Русија и Србија су до сада прошле многе потешкоће, а данас је Запад поставио пред Србију питање прекидања односа са Русијом, да би у потпуности координирала своју спољну политику са политиком Европске уније.

Српско руководство оклева, не жели да наметне санкције Русији, јер за то, између осталог, никада неће добити подршку српског народа. Овако је описала односе између две земље, Јелена Гускова, шеф Центра за проучавање модерне балканске кризе Института за славистику Руске академије наука, доктор историјских наука.

«За нас је веома важна свеобухватна, мултисекторска сарадња између Русије и Србије. И конференције као што је ова данас, које говоре о нашој прошлости, садашњости и будућим перспективама, пре свега на плану културе, језика и вере и тих могућности које још нисмо изгубили, веома су важне», рекла је она.

Одговарајући на питање о томе како ће се на Србију одразити сукоб глобалних сила, Јелена Јурјевна је изразила уверење да ће Срби изаћи на крај са тим нападима. Подсетила је на то како је  Србија сама «држала фронт» против целог Запада деведесетих.

«Као прво, Србија је највећа замља на Балкану, и издржаће, као што је то увек радила. У нашој историји су биле такве ситуације када нам је управо Србија држала фронт. Сетимо се деведесетих, када је била Србија сама против целог Запада од 1991. до практично 2007. док Русија није стала на ноге, схватила своју улогу и у СБ УН-у се заузела за Србију и супротставила се Ахтисаријевом плану. То што је Запад пошао другим путем и покушао да заобиђе Савет безбедности УН је већ друга ствар. Али од тада Београд сасвим добро разуме да Русија стоји иза њега, и да може помоћи», додала је професорка.

«Запад је затим покушао нешто друго — да натера Београд да сам преда Космет и призна независност. Наша сарадња ће много зависити од тога како управо народи Србије и Русије, укључујући и руководство, размишљају о нашем заједничком отпору према нападу Запада на Словенство. И додала бих још нешто — Срби често страдају због Русије… Србију виде као малу Русију, Србе као мале Русе. Њихов циљ је још осамдесетих година био распад СССР-а, а затим Русије, а да би то успели, треба прво изоловати Русију, оставити је саму и поразити те Србе који би узели оружје у руке да би заштитили Русију и опет отворили фронт на Балкану који би држао западне силе.
Запад је мислио да ће се брзо обрачунати са Србима, али се то није десило. Србија је држала фронт, али је зато много ослабила.»

Недавни догађаји на Косову и Метохији — убиство Оливера Ивановића, грубо хапшење министра Марка Ђурића и тако даље — наш саговорник оцењује као нестрпљење Албанца да добију своју «независну државу».

«Прогласили су независност 2008. године, пре 10 година, али не могу никако да је добију. Покушавају силом да је добију, другачије не могу … Ово је још једно упозорење и Западу — «узећемо оружје у руке» — и Србима на Космету и Београду.

«Косово је амерички пројекат, али пројекат у коме нису добро проценили српски карактер», објашњава Јелена.

Елена Гускова је говорила и о напорима руске и српске стране у случају генерала Ратка Младића.

Интервју је снимљен на маргинама округлог стола «Русија и Србија у културном и духовном дијалогу» на Универзитету у Београду.

 

Преузето је са https://srb.news-front.info