Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Заједнички чланак С.Лаврова и И.Дачића

Србија и Русија: 180 година пријатељства, поверења и сарадње

Данас су пред нама велики задаци даљег јачања неисцрпног потенцијала српко-руског партнерства, убеђени смо да постоје сви неопходни предуслови за испуњење овог задатака, а главни је традиција пријатељства и поверења која је прошла вишевековна искушења, оценили су шефови дипломатија Ивица Дачић и Сергеј Лавров у заједничком тексту за "Политику" и "Руску газету".

"Желимо да наставимо са радом на јачању ове традиције на све могуће начине за добробит садашњих и будућих генерација наших земаља", поручили су Ивица Дачић и Сергеј Лавров у тексту поводом 180 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Русије.

Сергеј Лавров и Ивица Дачић (архивска фотографија)
Сергеј Лавров и Ивица Дачић (архивска фотографија)

Министри наводе да су данас односи између Србије и Русије уздигнути на ниво стратешког партнерства, а да се политички дијалог развија динамично, у условима поверења и разумевања, редовно и на највишем нивоу.

У тексту се подсећа да је у децембру прошле године успешно одржана посета председника Србије Александра Вучића Русији.

Констатује се да се наставља међупарламентарна сарадња, којој су озбиљан подстицај дале посете Србији председнице Савета Федерације Валентине Матвијенко у новембру 2017. и председника Думе Вјачеслава Володина у јуну прошле године.

Јачају садржајни контакти и на релацији спољнополитичких ресора.

"Са задовољством бележимо позитивну динамику трговинско-економских и војнотехничких веза, успешну реализацију заједничких пројеката у области енергетике, саобраћаја и културе. Разрађен је чврст уговорно-правни темељ српско-руских односа који се доследно развија", оценили су шефови дипломатија.

Истичу да две земље спроводе самосталну, прагматичну и избалансирану спољну политику, која се ослања на властите националне интересе.

"Притом, одлучни смо у поштовању основних принципа међународних односа садржаних у Повељи УН", кажу Дачић и Лавров и додају да се две земље доследно залажу за превазилажење кључних изазова и претњи савременог света чврсто ослањајући се на међународно право.

"Наша међусобна сарадња је посебна по узајамном поштовању избора друге стране и узимању у обзир њених интереса. Београд и Москва противе се штетној пракси 'или са нама или против нас' која је већ довела до јачања неповерења и нестабилности на европском континенту", поручују Дачић и Лавров.

У тексту министри праве пресек односа две земље откако је кнез Милош Обреновић у Крагујевцу 23. фебруара 1838. примио првог руског конзула Герасима Вашченка, што означава и почетак дипломатских односа.

Они, између осталог, подсећају да су односи између две земље 1999. године прошли испитивање чврстоће, а да су два светска рата пружила више примера братства по оружју и жртвованом олтару победе.

Преузето је са http://www.rts.rs

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти