Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Амбасадор Русије на Међународном фестивалу витезова

Николић је у манастиру Манасија, отварајући Међународни фестивал витештва "Деспот Стефан Лазаревић", чији је покровитељ, истакао да Србија и даље држи испружену руку помирења и узвраћа речима праштања на сваки камен, сваку погрду или увреду.

Припремио Радован Јовановић
 

"Зато морамо да у себи градимо духовна здања, мања или већа, како ко може. Морамо да превазилазимо оно што је лоше у нама и да искрено пригрлимо своје ближње. Морамо да опраштамо, али не смемо да заборављамо", рекао је Николић.

Он је навео да српски логос са тог места већ шест векова одзвања у свим својим значењима и да Срби треба да се сабирају, сакупљају, сарађују, разговарају, напредују заједно.

"У нашим срцима и нашим делима је мир и праштање и можда то нека наша браћа и сестре боље разумеју од других. Време ће показати да је то једини исправан пут. Витешки пут", рекао је Николић.

Према његовим речима, бити витез не значи само опасати мач, вешто јахати коња и побеђивати у двобојима, иако је, како је навео, деспот Стефан Лазаревић, по историјским записима, и у тим вештинама био на гласу широм света.

"Витез је само онај који носи и брани систем вредности који почива на узвишеним врлинама несебичности, љубави, заштити слабијег, помоћи нејаком, на одбрани правде, доброте и истине, на храбрости да свуда и увек поступаш исправно, без обзира на последице", рекао је председник Србије.

Он је додао да човек треба бити одан и поштен, узвишен и јуначан у свему што чини.

"Да изнад свог ставиш добробит своје земље и народа и да витешки жртвујеш себе за друге. Да ти узор буде историјска личност деспота Стефана Лазаревића, истинског витеза и у своје и у ово наше доба", рекао је Николић.

Обраћајући се учесницима фестивала из Србије, Бугарске, Чешке, Француске, Републике Српске, Хрватске, Словеније, Украјине, Русије, Кине, Румуније и Мађарске, Николић је рекао да никоме као деспоту Стефану Лазаревићу не припада више светковина витезова и нигде као са земљом пред капијама његове задужбине те игре нису тако срасле.

"У данашње време, систем вредности витештва потребнији је но икада. И зато, са жељом да сада и овде започнемо свечарске догађаје које ће наши далеки потомци чувати као своју најлепшу традицију, у славу витеза реда Змаја – деспота Стефана Лазаревића, у славу врлина витештва, нека игре почну", рекао је Николић.

Он је навео да прошло готово шест векова од када је деспот Стефан Лазаревић, један од највећих српских државника, ратник и витез, поета и велики неимар и добротвор, изградио извор српске духовности и бисер архитектуре тога доба – манастир Манасију.

"Легенда каже да се зарекао оцу да ће саградити већи и лепши манастир од Раванице. Поштовао је дату реч – Манасија ни у чему не заостаје за Раваницом, а обе су смештене у једном од најлепших крајева у Србији, где се сусрећу обронци дивљег Кучаја са мистичним Хомољем", рекао је председник Србије.

Он је истакао да је Манасија један од ретких манастира који је већим делом сачуван и да је културна баштина Србије, духовна вертикала српског народа угрожена разарањима, временом, недостатком финансија, небригом и удруженим злочиначким подухватом који се зове отимање Косова и Метохије.

"Можда је и зато Србија данас, овде, успела да окупи витезове из 12 земаља и монахе манастира Шаолин. Овде, у манастиру Манасија, на месту на коме су се под Деспотом окупљали млади витезови, данас поново почиње окупљање и сабирање. Овде су дошли људи који негују праве вредности значајне њиховим народима", навео је Николић.

Он је рекао да је зато и данас веома важно да тај део Европе, који је готово цео век био поприште сукоба и ратова, пошаље поруку мира и сарадње и да је та манифестација прилика да се кроз уметнички израз и приказ витешких вештина, покаже посвећеност заједништву и племенитим вредностима.

Међународни фестивал витештва "Деспот Стефан Лазаревић" одржава се у сусрет значајног јубилеја – 600 година манастира Манасија, са циљем промоције српске културе и баштине, уз учешће бројних уметника и витешких трупа.

Фестивал ће трајати до 27. августа, а посебна атракција су специјални гости, монаси Шаолина, који ће извести спектакуларане наступе прве и друге вечери. Био је уприличен свечани дефиле витезова, плесна група у костимима и игроказ, у ком су учествовали Милорад Мандић Манда, Ана Мандић и Борис Пинговић.

У порти манастира уприличена је изложба средњовековних археолошких налаза из 15. века, попут керамичког посуђа, пољопредних алатки, врхова стрела из 10. до 16. века, буздована, топуза, врхова копаља, средњовековних бојних секира, мачева, као и опека са интитулацијом деспота Стефана Лазаревића.

Занимљива је и радионица за израду средњовековних оклопа и оружја, која по средњовековној технологији уз помоћ ватре прави витешке оклопе, кациге и мачеве.

Манифестацији су присуствовали председник Републике Српске Милорад Додик, амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, министар одбране Братислав Гашић, бројни представници дипломатског кора, Народне Скупштине Србије, а програму је присуствовало око 3.000 посетилаца.

 

Генерални спонзор манифестације је компанија "Хуавеј".

Манастир Ресава, познатији под именом Манасија, налази се недалеко од Деспотовца, грађен је од 1407. до 1418. године, а деспот Стефан Лазаревић је у манастирској цркви сахрањен 1427. године.

Посебност манастира Ресава свакако представља његово утврђење, које је осмишљено према свим правилима средњовековних фортификација и изграђено је да брани манастирско насеље. Дванаест сачуваних тврђавских кула, распоређених на неједнакој удаљености, шест металних купола са златним крстовима цркве од белог мермера, веома импозантно делују.

Преузето је са www.rts.rs

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти