Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

В.Путин уручио М.Биковићу медаљу Пушкина

Путин уручио Биковићу државну награду (видео, фото)

 

Милош Биковић са Медаљом Пушкина

Оливера Икодиновић

 

Оливера Икодиновић

Српском глумцу Милошу Биковићу, градоначелнику главног града Хрватске Милану Бандићу, председнику Савета министара Либана Жоржу Шабану и низу других уручене су државне награде Русије на Дан народног јединства.

Председник Русије Владимир Путин уручио је српском глумцу Милошу Биковићу руску државну награду Медаљу Пушкина.

Награда је уручена на свечаном пријему, организованом поводом Дана народног јединства, у Великом кремаљском дворцу.

Медаља Пушкина установљена је 1999. године и додељује се за заслуге у области културе, просветитељства, књижевности

и уметности, за велику улогу у очувању културног наслеђа, за зближавање култура и нација.

Биковић се на руском језику захвалио председнику Путину и честитао Дан народног јединства.

Путин на овај празник традиционално уручује признања за допринос у јачању јединства руске нације, а награде добијају и страни држављани за посебне заслуге у јачању мира, пријатељства, сарадње и међусобног разумевања међу народима, очувању и промоцији руског језика у иностранству.

На овогодишњој свечаности биће додељено укупно 11 награда, пет Ордена пријатељства и шест Медаља Пушкина. 

Милош Биковић са репортерком Спутњика Оливером Икодиновић
© SPUTNIK /
Милош Биковић са репортерком Спутњика Оливером Икодиновић

Са простора Балкана ове године је Орденом пријатељства одликован и градоначелник Загреба Милан Бандић.

Церемонија доделе награда одржава се у Андрејевској сали Кремаљског дворца, а свечаности присуствују бројне званице из друштвено-политичког, културног, научног и религијског живота Русије и иностранства.

Дан народног јединства обележава се 4. новембра од 2005. године. Овај датум празнује се као помен на догађаје из 1612. године, када су устаници предвођени Кузмом Мињином и Дмитријем Пожарским ослободили Москву од пољских освајача. Историјски овај празник је повезан са крајем смутних времена у Русији у 17. веку. 

Путин је у свом обраћању истакао да за Русију високи идеали патриотизма имају посебну вредност, на њима је, како је додао, заснована непобедива снага руског народа, која је више пута изненађивала и одушевљавала свет.

„Осећај патриотизма је важан део општенационалне културе, срж нашег генетског сећања“, нагласио је руски председник.

Путин је истакао да Дан народног јединства има пре свега историјски, морални и духовни значај.

„Он означава верност отаџбини, спремност на заштиту, на рад на њеном просперитету“, рекао је Путин.  

Извор: https://rs.sputniknews.com/rusija/201811041117713108-putin-drzavne-nagrade-/

 

 

Биковић добио „кредит“ од Путина (фото)

Милош Биковић

Оливера Икодиновић

 

Оливера Икодиновић

Српски глумац Милош Биковић одликован је данас у Москви руском државном наградом — Медаљом Пушкина, која се додељује за заслуге у области културе, просветитељства, књижевности и уметности, за велику улогу у очувању културног наслеђа, за зближавање култура и нација.

Биковић је награду примио у Великом кремаљском дворцу из руку председника Русије Владимира Путина, на свечаности уприличеној поводом руског државног празника Дана народног јединства, установљеног у знак народног устанка и ослобођења Москве од Пољске у 17. веку.

 

Милош Биковић са репортерком Спутњика Оливером Икодиновић
© SPUTNIK /
Милош Биковић са репортерком Спутњика Оливером Икодиновић

Одговарајући на питање шта за њега значи ова награда, Биковић је у првој изјави после свечаности рекао „кредит“ и „охрабрење“.

„Кредит који је добијен делом због заслуга, а делом авансно, са једним добрим грејс периодом. То је за мене једно охрабрење да наставим да наша два народа, на неки начин, повезујем кроз своју делатност. Постоји много тема којима желим да се бавим, које нас повезују, које су наша заједничка историја, а о којима ми мало знамо или чак и ако знамо можда их недовољно доживљавамо као нашу историју, него их само памтимо као неку информацију. Мени је ово охрабрење да наставим то све“, рекао је Биковић за Спутњик, након свечане церемоније доделе награда.

Свечаности у Андрејевској сали Кремаљског дворца присуствовале су бројне званице из друштвено-политичког, културног, научног и религијског живота Русије и иностранства, а Биковић истиче да је била велика част присуствовати овом догађају.

„Било је величанствено. Концерт је био предиван и оно што је најважније — био је жив, нису били неки извођачи који су само радили свој посао, него су заиста осећали то што су певали и овај празник су заиста славили. Велика је част бити овде, ја то зовем ’крем де ла Кремљ‘. Овде је био врх руске државе, и духовни и световни, и наћи се са њима у једној просторији на овакав празник за мене је огромна част“.

Дан народног јединства један је од најмлађих државних празника у Русији, а обележава се од 2005. године у част сећања на догађаје из 1612. године, када је народ под руководством Кузме Мањина и Дмитрија Пожарског ослободио Москву од пољских освајача. Историјски празник је повезан са завршетком „смутног времена“ у Русији у 17. веку и симболише јединство народа и његову способност да се уједини у тешком периоду.

Дан народног јединства се у Русији обележава низом манифестација и бројним прославама на улицама и трговима, а питали смо Биковића како би он људима у Србији дочарао прославу овог руског празника?

„Ми у Србији немамо са чиме да поредимо чак ни то како Кремљ унутра изгледа. Тешко је направити неку паралелу, али сигурно је да бих користио само суперлативе у највећој могућој мери. Али, оно што бих рекао да је најважније јесте то што постоји једна усредсређеност у Русији у том њиховом јединству. Њихов главни празник, Дан народног јединства, јесте оно на шта бисмо ми могли да се мало угледамо, јер ми једни друге до те мере критикујемо да то више превазилази критику и постаје нешто друго. Управо та врста јединства коју они имају је нешто што бих ја као главни утисак понео одавде, а то се не види само на овој прослави, то се види и осећа у целом руском друштву“, рекао је Биковић.

Биковић у Русији ужива велику популарност, а следеће године ће руску публику обрадовати са три нова остварења.

„Могу се очекивати три филма следеће године: ’Балканска међа‘, који је можда најважнији јер ту учествујем и као копродуцент а не само као глумац, затим филм ’Слуга‘ и филм ’Кома‘, који смо дуго снимали. Тренутно учествујем и у снимању серије о Муслиму Магомајеву, чувеном совјетском певачу, која се ради за Први канал руске телевизије, а која ће највероватније бити приказана идуће године“, додао је Биковић.

Филм „Јужни ветар“, редитеља Милоша Аврамовића, у коме Биковић игра главну улогу, доживео је огроман успех у Србији и сматра се најуспешнијим домаћим филмом у последњих неколико година. Филм је у првих седам дана приказивања постигао рекордну гледаност.

„’Јужни ветар‘ и даље дува и надамо се да ће одувати и неке рекордне цифре“, закључио је Биковић.

Извор: https://rs.sputniknews.com/vesti/201811041117716374-bikovic-putin/

 

 

Пушкинова медаља – не само за писце већ и за глумце

Одјекнула је вест да је српски глумац Милош Биковић добитник Пушкинове медеље за допринос руској култури. Биковићу ће медаљу, на данашњој свечаности у Кремљу, уручити лично руски председник Владимир Путин. Екипа РТС-а истраживала је колико је значајна медаља која носи име руског песника и ко је њоме већ одликован.

Добрица Ћосић, митрополит Амфилохије, новинар Бранко Влаховић, већ су добили награду. Пушкиново одличје од данас ће поседовати и глумац Милош Биковић.

Припремила Јелена Николић
 
 

„Посебно ми је част што ће ми Путин лично уручити ту награду. Мислим да је то дивна ствар и нисам је очекивао зато што се обично додељује старијим људима и oнима који су на некој важној функцији и председницима“, рекао је прослављени српски глумац.

Медаља Пушкина додељује се за заслуге у области културе, просвете, друштвених наука, литературе и уметности. Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин објашњава да је то једно од малобројних признања које у Русији могу добити странци.

Биковић је за кратко време у Русији постао права филмска звезда. А захваљујући овом одликовању Србију је ставио у фокус руске културне јавности.

„Културни односи између наше две земље су увек били у другом плану у односу на политичке. Ми смо овде некако увек у позицији да се овде дешавају разне ствари и култура се гурне у други план. Ова медаља управо истиче културне везе две земље. Путин доноси одлуку о тој медаљи, али није увек он тај који прикачи на ревер медаљу некоме“, истиче главна и одговорна уредница Спутњика Љубинка Милинчић.

То што ће Биковића лично одликовати руски председник даје додатно на значају признању које носи име омиљеног руског песника.

„Руси имају обичај да кажу: 'Пушкин је наше све'. Пушкин је симбол свега руског у култури. Пушкин је песник о коме сви Руси знају све и о коме ћете, да зауставите Руса и кажете рецитуј ми Пушкина, и свако ће рецитовати, знају напамет његову поезију, његов живот, поносе се Пушкином. Кад се та медаља да некоме, то значи да бар приближну вредност дају томе коме дају награду“, указује Милинчићева.

Милош Биковић један је од најмлађих добитника Пушкинове медаље. Ово признање руска влада установила је 1999. године.

Церемонија доделе одликовања веома свечана

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин наводи да је и сама церемонија доделе одликовања веома свечана.

„Њој обично не присуствују државни службеници, већ уметници, друштвени радници, представници цркве. Приређује се грандиозан ручак. Председник најпре одржи говор, а затим је церемонија доделе одликовања. Обично нема много добитника, само 10 до 15 особа, које заузврат, према традицији, исто држе кратак говор“, наводи Чепурин.

„Ретки су људи који добијају такве награде. Медаљу Пушкина у просеку добија 20-30 особа годишње. У Москви су одлучили да се Милош Биковић позове на најпрестижнију церемонију и то на диван празник, Дан народног јединства“, нагласио је Чепурин.

Извор: http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/501/zanimljivosti/3309521/puskinova-medalja--ne-samo-za-pisce-vec-i-za-glumce.html

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти