Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

О атентату на Амбасадора Андреја Карлова

Убијен амбасадор Русије у Турској

19. децембар 2016. Олег Јегоров
У Анкари је убијен Андреј Карлов, амбасадор Русије у Турској. Атентат је извршио човек за кога се претпоставља да је завршио полицијску академију.
Убица се звао Мевлут Мерт Алтинташ, рођен је 1994. године, а 2014. је завршио полицијску академију у Измиру. Илустрација: AP

Амбасадор Русије у Турској Андреј Карлов одржао је говор 19. децембра на отварању изложбе фотографија „Русија очима Турака“ у Галерији савремене уметности у Анкари. Како саопштавају очевици, Карлов је завршавао говор када је наоружани човек, који је изгледао као припадник обезбеђења, испалио неколико метака у леђа руском дипломати. Карлов је подлегао ранама.

Како је за „Коммерсант FM“ саопштио турски новинар Абдурахман Карим Оглу, нападач је узвикивао пароле везане за Сирију и Алеп. „Појавила се информација да је он продро у зграду представивши се као припадник полиције“, рекао је Карим Оглу. Касније је турски канал NTV саопштио да је нападач ликвидиран. Према информацији турске телевизије Haberturk, убица се звао Мевлут Мерт Алтинташ, рођен је 1994. године, а 2014. је завршио полицијску академију у Измиру.

Андреј Карлов неколико тренутака пре убиства. У позадини убица - Мевлут Мерт Алтинташ  / APАндреј Карлов неколико тренутака пре убиства. У позадини убица - Мевлут Мерт Алтинташ / AP

Реакција званичника

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је изјавила да је ово терористички напад, и да је 19. децембар „трагичан дан за руску дипломатију“. „Тероризам нећемо толерисати“, рекла је Захарова, потврдивши намеру Русије да настави борбу против тероризма.

САД су међу првима осудиле убиство руског дипломате. Представник Стејт департмента Џон Кирби је рекао да Вашингтон осуђује тај акт насиља независно од тога ко је извршилац. Убиство Андреја Карлова су осудили и представници других земаља и међународних организација, укључујући УН и НАТО. Министарство спољних послова Турске изразило је искрено саучешће Русији.

Освета за Алеп

Напад на руског амбасадора је извршен убрзо након победе коју су у Алепу извојевале снаге Башара Асада уз подршку Русије. Убиство изгледа као освета, с обзиром да је убица узвикивао „Нећемо заборавити Алеп!“ и оптужбе упућене Русији због наводног убијања цивила у сиријском граду, истиче Семјон Багдасаров, руководилац Центра за проучавање земаља Блиског истока и Централне Азије.

„Многи припадници организованих група које се налазе тамо (у Алепу) настројени су протурски“, истакао је Багдасаров у програму радио-станице „Коммерсант FM“. По речима овог експерта, представницима исламистичких група није било тешко да уђу на територију Турске и организују демонстративну освету.

Преузето је са http://ruskarec.ru

 

Руси нису безбедни у Турској: Реакције у РФ на убиство амбасадора

20. децембар 2016. Олег Јегоров
После убиства руског амбасадора Андреја Карлова у Анкари 19. децембра званичници и грађани Русије тугују за погинулим дипломатом, осуђују тероризам и питају се како је уопште убица могао тако лако да приђе амбасадору друге државе?

Мевлут Мерт Алтинташ, бивши официр турске полиције (према подацима турских власти, добио је отказ после покушаја преврата 15. јула), убио је Андреја Карлова, амбасадора Русије у Турској, док је овај држао говор 19. децембра на отварању фотографске изложбе у Анкари.

Русија преко 90 година није доживела сличну трагедију. Последње убиство актуелног амбасадора догодило се 1923. године.

„На борбеном положају“

Убрзо после убиства званичну изјаву је дао Владимир Путин. Он је изјавио саучешће члановима породице Андреја Карлова, који је према речима руског председника „изгубио живот на борбеном положају“. Председник је лично познавао Карлова и у опроштајном говору га је окарактерисао као „изванредног дипломату“ и „доброг, меког човека“.

Убиство је извршено уочи тространог сусрета шефова дипломатије Русије, Турске и Ирана у Москви. Путин је нагласио да је овај терористички напад провокација са циљем да се спречи побољшавање руско-турских односа. „Одговор на то може бити само појачана борба против тероризма. Бандити ће то осетити на својој кожи“, најавио је руски лидер.

Туга и саучешће

Ова трагедија је посебно тешко пала дипломатским круговима. Исте ноћи, после убиства, народ је почео да доноси цвеће испред зграде Министарства спољних послова на Смоленском тргу у Москви. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је рекао да су се председници Русије и Турске договорили о заједничком раду на истрази „зверског убиства“.

Циљ организатора злочина, сматра Лавров, био је пре свега да се спречи ефикасна борба против тероризма у Сирији. То им неће поћи за руком, уверен је Лавров. Министар се захвалио грађанима Русије и страним колегама за солидарност у овом тешком тренутку.

Министарство спољних послова Русије направило је на Фејсбуку „виртуелну књигу жалости“, где свако може да изјави своје саучешће. Изјављују га и држављани Русије и странци. „У ово тешко доба желим вам снаге и чврстине. Цела земља је у мислима са вама. Примите моје саучешће“, пише корисница Anna Mezentseva. „All the world mourns his death, and hopes that his memory will serve to spur others on to fight for a planet free of political violence“ („Цео свет жали због његове смрти и нада се да ће сећање на њега послужити осталима као стимуланс да се боре за планету слободну од политичког насиља“), придружује се David Lemire са Новог Зеланда.

Питања за турске специјалне службе

Поред саучешћа које изјављују члановима породице и колегама Андреја Карлова и поред осуде терориста, многи званичници постављају питање како је Мевлут Алтинташ тако лако ушао у зграду где се одржавала изложба и где су присуствовали страни амбасадори.

 

Убиство руског амбасадора неће постићи жељени циљ

 

Тако Константин Косачов, председник Комитета Савета Федерације (горњег дома руског парламента) за међународна питања, пише на Фејсбуку: „Убица Андреја Карлова је добио отаказ у полицији после покушаја преврата 15. јула, али је сачувао службену легитимацију. Како је то могуће?“ Сенатор сматра да Алтинташ није вратио исправе или му уопште није одузет статус полицајца. Било која од те две варијанте указује на „страшну аљкавост“ турске полиције, сматра Косачов. Он пише да је грађанима Русије боље да се уздрже од путовања у Турску, док се не расветле околности убиства.

Слично гледиште је изразио и заменик министра спољних послова Русије Олег Сиромолотов. „Ја мислим да свако ко намерава да путује у Турску треба озбиљно да размисли пре него што то учини, јер се терористички напади организују скоро сваки дан“, изјавио је Сиромолотов.

 

Преузето је са http://ruskarec.ru

 

Москва: Напад на руског амбасадора у Анкари — терористички акт 

 



Званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова изјавила је да Москва атентат на Андреја Карлова квалификује као терористички напад. „Ми квалификујемо инцидент као терористички напад. На вези смо са турским званичницима који нас уверавају да ће бити изведена детаљна свеобухватна истрага“, изјавила је Захарова. Стално представништво Русије при ОЕБС-у осуђује напад на амбасадора Русије у Турској Андреја Карлова, оценивши да је у питању терористички напад. ​ „Оштро осуђујемо гнусни терористички напад против амбасадора Руске Федерације у Турској“, објављено је на страници на Твитеру сталног представништва Русије при ОЕБС-у. Министарство иностраних послова Русије је потврдило оружани напад на амбасадора Русије у Турској у којем је Карлов тешко рањен, од чега је касније преминуо.

Преузето је са: https://rs.sputniknews.com

 

Путин: Убиство руског амбасадора у Турској — провокација 



Председник Русије Владимир Путин назвао је провокацијом убиство руског амбасадора у Турској.

„Саопштење је стигло из Турске, где је подло убијен руски амбасадор… Извршени злочин је провокација усмерена на прекид нормализације турско-руских односа и прекид мировног процеса у Сирији“, изјавио је Путин. Он је нагласио да ће одговор бити појачана борба против тероризма. Путин је изјавио да ће Русија послати у Турску истражну групу ради истраге убиства Андреја Карлова. О томе су се договорила двојица председника током телефонског разговора.

   

„Наложено је да се формира међуресорна радна група која ће одмах отпутовати у Анкару ради учешћа са турским партнерима у истрази овог злочина. Договор о томе је постигнут током разговара са председником Турске“, рекао је Владимир Путин. „Ми морамо знати ко је усмеравао руку убице“, нагласио је руски лидер. Руски лидер је затражио да се појача безбедност представништава Турске у Русији и гаранција турске стране да ће осигурати безбедност руских дипломатских мисија. Путин је изразио саучешће породици Андреја Карлова и предложио Министарству иностраних послова да му постхумно додели награду, саопштио је прес-секретар руског председника Дмитриј Песков.

Преузето је са: https://rs.sputniknews.com

 

Медведев: Убиство руског амбасадора неће проћи некажњено



Убиство руског амбасадора у Анкари Андреја Карлова неће проћи некажњено. Сви који су умешани у организацију атентата ће морати да одговарају, изјавио је премијер Русије Дмитриј Медведев. „Према међународном праву, убиство амбасадора је највећи злочин који излази изван оквира цивилизованих односа. Русија га неће оставити некажњеним. Сви који су умешани у његову организацију треба да одговарају“, написао је Медведев на својој страници на Фејсбуку. Вечерас је наоружани мушкарац извршио атентат на амбасадора Русије у Анкари током говора на отварању изложбе фотографија „Русија очима Турака“. Касније је Министарство иностраних послова Русије званично потврдило погибију Андреја Карлова за време оружаног напада.

Преузето је са: https://rs.sputniknews.com/

 

 

Песков: Циљ убиства амбасадора — забијање клина између Москве и Анкаре

Циљ убиства руског амбасадор Андреја Карлова у Турској је да „забије клин“ између Москве и Анкаре и спречи нормализација односа двеју земаља, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„То иде у корист онима који желе да забију клин између Русије и Турске, који желе да спрече нормализацију односа Турске и Русије, како на билатералном плану тако и у нормализацији односа која би омогућила да се ојачају и консолидују напори за политичко решење у Сирији“. „Ко је то конкретно, решаваће истражитељи. Знате да је наш тим истражитеља већ стигао у Анкару. Будимо стрпљиви, стручњаци ће радити свој посао“, рекао Песков новинарима.  Једино разумно што Москва и Анкара сада могу да ураде је да ефикасно сарађују против оних који желе да наруше ове односе, изјавио је Песков. „Ово је, фактички, провокација усмерена на уништавање односа између две земље. И у овом случају једино разумно што могу да ураде две земље је да се приближе и постану ефикасније у сарадњи против оних који стоје иза ове провокације“, рекао је Песков одговарајући на питање како Москва оцењује овај инцидент са историјске тачке гледишта, а посебно како се односи према историјским паралелама између овог инцидента и убиствима Франца Фердинанда и Александра Грибоједова.

Убиство руског амбасадора имало је за циљ прекид напора за мирно решавање у Сирији, али то се неће десити. Преговори у Астани нису у супротности са другим преговарачким процесима у Сирији, рекао је Песков. „Највероватније је убиство имало за циљ и да осујети напоре за мирно решавање сиријског сукоба. Он никако неће ометати овај процес. И планови за организацију преговарачког процеса у Астани ни на који начин нису у супротности са другим преговарачким процесима. То није неки покушај ривалитета. У датом случају то су комплементарни процеси, јер сви имају један основни циљ, а то је да се стање кризе у Сирији изведе на мирно решење“, истакао је Песков. О изјави Трампа о борби против тероризма Изјава новоизабраног америчког председника Доналда Трампа о потреби да се ревидира став о борби против тероризма у сагласности је са изјавама руског председника Владимира Путина које он даје више од 16 година, рекао је Песков. „То слаже са оним о чему већ дуги низ година говори председник Путин. Већ 16 или 17 година председник Путин говори о потреби за међународном сарадњом у борби против овог најопаснијег изазова нашег века“. „Ниједна земља, чак и најјача на економском, војном или неком другом плану, не може ефикасно да се бори против тероризма. То може да се учини само заједничким напорима“, додао је Песков.

Преузето је са: https://rs.sputniknews.com/

 

Убиство амбасадора — забијање клина између Москве и Анкаре



Убиство руског амбасадора у Анкари је терористички акт и провокација која има за циљ да спречи нормализацију односа Русије и Турске, оценили су данас руски званичници. Испред турске амбасаде у Москви повећане су мере безбедности, а како преносе медији, турски полицајац који је убио амбасадора учествовао је раније у обезбеђивању амбасаде Русије. Оперативно-истражна група руских безбедносних органа у чијем је саставу 18 припадника специјалних служби, Истражног комитета и Министарства унутрашњих послова, стигла је из Русије уТурску да би истражила убиство амбасадора.

Коментаришући јучерашњу трагедију, портпарол Кремљ Дмитриј Песков је изјавио да је циљ убиства руског амбасадора Андреја Карлова да „забије клин“ између Москве и Анкаре и спречи нормализацију односа двеју земаља. „То иде у корист онима који желе да забију клин између Русије и Турске, који желе да спрече нормализацију односа Турске и Русије, како на билатералном плану тако и у нормализацији односа која би омогућила да се ојачају и консолидују напори за политичко решење у Сирији“. Једино разумно што Москва и Анкара сада могу да ураде је да ефикасно сарађују против оних који желе да наруше ове односе, изјавио је Песков. Према речима шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова „ова трагедија чини да смо још одлучнији у борби против тероризма“.

 

„Због тога се надам да ће наши преговори и предстојећи трилатерални састанак са нашим иранским колегом довести до споразума који ће конкретним акцијама покренути процес сиријског решења, створити услове за ефикаснију испоруку хуманитарне помоћи, али истовремено неће допустити било какве уступке терористима“, поручио је Лавров. Министар одбране Русије Сергеј Шојгу назвао је убиство амбасадора терористичким актом према Русији. „Нажалост, принуђен сам да започнем наш састанак причом о синоћном трагичном догађају, терористичком акту почињеном против Русије — убиством нашег амбасадора у Турској Андреја Карлова“, рекао је Шојгу на састанку са министром за националну одбрану Турске Фикријем Ишиком. Он је додао да се нада детаљној истрази и да ће починиоци бити пронађени и кажњени.

Како су јавили турски медији, полицајац Мевлут Мерт Алтинаш, који је убио руског амбасадора, учествовао је у обезбеђивању амбасаде Русије, када су се испред ње прошле недеље одржавали антируски протести због ситуације у сиријском Алепу. Због новонастале ситуације, повећане су мере безбедности испред турске амбасаде у Москви, а зграду амбасаде обезбеђује јединица полиције, док је дипломатска мисија отворена за посете. Ситуација у амбасади је мирна, нису забележени никакви инциденти. Испред зграде Амбасаде појавили су се цвеће и свеће.

Даље: https://rs.sputniknews.com/politika/201612201109322395-ambasador-reagovanja-moskva/ 

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти