Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Вучић и Шојгу о унапређењу сарадње

Потребно је да постоји већа размена између наше две војске, поручио министар одбране Александар Вучић руском колеги Сергеју Шојгуу. Имамо заједничку историју и желимо да размотримо рокове за припрему споразума о војној и војно-техничкој сарадњи, рекао Шојгу.

Први потпредседник Владе Србије и министар одбране Александар Вучић састао се у Москви са руским министром одбране Сергејом Шојгуом са којим је разговарао о припреми споразума о сарадњи у области одбране.

Како је наведено у саопштењу из Вучићевог кабинета, разговарало се о унапређењу војно-борбених система, о војно-техничкој, војно-образовној и војно-медицинској сарадњи, унапређењу деловања Регионалног центра у Нишу, као и заједничком улагању у наменску индустрију и наступу на трећим тржиштима.

"Потребно је да имамо већу размену између наше две војске", истакао је Вучић и захвалио Шојгуу на политичкој подршци коју Руска Федерација пружа у заштити територијалног интегритета Србије.

Шојгу је српској делегацији пожелео добродошлицу и потврдио свој долазак у Београд у октобру.

Руски министар одбране је нагласио да ће почетком следеће недеље у Србији боравити делегација министарства одбране Русије како би прецизирали детаље око набавке ваздухоплова, радарских система и противавионског оружја за потребе Војске Србије.

Како преноси Итар-тас, Шојгу је рекао и да Србија и Русија већ ове године могу да потпишу споразум о војној и војно-техничкој сарадњи.

"Имамо заједничку историју, много тога смо преживели. Желимо да размотримо рокове за припрему два споразума - о војној и војно-техничкој сарадњи", рекао је Шојгу.

Вучић се на почетку конференције сусрео и са државним секретаром министарства одбране Немачке Кристијаном Шмитом.

Први потпредседник Владе Србије ће се, како је најављено, састати и са министром одбране Грчке Паносом Панајотопулосом, министаром одбране Француске Жан Ив ле Дрианом, као и са државним секретаром у Министарству одбране Словеније Зораном Клеменчичем.

Србија са Грчком има дугогодишњу сарадњу, а очекује се да би са француским минситром одбране Вучић могао да разговора о постојећем учешћу српске војске у мировним мисијама.

Другог дана дводневне посете Русији, потпредседник Вучић ће се, као члан делегације коју предводи председник Србије Томислав Николић, у Сочију састати са председником Руске Федерације Владимиром Путином, али и поново са министром одбране Сергејем Шојгуом.

 

Материал је преузет са веб-странице RTS.RS

 

Vucic-Sojgu.jpg

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти