Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Вучић захвалио Русији на поштовању српских жртава

 

Вучић захвалио Русији на поштовању српских жртава

 

Александар Вучић је честитао руском народу и држави победу у Великом рату, и указао да Срби ту победу са највећим поносом обележавају. Захвалио је руском амбасадору на поштовању које је Русија указала према српским жртвама и додао да ће српски народ и грађани Србије то и те како умети да цене. Када се каже "вечна слава и памјат" говори се о српским херојима у Великом рату, поручио је Чепурин.

Председник Србије Александар Вучић верује да ће предстојећа посета председника Руске Федерације Владимира Путина бити до сада најплодотворнија по броју и садржини споразума, које ће заједнички потписати, и уједно захвалио РФ и њеном председнику на подршци коју дају територијалном интегритету Србије и њеним напорима за проналажење компромисног решења за КиМ.

Изјаве Александра Вучића и Александра Чепурина

 

Председник Србије је у разговору са амбасадором Русије Александром Чепурином рекао да смо изузетно задовољни разговором са потпредседником руске владе Јуријем Борисовом о припреми посете шефа руске државе Србији.

"Верујем да ће његова посета до сада бити најплодоноснија и најплодотворнија у смислу и броја споразума и садржине споразума, у различитим сферама друштвеног живота, које ћемо заједнички потписати", нагласио је Вучић.

Како је рекао, за Србију су од изузетног значаја енергетика, инфраструктурни пројекти као и иновативне технологије, али такође и све друге области у којима смо имали добру сарадњу, а у којима можемо да направимо помаке навише.

"Још једанпут да се захвалим и руском председнику и вама на подршци коју пружате српском народу и Србији и у очувању њеног територијалног интегритета и што подражавате наше напоре за постизање компромисног решења, а не решења које би настало као резултат притисака, уцена и једностраних решења", истакао је Вучић.

Нагласио је још једном да се са великом пажњом и нестрпљењем очекује долазак председника Русије у Србију, уз уверење да ће то бити још један "беочуг у ланцу" наших веома, веома добрих односа, блиских, искрених пријатељских и да ћемо имати прилику да ниво односа Србије и Русије подигнемо за још једну степеницу и на још један виши ниво.

Састанак Вучића и Чепурина
Састанак Вучића и Чепурина

Вучић је честитао руском народу и држави победу у Великом рату, и указао да Срби ту победу са највећим поносом обележавају и показују пијетет према нашим жртвама.

"Мислим да је Србија по броју жртава вероватно прва или друга земља пропорционално броју становника и територији коју је обухватала, на савезничкој страни наравно, и зато нас све што се догоди или негира или на било који начин умањује жртве нашег народа, то посебно погађа", рекао је председник Србије.

Зато желим, нагласио је председник Србије, да захвалим на поштовању које сте указали према српским жртвама, а српски народ и грађани Србије то и те тако умеју да цене.

Чепурин: Када се каже "вечна слава и памјат" говори се о српским херојима

Русија је спремна за сарадњу и помоћ у решавању косовског питања, поручио је руски амбасадор.

"Као што је вама говорио наш председник (Владимир Путин), са наше стране постоји апсолутна спремност за сарадњу и помоћ у решавању тог јако важног питања", рекао је Чепурин.

Навео је да је Русија заинтересована за решавање косовског питања и да је Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација правни оквир који треба да се поштује приликом тражења компромиса.

Главни проблем је, наводи он, у томе што се бриселски разговори воде већ шест година, те да, док је Србија испунила све постигнуте договоре, то се не може рећи за другу страну.

Чепурин је истакао пример Заједнице српских општина, која још није формирана, те додао да се нада да ће у том смислу бити напретка.

Космет захтева још више пажње од стране Савета безбедности 

Руски амбасадор сматра и да би било добро да се помогне странама у дијалогу који се води у Савету безбедности УН.

"Ситуација је таква да захтева још више пажње од стране Савета безбедности, редовне састанке, а не покушаје да се смањи расправа", рекао је Чепурин и додао да ће се у сваком случају очувати одређени оптимизам.

Aлександар Чепурин (архивска фотографија)
Aлександар Чепурин (архивска фотографија)

У обраћањима Вучића и Чепурина, која су била отворена за медије, амбасадор Русије је рекао и да је обележавање стогодишњице завршетка Првог светског рата значајан датум и да нико и ништа не може да умање допринос Срба и српског народа тој великој победи.

"Када се каже 'вечна слава и памјат' говори се о српским херојима у Великом рату", рекао је Чепурин.

Истакао је да је посета Владимира Путина Србији од великог значаја за односе две земље, те да је усмерена на јачање билатералне сарадње у свим областима, пре свега у економији.

"Имамо добре резултате, али увек имамо могућност да се они побољшају, пре свега у интересу наших народа", рекао је Чепурин и додао да редовни контакти сведоче и о личним пријатељским односима између шефова две државе.

То показује и жељу за сарадњом, узајамном помоћи и очувањем пријатељства, заувек, закључио је Чепурин.

Извор: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/3321391/vucic-zahvalio-rusiji-na-postovanju-srpskih-zrtava.html

 

„Као што вам је рекао Путин...“: Чепурин подсетио Вучића на поруке руског председника

 Александар Вучић и Александар Чепурин

© Tanjug / Драган Кујунџић

 

Русија је спремна за сарадњу и помоћ у решавању косовског питања, поручио је данас руски амбасадор у Београду Александар Чепурин на састанку са председником Александром Вучићем.

„Као што је вама говорио наш председник (Владимир Путин), са наше стране постоји апсолутна спремност за сарадњу и помоћ у решавању тог јако важног питања“, рекао је Чепурин.

Он је навео да је Русија заинтересована за решавање косовског питања и да је Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација правни оквир који треба да се поштује приликом тражења компромиса.

Главни проблем је, наводи он, у томе што се бриселски разговори воде већ шест година, те да се, док је Србија испунила све постигнуте договоре, то не може рећи за другу страну.

Чепурин је истакао пример Заједнице српских општина, која још није формирана, те додао да се нада да ће у том смислу бити напретка.

Руски амбасадор сматра и да би било добро да се помогне странама у дијалогу који се води у СБ УН, подсетивши да ће данас бити одржана седница СБ о том питању.

„Ситуација је таква да захтева још више пажње од стране СБ, редовне састанке, а не покушаје да се смањи расправа“, рекао је Чепурин и додао да ће се у сваком случају очувати одређени оптимизам.

У обраћањима Вучића и Чепурина, која су била отворена за медије, амбасадор Русије је рекао и да је обележавање стогодишњице завршетка Првог светског рата значајан датум и да нико и ништа не може да умање допринос Срба и српског народа тој великој победи.

„Када се каже ’вечна слава и памјат‘ говори се о српским херојима у Великом рату“, рекао је Чепурин.

Он је истакао да је посета Владимира Путина Србији од великог значаја за односе две земље, те да је усмерена на јачање билатералне сарадње у свим областима, пре свега у економији.

„Имамо добре резултате, али увек имамо могућност да се они побољшају, пре свега у интересу наших народа“, рекао је Чепурин и додао да редовни контакти сведоче и о личним пријатељским односима између шефова две државе.

То показује и жељу за сарадњом, узајамном помоћи и очувањем пријатељства, заувек, закључио је Чепурин.

Извор: https://rs.sputniknews.com/politika/201811141117827507-cepurin-vucic-putin-kosovo/

 

 

Вучић: Очекујем најплодотворнију Путинову посету до сада

Александар Вучић

© Tanjug / DIMITRIJE GOLL/

 

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да верује да ће предстојећа посета председника Руске Федерације Владимира Путина бити до сада најплодотворнија по броју и садржини споразума, које ће заједнички потписати.

Он се уједно захвалио Русији и њеном председнику на подршци коју дају територијалном интегритету Србије и њеним напорима за проналажење компромисног решења за КиМ. 

Председник Србије је у разговору са амбасадором Русије Александром Чепурином рекао да смо изузетно задовољни разговором са потпредседником руске владе Јуријем Борисовом о припреми посете шефа руске државе Србији.

„Верујем да ће његова посета до сада бити најплодоноснија и најплодотворнија у смислу и броја споразума и садржине споразума, у различитим сферама друштвеног живота, које ћемо заједнички да потпишемо“, нагласио је Вучић.

Како је рекао, за Србију су од изузетног значаја енергетика, инфраструктурни пројекти, као и иновативна технологија, али такође и све друге области у којима смо имали добру сарадњу, а у којима можемо да направимо помаке навише.

„Још једанпут да се захвалим и руском председнику и вама на подршци коју пружате српском народу и Србији и у очувању њеног територијалног интегритета и што подражавате наше напоре за постизање компромисног решења, а не решења које би настало као резултат притисака, уцена и једностраних решења“, истакао је Вучић.

Нагласио је још једном да се са великом пажњом и нестрпљењем очекује долазак председника Русије у Србију, уз уверење да ће то бити још један „беочуг у ланцу“ наших веома, веома добрих односа, блиских, искрених пријатељских и да ћемо имати прилику да ниво односа Србије и Русије подигнемо за још једну степеницу и на још један виши ниво.

 

​Вучић је честитао руском народу и држави победу у Великом рату и указао да Срби ту победу са највећим поносом обележавамо и показујемо пијетет према нашим жртвама.

„Мислим да је Србија по броју жртава вероватно прва или друга земља пропорционално броју становника и територији коју је обухватала, на савезничкој страни наравно, и зато нас све што се догоди или негира или на било који начин умањуjе жртве нашег народа, то посебно погађа“, рекао је председник Србије.

„Зато желим“, нагласио је председник Србије, „да се захвалим на поштовању које сте указали српским жртвама, а српски народ и грађани Србије то и те како умеју да цене“.  

Извор: https://rs.sputniknews.com/politika/201811141117827782-vucic-putin-poseta-/

 

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти