Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Захвалност на саучешћу поводом смрти Виталија Чуркина

Многи Срби су са дубоком тугом доживели вест о смрти Сталног представника Руске Федерације при ОУН Виталија Чуркина.

Напустио је живот један од најпознатијих дипломата савременог света, професионалац врхунске класе, који је дао неизмеран допринос јачању угледа Русије на међународној арени. Виталиј Иванович је у свом непоновљивом стилу сликовито и искрено износио став Русије и непоколебљиво бранио правду, међународно право и углед Уједињених Нација.

Својим радом Виталиј Чуркин је стекао љубав и поштовање Срба. Плодно је радио у оквиру босанско-херцеговачког регулисања. Блокирање у Савету безбедности УН отворено антисрпске британске резолуције о геноциду у Сребреници, као и спречавање учлањења такозване „Републике Косово“ у УНЕСКО јесте у многоме и његова заслуга.

Нема сумње да је Виталиј Чуркин био надљудски оптерећен на послу. То је, као правило, радни дан од 12 часова и даноноћни рад на актуелним међународним проблемима. О таквим људима се каже: „Он је ожењен послом“. При томе је имао изванредан дипломатски таленат.

Ова његова страна се слагала са сјајним људским врлинама, као што су тактичност, љубазност, пријатељско расположење. Све ово донело му је не само поштовање, него и симпатије - не само политичких истомишљеника, него и противника.

Виталиј Чуркин је проживео срећан професионални, лични и породични живот. Оставио је велики позитивни траг у историји међународних односа.

Хвала још једном нашим српским пријатељима који су му одали почаст добрим речима.

Александар Чепурин

Амбасадор Русије у Србији

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти