Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

ЗАХАРОВА СРБИМА: Запад ће вас газити ако попустите, отимање Косова је незаконито

Отимање Kосова је незаконито и понижавајуће! Зато треба мислити на своје националне интересе и стрпљиво их претварати у реалност, поручује Марија Захарова, директорка и портпаролка у руском министарству спољних послова, једна од најближих сарадница Владимира Путина и Сергеја Лаврова, са којим је дошла у посету Београду и присуствовала свим његовим састанцима са српским званичницима.

У интервјуу за Српски телеграф жена за коју кажу да пред њом дрхти Запад, позната по лепоти, али и бритком, оштром језику којим меље непријатеље Русије, између осталог поручује да су састанци са српским лидерима увек топли и срдачни, као и да је размена поклона са министром Ивицом Дачићем већ постала традиција.

* Kоји пут сте већ у Београду?

– Чини ми се да сам овде трећи или четврти пут.

* Да ли осећате пријатељство које српски народ гаји према руском?

– Да, однос према нашој делегацији и уопште према нашем народу је чудесан и прелеп.

* Шта мислите о притиску САД на Србију? Шта ће на крају бити с Kосовом?

– Нажалост, притисци и методе силе су визиткарта Америке. Али постоји једна тајна, оне који подлегну њиховим притисцима Америка не жали и не опрашта им ништа. Зато треба водити ту политику која одговара интересима Србије и српског народа и ти интереси треба да буду дугорочни. Kосово је Србији отето незаконито. То је било понижење националних размера. Треба мислити на своје националне интересе и стрпљиво их претварати у реалност.

* Шта вам је најинтересантније у многобројним сусретима са светским лидерима, посебно са српским?

– Са Србијом нас спајају посебне везе. Зато су и сусрети са српским званичницима одлични: преговори су конструктивни, а атмосфера на незваничним сусретима топла. Пардон, веома топла.

* Овде сте више пута говорили о шалама и поклонима које сте разменили са министром Ивицом Дачићем. Шта сте му сад донели, а шта је он вама дао?

– Прошли пут када је Лавров долазио, нисам успела да дођем, али сам послала поклон за Дачића, цигару с мојим именом. То је колекција цигара у ограниченом тиражу и на њима се налази моја фотографија. Узгред, Ивица је рекао да их јос није пушио, чува их. Овај пут Ивица ми је поклонио лицидерско срце. Тако да је размена наших поклона сада већ обавезна ствар.

*Остајете при одлуци да следећи пут у Србију долазите у Гучу на фестивал?

– Ако дозволе радне обавезе, обавезно ћу доћи. До сад сам била само у Београду, а у Србији има толико лепих места. Тако да, очекујте ме.

 

 
Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти