Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Лавров: ПРО у Европи - ризик за свет

Систем противракетне одбране (ПРО), који САД планирају да инсталирају у Европи, "ствара озбиљан ризик по глобалну стабилност", каже Сергеј Лавров.

"Четврту фазу нису отказали, већ одложили. То мало мења на ствари, јер одлагање реализације активирања те фазе Американци надокнађују повећањем пресретача на Источној обали (САД), на Аљасци и у североисточној Азији. И објекти ПРО ће се додатно градити", рекао је Лавров после сусрета с пољским колегом Радославом Сикорским у Варшави, пренео је Итар-Тас.

Руски министар иностраних послова је казао да потпуна реализација договора о иранском нуклеарном програму омогућава уклањање забринутости међународне заједнице у односу на његов мирољубиви карактер. 

Он је поновио да реализација договора - за који би требало да буде довољно годину дана - "отклања разлог који се наводи као основ за формирање европског сегмента глобалне ПРО САД", пренела је агенција РИА Новости. 

Сикорски је рекао да пољске власти нису још с америчким партнерима разматрале последице договора о иранском нуклеарном програму и његовом утицају на размештање елемената ПРО. 

"Знамо позицију Русије, али америчка страна тврди да она и даље жели да реализује све три фазе тог програма (...) Знате да је у Румунији већ почео рад поводом тог питања, а САД су повукле одређене потезе, који треба да доведу до тога да Русија буде тим задовољна", рекао је шеф пољске дипломатије. 

Он је додао да је Вашингтон "отказао четврту фазу инсталације" за коју је Москва сигнализирала да може да утиче на њен нуклеарни арсенал. 

Сикорски је, притом, изразио наду Варшаве да ће Москва испунити "раније дата обећања" да, ако код руских граница у Европи не буду инсталиране ракете америчког система ПРО, неће бити ни руских ракетних система "Искандер" у Калињинградској области.

Лавров је на питања новинара одговорио да је руски председник Владимир Путин данас обухватно описао ситуацију са инсталирањем "Искандера" у тој руској енклави на западу. 

Путин је раније данас на годишњој конференцији за новинаре рекао да одлука о инсталирању система "Искандер" у Калињинградској области још није донета. 

"Међутим, желим да скренем пажњу на то да, прво, ми такву одлуку нисмо донели, нека се умире", рекао је руски председник, подсећајући да су представници Москве "много пута говорили о томе да ПРО за нас ствара претњу, претњу нашем нуклеарном потенцијалу". 

"Ми ћемо, свакако, морати да реагујемо на то. И о томе је говорио мој претходник (на функцији, Дмитриј Медведев), као о једној од варијанти реаговања (...) Ту нема ништа ново", рекао је Путин. 

"Не треба никога штитити. Једино што не треба никога провоцирати на узвратне акције", нагласио је председник Русије. 

Путин је додао да "Искандер" није једини начин заштите и реакције Русије на претње које се појаве, већ само један од елемената могућег одговора и при томе уопште не и најефикаснији. 

Пре неколико дана руско Министарство одбране саопштило је да рејони у којима су размештени системи "Искандер" у Западном војном округу (у који спада и Калињинград) не противрече међународним споразумима, а јуче је министар одбране Сергеј Шојгу рекао да ће се "Искандери" инсталирати тамо где руководство земље буде сматрало да треба, преноси агенција РИА Новости.

Извор: B92, Tanjug

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти