Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Посета Сергеја Шојгуа Србији

Шојгу: Русија испунила обећање — стигли „мигови“

Сергеј Шојгу

© Tanjug/ Раде Прелић

 

Русија је испунила обећање да ће Србији испоручити шест ловаца Миг-29 на 73. годишњици ослобађања Београда од немачко-фашистичких освајача, изјавио је министар одбране Русије генерал Сергеј Шојгу на састанку са министром одбране Србије Александром Вулином.

„Када сте у августу били у Москви, обећао сам да ће авиони до празника бити у Београду. И авиони су у Београду. Уверен сам да ће они послужити као поуздана одбрана и гарант независности и безбедности Србије“, рекао је Шојгу.    

Он је навео да Русија и Србија имају велике планове у војној и војнотехничкој сарадњи и захвалио се српском министру одбране на позиву за параду.    

„Надам се да ће ће прослава 73. годишњице ослобађања Београда бити добра, да се још једном подсетимо да су пре 73 године наши очеви и дедови раме уз раме стајали овде и ослобађали град“, приметио је.

Он је додао да је важно што се то баш данас дешава, „када многи покушавају не само да забораве, већ и да ревидирају историју, када се у неким државама подижу споменици онима који су се борили против нас.  

Министар одбране републике Александар Вулин је изјавио да је Србија захвална Русији на „миговима“.    

„Србија је војно неутрална држава. Међутим, и држава која је војно неутрална и самостална мора да буде јака у војном смислу и зато је ваша помоћ веома важна“, рекао је српски министар.    

Он је додао да је договор председника Владимира Путина и Александра Вучића о ловцима дао Србији „могућност да заштити своје небо“.

„Желео бих лично да вам захвалим, драги министре, јер знам колико је напора и труда потребно уложити да се то уради. Хвала вам што учествујете у празнику с нама“, изјавио је Вулин.

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

Вучић: Све ћемо урадити да се роде генерације које неће памтити рат

Вучић је поручио да је данас велики дан за Београд и да му се чини да има небеске правде у томе што је Београд ослобођен баш 20. октобра 1944. године, јер су три године раније, од 15. до 21. октобра нацистички окупатори побили и стрељали хиљаде људи.

"Од те смрти и ужаса ослободили смо се 20. октобра", рекао је Вучић и навео да се нада да смо се заувек ослободили оне врсте лудила која сматра да је оправдано убијати у име расе, нације или идеологије која је неке људе сматрала мање вредним од других и то толико мање да не заслужују да живе.

Рекао је да цела та накарадна филозофија више не важи и да "нећемо на њу никада да пристанемо".

Указао је да је образлажући наређење на основу којег су извршени октобарски масакри 1941. у Србији фелдмаршал Вилхелм Кајтел, први човек немачке врховне команде, рекао: "Тамо на истоку живот ионако ништа не вреди".

"Тога смо се ослободили и то победили 20. октобра. Да ли су успели други – не знам и сасвим је могуће да има још оних који нас доживљавају мање вредним, који мисле да не важе за нас и њих иста правила, који сматрају да они сами нешто могу, а ми не. Данас за нас цела та накарадна филозофија више не важи. Ми смо се 20. октобра 1944. тога заувек ослободили", поручио је Вучић.

"Нама је наш живот непроцењиво драгоцен и вредан и бићемо довољно снажни да никоме не дозволимо да га потцени и да га узме", истакао је председник Србије.

Како је рекао, на дан када се рат завршио, "поручујемо да нам је основна намера да се никад више не настави".

Истиче да је Србији потребна стабилност, развој и раст а да је мир основни услов за то.

"Све ћемо урадити да се роде и умру генерације које неће памтити рат и које ће мислити добро о себи а не лоше о другима, оне које ће поштовати а не потцењивати", рекао је Вучић. 

"Непроцењив нам је тај живот – живот сваког човека у Србији" нагласио је председник и додао да ће Србија зато наставити да се развија и да се гради.

 

"Хоћемо Србију која ће бити гарант мира" 

Истакао је да "хоћемо јаку и развијену државу Србију која ће и свима другима бити гарант мира и стабилан и поуздан партнер".

"Не плашимо се да преговарамо, али нека нико не помисли да преговарамо зато што се плашимо" цитирао је Вучић америчког Џона Кенедија.

"Ми смо ослобођена, независна и суверена земља, која хоће да се бави собом и да ради, напредује и развија се", истакао је председник Србије.

Поручио је да тежимо историјском дуговечном договору са Албанцима, да хоћемо комшијски живот и пријатељство са Бошњацима, већу повезаност са Црном Гором, добре односе са Хрватском...

"Али, свима мора да буде јасно да се не плашимо да преговарамо, али нека нико не мисли да преговарамо зато што се плашимо. И данас, пред војском која је сваког дана боље опремљена, снажнија и обученија и која ће бити све боље плаћена, та је порука јаснија него икада", нагласио је Вучић.

Захвалио се официрима, подофицирима и војницима што су, како је рекао, у последње две деценије издржали бројна понижења због војске и земље коју штите и што су били стрпљиви, чекајући боља времена и поручио им да су та боља времена стигла и да ће из године у годину живети боље, а њихова деца имати бољу будућност.

"Ова земља је наше двориште, које смо ослободили својом крвљу, чак и када смо га ослобађали и за друге и не треба никоме да смета што се нашим двориштем толико поносимо. Нећемо улазити у туђе и бићемо отворени још више за свакога ко дође као пријатељ, само тражимо да нико не помисли да смо мање вредни и да може да нам узме оно што највише ценимо, а то је наша слобода", поручио је Вучић.

Како је рекао, тражимо отворено да нас нико не тера да се стидимо свих наших ратова и слободе коју смо освојили, зато што смо је заслужили својом крвљу, а не туђом.

Зато смо, каже, заслужили и прославу великог дана када је Беоргад ослобођен.

"Славићемо га увек са руским пријатељима, који су са совјетским народима, са српским и другим југословенским народима ослобађали Београд, гинули за слободу и овде пролили крв да бисмо ми данас уживали у ономе што нам је највредније", подвукао је председник Србије.

Захвалио се председнику Русије Владимиру Путину и руском министру Сергеју Шојгуу за наоружање које су нам дали и предали и које смо добили да заувек њиме управљамо.

"Хвала вам што цените наш живот и што не мислите да је живот народа у Србији мање вредан. Хвала и европским пријатељима на подршци у развоју наше земље, али хвала најзаслужнијима што удишемо слободан ваздух. Нека је вечна слава ослободиоцима Београда, борцима Народноослободилачке војске, који су ослободили наш град, Црвеноармејцима који су учествовали у ослобађању. Нека живи слободна Србија", поручио је Вучић.

Преузето је са http://www.rts.rs

 

Моћни „Стрижи“: Шоу у Београду какав свет није видео (фото)

© Tanjug/ Дарко Војиновић
 

Један од најјачих утисака на данашњој паради „Слобода 2017“ у Батајници оставили су славни припадници најатрактивније акробатске летачке групе на свету „Стрижи“. Ове фотографије најбоље говоре о томе зашто се то десило.

 

„Стрижи“ су, уз „Руске витезове“, владари руског неба и једна су од најбољих акробатских летачких група на свету.
© AP PHOTO/ ДАРКО ВОЈИНОВИЋ
„Стрижи“ су, уз „Руске витезове“, владари руског неба и једна су од најбољих акробатских летачких група на свету.
 
„Стрижи“ (у преводу „ластавице“) улазе у састав Војно-космичких снага Русије и, попут „Витезова“, састављени су од најбољих и најискуснијих пилота.
© TANJUG/ ДАРКО ВОЈИНОВИЋ
„Стрижи“ (у преводу „ластавице“) улазе у састав Војно-космичких снага Русије и, попут „Витезова“, састављени су од најбољих и најискуснијих пилота.
 
Елитна акробатска група формирана је 6. маја 1991. године, готово истовремено са „Руским витезовима“, а седиште им је база Кубинка, у Московској области, где се налази и најбоља војна школа за пилоте.
© AP PHOTO/ ДАРКО ВОЈИНОВИЋ
Елитна акробатска група формирана је 6. маја 1991. године, готово истовремено са „Руским витезовима“, а седиште им је база Кубинка, у Московској области, где се налази и најбоља војна школа за пилоте.
 
Неке делове програма „Стрижи“ су у Београду приказали први пут ван руских граница.
© TANJUG/ ТАЊА ВАЛИЧ
Неке делове програма „Стрижи“ су у Београду приказали први пут ван руских граница.
 

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

 

За наоружање и модернизацију „мигова“ око 180 милиона евра

Александар Вучић
© Tanjug/ Тања Валич
 

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће у модернизацију и наоружање шест авиона МиГ-29, које смо набавили од Русије, бити уложено укупно око 180 милиона евра, како би они били у потпуности оперативно способни већ у наредних неколико месеци.

Србија је недавно набавила шест „мигова“ од Русије, под најповољнијим могућим условима.

На питање да ли се крије износ који ће бити уложен у модернизацију руских летелица, Вучић је рекао да то није тајна, иако не морају сви да знају колико ће наша војска улагати и чиме ће све „мигови“ бити опремљени и „ојачани“.

То је, како је додао, ствар наше војске и неке ствари морају да буду поверљиве.

„Нисмо крили суму новца. Једна оваква летелица, без опреме, ракета и других ствари, кошта између 40 и 50 милиона евра, тако да смо ми одлично прошли“, рекао је председник Србије.

Вучић је додао да је пресрећан што види „мигове 29“, јер, како каже, када је он био министар одбране ниједан „наш“ МиГ није био у летном стању, док су данас летела три „наша“ авиона типа МиГ-29. Руси су, како је пренео, веома заинтересовани за производе српске војне индустрије, као што су модуларна пушка или оклопно возило „Мали Милош“.

„Највише су се задржали око ’Малог Милоша‘, оклопно возило које прави ’Прва петолетка‘ из Трстеника. То се Русима веома допало“, казао је Вучић.

Председник је најавио да ће бити произведено много више комада за потребе наше војске.

Казао је да је веома срећан што су грађани данас могли да виде 2.200 обучених војника.

Истакао је да се јуче престравио, када је приликом припрема дошло до инцидента.

„Једном војнику се није отворио један падобран, али му се други отворио. Пошто је човек професионалац ништа му није било. То је војска, није манекенски посао, и ови момци сваког дана ризикују у свом послу. Данас је приказ прошао без иједне незгоде, прошло је све савршено“, казао је Вучић.

Председник је рекао и да је интересовање грађана било велико, и да је, иако је данас петак, а приказ је био у подне, више од 11.000 људи прошло КД врата.

 

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

Прослава у крипти Храма: Шојгу одушевљен

Сергеј Шојгу и патријарх Иринеј у Храму Светог Саве

© Tanjug/ Раде Прелић

 
Патријарх српски Иринеј дочекао је на улазу у Храм Светог Саве руског министра одбране Сергеја Шојгуа који у Београду борави поводом обелеђавање 43. годишњице ослобођења Београда.

Руски министар одбране послужен је хлебом и сољу, након чега је уградио једну коцкицу мозаика у српски Храм.

Пошто је у крипти Храма руски хор отпевао руску песму и песму „Тамо далеко“, Шојгу је патријарху Иринеју предао икону Богородице, рад Студија војних уметника „Греков“.

Патријарх је изразио задовољство што је Шојгу желео да посети Храм, подсећајући присутне да је Храм посетио и руски председник Владимир Путин кога је тада занимало ко ће завршити изградњу Храма.

Александар Вулин, Александар Чепурин, Сергеј Шојгу и Патријарх Иринеј у Храму Светог Саве
© SPUTNIK/ ТАЊА ТРИКИЋ
Александар Вулин, Александар Чепурин, Сергеј Шојгу и Патријарх Иринеј у Храму Светог Саве

„Српски народ уз Божју и Вашу помоћ. Биће то Храм свих православаца када једног дана буде завршен“, подсетио је патријарх присутне на свој разговор са Путином.

Руског министра одбране су испред Храма поздравили грађани који су носили руске заставице, међу којима је било и деце, као и бајкерска група „Ноћни вукови“, као и представници Донских козака. 

Храм Светог Саве
 
Храм Светог Саве

 

 Преузето је са https://rs.sputniknews.com

Вучић разговарао са Шојгуом

Председник Србије Александар Вучић разговарао је у вили "Мир" са министром одбране Руске Федерације Сергејем Шојгуом о свеукупним односима двеју земаља.

Истакнут је значај традиционалних односа и потреба доношења конкретних мера за унапређење сарадње.

Вучић и Шојгу су се састали у Вили
Вучић и Шојгу су се састали у Вили "Мир"

Председник Вучић и министар Шојгу разговарали су и о наставку војно-техничке сарадње, уз поштовање суверенитета и независности обеју земаља.

Председник Србије још једном је захвалио председнику Путину и министру Шојгуу на великој подршци за набавку авиона "миг-29".

Шојгу се претходно састао и са министром одбране Александом Вулином, са којим је посетио и Храм Светог Саве где је разговарао са патријархом Иринејем.

Преузето је са http://www.rts.rs

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти