЊА ВАЛИЧ
Српски председник Александар Вучић и руски шеф дипломатије Сергеј Лавров у Храму Светог Саве

„Зато је данас можда наш највећи задатак да Храм завршимо у миру, да избегнемо све замке које су одавно око нас, да чувамо пријатеље, да тражимо баш она решења која ће омогућити оно чему је и Свети Сава тежио — мир, разумевање и изградњу. Он је успео, изградио је Хиландар на Светој Гори. На нама је да завршимо овај храм, храм мира, пријатељства и љубави. Завршићемо га“, рекао је Вучић.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров пренео је своје искрено дивљење и признање свима који су учествовали у градњи, опремању и осликавању Храма, а посебно уметницима. У свом говору Лавров се осврнуо и на чињеницу да у неким земљама цркве учествују у „политичким играма“.

„Данашњи догађај симболише духовну и културну блискост наших грађана и цркава и чини ми се да је посебно важно показати такво јединство у периоду када и Руска православна црква и Српска православна црква пролазе кроз тежак период. Сви видимо како покушавају да увуку цркве у политичке игре како у Украјини, тако и у Црној Гори и Македонији, али православна вера се увек одликовала тиме што је веровала у поступке својих грађана“, рекао је Лавров.

Храм Светог Саве посебно је декорисан за ову прилику.
© TANJUG/ ДИМИТРИЈЕ ГОЛЛ
Храм Светог Саве посебно је декорисан за ову прилику.

Он је додао да је сигуран да ће узбуркано време наше цркве пребродити достојанствено, као што је то увек било са православнима.   

Током свечаности у Храму био је окупљен велики број грађана. Њих је поздравио митрополит волоколамски Иларион, који је специјално због презентације мозаика допутовао из Русије.

У изградњи једног од највећих храмова на свету заправо је дошло до историјског тренутка у којем црква добија своје лице, захваљујући помоћи Русије. Међутим, сарадња са братском православном земљом на том пројекту почела је давне 1906. године.

Програм за градњу Храма направљен је 1895. године, на конкурс је стигло много радова, а да би изабрала најбољи, Србија се за помоћ обратила Художественој академији. Храм Светог Саве изграђен је по пројекту који су препоручили њени стручњаци.

Током посете Храму руски председник Владимир Путин је у разговору са патријархом Иринејом и тадашњим протонеимаром Војиславом Миловановићем потврдио да ће Русија израдити мозаик и то је дефинисао тако да, оно што руска страна црта, руска страна и изводи и сноси трошкове. Путин је био одушевљен идејом, за крај разговора рекао је само: „Будет“.
© ФОТО:
Током посете Храму руски председник Владимир Путин је у разговору са патријархом Иринејом и тадашњим протонеимаром Војиславом Миловановићем потврдио да ће Русија израдити мозаик и то је дефинисао тако да, оно што руска страна црта, руска страна и изводи и сноси трошкове. Путин је био одушевљен идејом, за крај разговора рекао је само: „Будет“.

Од 2002. године Русија је поново укључена у изградњу, храм су више пута посетили руски премијер и председник, Дмитриј Медведев и Владимир Путин, али и министар одбране Сергеј Шојгу, јер схватају да је реч о послу који превазилази Србе, да је реч о свеправославном храму.

Помоћ Русије не престаје постављањем мозаика у куполи, у Москви су у току радови на мозаику за олтар једног од највећих храмова на свету.

Како Спутњик сазнаје, план је да тај посао буде завршен током 2019. године, када је планирано свеправославно освећење Храма Светог Саве поводом 800. годишњице аутокефалности Српске цркве.

Деца поклањају цвеће окупљенима у Храму
© SPUTNIK/ РАДОЈЕ ПАНТОВИЋ
Деца поклањају цвеће окупљенима у Храму

Данашњу свечаност у храму песмом су улепшали дечји руски хор „Домисолка“ и Московски црквени хор.

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

 

 

Златни односи двеју земаља: Лавров на откривању мозаика у куполи Храма Светог Саве

 

 

Дмитриј Лане

 

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров долазио је у дводневну посету Београду поводом 180. годишњице дипломатских односа Русије и Србије.

 

Лавров се током посете се састао са колегом Ивицом Дачићем и председником Србије Александром Вучићем. Најважнији културни догађај ове посете на тако високом нивоу било је свечано откривање мозаика „Вазнесење Господње“ у куполи Храма Светог Саве у Београду. Мозаик је израдила група руских и српских архитеката под руководством Николаја Мухина. Дописница портала Russia Beyond на српском језику Катарина Лане овако описује главни догађај ове недеље.

 

Златни крстови на куполама Храма Светог Саве били су обавијени ниским облацима из којих је ледена киша сипила на окупљене Београђане. Људи су дошли да виде Лаврова, многи са цвећем и децом, и поред лошег времена. Сергеј Лавров је заједно са амбасадором РФ у Србији Александром Чепурином и српским министром спољних послова Ивицом Дачићем поздравио Београђане, а затим ушао кроз тешка врата у храм, где су га са осмесима већ чекали председник Републике Српске Милорад Додик, представници компаније „Газпром“ у скупим оделима, као и представници агенције „Россотрудничество“ који су надгледали радове. Из Москве је допутовао амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић, а било је и много других представника културе, дипломатије и државних структура.

Новинари су журили да фотографишу сваки тренутак. У једном тренутку Лавров незадовољно севну очима и рече: „Заболеше ме очи од блицева“. Фотографисање одмах престаде. Остало је да стигне председник Србије. У Храму је било хладно, као и увек током зиме.

Најзад патријарх српски Иринеј пође да дочека Вучића, кротко посматрајући окупљене. Вучић се прекрсти и уђе, а затим добро осмотри храм са великим интересовањем. Новинари опет дохватише фотоапарате и почеше да „збијају редове“. „Девојко, одмакните се“, рече ми строго руски телохранитељ. „Нећу да се одмакнем, и ја сам на радном месту. Ви се одмакните, јер и ви мени сметате! Молим вас!“ – осмехнух се ја, и он се повуче.

Убрзо затим државни функционери заузеше своја места. На сцену изађе сјајни Милош Биковић. Тако је почела церемонија.

Најпре патријарх српски упути високом госту поздраве и речи захвалности, а затим реч узе министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Желим да изразим искрену захвалност свима који су на било који начин учествовали у овом светом делу. Председник Руске Федерације је лично посветио пажњу овом пројекту који је иницирао председник Србије. Данашњи догађај симболизује духовну и културну блискост наших грађана и наших цркава. Важно је демонстрирати такво јединство када се чине покушаји да Руска и Српска православна црква буду увучене у политичке игре на Украјини, у Црној Гри и Македонији. Православна вера се увек одликовала тиме што је уливала поуздање својим верницима, нашим грађанима. Наше цркве ће ова тешка времена пребродити на достојанствен начин, као што је то увек било у православљу“, закључио је он.

Затим је микрофону пришао председник Србије Александар Вучић и на скоро беспрекорном руском језику поздравио окупљене и захвалио се председнику Русије за подршку и јачање руско-српских односа, као и компанији „Газпом“ за огроман допринос овом важном пројекту. Он је са топлином и одушевљењем оценио труд архитекте Николаја Мухина, а те речи су присутни подржали аплаузом.

„Ова купола, ова Васељена изнад нас, вероватно је најбоље место за подсећање на светост неких веза, посебно између ове две цркве, ова два народа и ове две државе – Русије и Србије. Олује кроз које смо заједно прошли само су ојачале те братске везе. И ова купола је порука братства и солидарности. Живело српско-руско пријатељство!

Уз аплаузе на сцену изађоше мали бели анђели – дечији црквени хор „Орлић“ из Батајнице. Млада диригенткиња Јелена Павловић била је одушевљена што јој се пружила прилика да учествује у овако великом догађају.

„Ми смо веома задовољни што нас је Руски дом позвао и омогућио да учествујемо у оваквом прелепом догађају!“, рекла је она.

Уз дивне дечије гласове испод куполе се укључише десетине сијалица и мозаик који заузима преко хиљаду квадратних метара засветлуца стотинама златних искри. Лик Господа Исуса Христа се осветли.

У том тренутку се чинило да је у храму одмах постало топлије. Можда је разлог томе била топла атмосфера којом су праћене све руско-српске акције и манифестације. На крају церемоније делегација устаде са својих места, а руски телохранитељи пожурише према излазу, успут се нешто консултујући. На вратима храма стадоше, окренуше се према олтару, прекрстише се на руски начин – од рамена до рамена – и изађоше. За њима изађе и Сергеј Лавров.

„Ми вас волимо!“, узвикну старија жена са унуком.

„И ја вас!“, осмехну се министар.

 

Преузето је са https://rs.rbth.com

 

 

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти