Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Владимир Путин са шефовима светских новинских агенција

ПУТИН: Никада више нико неће са Русијом разговарати са позиција силе

ШЕФОВИМА СВЕТСКИХ ИНФОРМАЦИОНИХ АГЕНЦИЈА

РЕКАО ДА НЕ ОБНАВЉА СССР И ДА НЕЋЕ БИТИ ХЛАДНОГ РАТА

  • За уласком Украјине у алијансу уследило би размештање борбених ударних система на украјинској територији, укључујући и Крим. Да се то догодило - Русија би се суочила са озбиљним геополитичким последицама и била би истиснута из прицрноморске зоне. А Русија се за своје легитимно право присуства у тој зони борила више векова
  • Позиција Русије поводом Украјине је правична и људи у Европи то виде. Кад би сада у Европи било организовано анкетирање грађана - уопште нисам сигуран да би грађани европских земаља поводом Русије и Украјине подржали позиције својих државних руководстава. Имам све разлоге да сматрам да наша позиција има веома много присталица
  • Против тога сам да поједине земље тумаче норме међународног права како њима одговара. Идеја да се изолује тако велика земља као што је Русија нема само ефемерни карактер. Тако нешто је напросто - немогуће!

        РУСКИ лидер Владимир Путин срео се у Санкт Петербургу са шефовима светских информативних агенција и рекао им да не види симптоме хладног рада између Русије и Запада. Истовремено је изразио наду да новог хладног рата неће и бити.

        „Не бих ни да размишљам о почетку новог хладног рата. За њега нико није заинтересован и надам се заиста да га неће ни бити“, додао је Путин.

        Он је у наставку указао да између САД и Русије постоји веома много инструмената за контакте и сарадњу, али је притом упозорио: „Желим да будем потпуно отворен: ти инструменти су добри само онда када се реално примењују. Постоје, поред осталог, и заједнички форуми који не треба да служе да на њима пијемо чај или кафу, већ да трагамо за решењима и компромисима”.

        Као што се и могло очекивати, босови светских агенција су замолили руског председника да прокоментарише инцидент који је направио у канадском граду Халифаксу британски наследни принц Чарлс када је - одговарајући на питање једне жене која је преживела Холокауст - упоредио његову политику према Украјини са потезима Адолфа Хитлера.

        Нисам прилику да чујем шта је тачно рекао. Али, ако је било тако, то је, наравно, неприхватљиво. Мислим да сада то и он сам схвата. Јер, нагласио је Путин, он је васпитан човек. Познајем се и са њим и са члановима британске краљевске породице. А то није било краљевско држање. Међутим, последњих година сам на много шта навикао и у свом послу се не руководим тиме шта је ко о мени рекао него - као што сам јуче подвукао - интересима Русије.

        Путин је истовремено открио да је спреман да се у јуну у Нормандији - приликом обележавања годишњице савезничког искрцавања у Другом светском рату - сретне и разговора са било којим од западних лидера. Притом је ипак подвукао: да нема намеру да ни од кога да бежи.

        „Ако се ништа не промени у позицији домаћина прославе, француског председника Оланда, ја ћу, разуме се, допутовати у Нормандију. Ни од кога се, понављам, нећу склањати, разговараћу са свима, укључујући и премијера Канаде”.

        У овом контексту, Путин је нагласио да га чуди критика на рачун Русије која долази из других земаља. Притом је апострофирао Канаду и рекао:

        „Где је Канада, а где су Украјина и Русија? Разумем да се може полазити од разлога општепланетарног карактера, али сматрам да су и Сједињене Државе и Канада предалеко од Украјине и да ни једна ни друга у Украјини немају такве националне интересе какве има Русија”.

        Говорећи о Украјини, шеф руске државе је проценио да председник Украјине, који буде изабран 25. маја, може бити „прелазна фигура”.

        „Након тих избора у Украјини би требало да буде донет нови устав. А ако заиста буде тако - онда председник који сада буде изабран заиста може бити прелазна фигура. А може, обрнуто сконцентрисати у својим рукама максимум овлашћења. И један и други сценариј повезан је са заоштравањем политичке борбе унутар те земље”.

        Путин је поновио званични став Москве: да је у Украјини требало прво одржати референдум и променити устав, а тек потом организовати изборе.

        Посебно је нагласио: „Русија ће се с уважавањем односити према сваком избору украјинског народа”.

        Руски лидер је поручио онима на Западу који су испровоцирали државни преврат у Украјини да су морали да пажљивије процене последице својих потеза. Додао је да је Москва већ дала „адекватан одговор” на сценарије са применом силе. Истакао је да се нада да ће оно што се досад издогађало у Украјини бити добра опомена да се више не понавља ништа слично другде у свету.

        „Сматрам да су санкције Запада против Русије апсолутно контрапродуктивне, а и да су неутемељене и да иза њих стоји жеља да се Русији наметне такав развој међународних односа који није у складу ни са међународним правом ни са узајамним интересима. У сваком случају, развој који не одговара интересима Русије”.

        Неки догађаји у Украјини претња су - подвукао је Путин - интересима Русије, пре свега у сфери безбедности. Притом није крио да има у виду пре свега могућност уласка Украјине у NATO и закључио:

        „За уласком Украјине у алијансу уследило би размештање борбених ударних система на украјинској територији, укључујући и Крим. Да се то догодило - Русија би се суочила са озбиљним геополитичким последицама и била би истиснута из прицрноморске зоне . А Русија се за своје легитимно право присуства у тој зони борила више векова”.

        „Позиција Русије поводом Украјине је правична и људи у Европи то виде. Кад би сада у Европи било организовано анкетирање грађана - уопште нисам сигуран да би грађани европских земаља поводом Русије и Украјине подржали позиције својих државних руководстава. Имам све разлоге да сматрам да наша позиција има веома много присталица. На крају крајева, народ је извор власти”.

        Нагласивши да Русија нема намеру да поводом Украјине опслужује туђе политичке интересе, Путин је подвукао да се више никада неће поновити ситуација да са Русијом покушавају да разговарају са позиција логике силе.

        „Против тога сам да поједине земље тумаче норме међународног права како њима одговара. Идеја да се изолује тако велика земља као што је Русија нема само ефемерни карактер. Тако нешто је напросто - немогуће!”

        Путин је одбацио тврдње са Запада да Русија има намеру да обнови СССР, назвавши их „елементом информационог рата”.

 

ПУТИН: Брину нас изјаве украјинских екстремиста да ће ометати транзит гаса

САДА НА ЕВРОПУ ОТПАДА 70 ОДСТО РУСКОГ ИЗВОЗА НАФТЕ И ГОТОВО ЦЕО ГАС КОЈИ СЕ ИЗВОЗИ ЦЕВОВОДИМА

  • Енергетска потрошња у Европи расте споро, а политички и регулаторни ризици се повећавају брзо” – истакао је шеф руске државе 

ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин изјавио је да је Русија забринута због претњи украјинских екстремиста да ће ометати транзит гаса и рачуна да ће у Кијеву превладати здрав разум. „Озбиљно смо забринути због изјава украјинских екстремиста, због њихових директних претњи да ће ометати транзит гаса у Европу. Надамо се да ће здрав разум ипак превладати и да се то неће догодити” – изјавио је Путин на сесији „Нафтно-гасне компаније – покретач промена у светској привреди” у оквиру Међународног економског форума у Санкт Петербургу.

По речима руског председника, ситуација у Украјини се још једном потврђује актуелност руских иницијатива о директном транспорту енергената у Европу, између осталог, гасоводом Јужни ток. „Претпостављам да активан став према овом питању треба да заузме и Европска комисија. Јер, један од њених задатака је, ако не и главни – заштита интереса европских потрошача” – казао је руски председник.  Путин је истакао да је извоз гаса цевоводима у поређењу с 2012. годином у 2013. порастао за више од 10 одсто. „Достигли смо рекордан показатељ у последњих неколико година – више од 188 милијарди кубних метара” – нагласио је он. Председник Русије је рекао да се Русија залаже за савесно испуњавање уговорних обавеза и да очекује исти такав одговоран приступ од потрошача и земаља-транзитера. Он је напоменуо да тренутно на Европу отпада 70 одсто руског извоза нафте и готово цео гас који се извози цевоводима. „Међутим, треба рећи да енергетска потрошња у Европи расте споро, а политички и регулаторни ризици се повећавају брзо” – истакао је шеф руске државе. По његовим речима, у таквој ситуацији природна и разумљива постаје тежња Русије да отвара нова тржишта, пре свега, у Азијско-пацифичком региону. „То није само могућност да се повећа извоз, већ и снажан покретач развоја источног Сибира и Далеког истока наше земље” – казао је Путин. Он је додао да је одлично упознат са плановима да се прошири круг добављача гаса за Европу, али да не треба драматизовати ситуацију. „Не сумњам да у ЕУ добро знају да увоз из Русије доприноси диверзификацији енергетске равнотеже у ЕУ” – нагласио је Путин.  Он је напоменуо да европски лидери засад нису конкретно одговорили на његово писмо посвећено проблемима гасног дуга Украјине. „Нажалост, јасан и директан одговор за сада нисмо добили, али ипак рачунамо адекватну, одмерену реакцију колега” – истакао је Путин.

 

 

Преузето је са www.fakti.org

 

Путин: Русиjа на силу одговорила адекватно

 

СAНKT ПETEРБУРГ - Русиjа сматра да jе у праву поводом Kрима - и суштински и правно, изjавио jе данас руски председник Владимир Путин, додаjући да jе Запад у ситуациjи око присаjедињења тог полуострва Русиjи поступао са позициjа силе, на шта jе Mосква адекватно одговорила.

"Сматрамо да су са нама покушали да разговараjу уз помоћ силе а да смо ми, управо поступаjући у истоj логици, дали адекватан одговор. Надам се да се то никада, ни у каквим околностима и нигде више неће понављати", рекао jе Путин.

Oдбацуjући тврдње да Русиjа планира обнављање С С СР-а, Путин jе у разговору са челницима водећих светских новинских агенциjа на маргинама Eкономског форума у Санкт Петербургу рекао и да су санкциjе западних земаља Русиjи апсолутно контрапродуктивне, као и да ће се са уважавањем односити према сваком избору украjинског народа на сутрашњим изборима и да jе Mосква спремна да ради са органима власти коjи буду формирани после избора.

Путин jе рекао да jе Русиjа заинтересована да у Украjини буду створени услови за стабилизовање ситуациjе.
"Mислим да су наши партнери и у СAД и у европским земаљама поступали у Украjини грубо, нелегалним методама, подстакли антидржавни преврат и створили, како ми схватамо, претњу за темељне интересе Русиjе и то не само у области привреде, него пре свега и у области безбедности", истакао jе руски председник а преноси РИA Новости.

Путин jе рекао да они коjи су испровоцирали државни преврат у Украjини требало jе да пажљивиjе балансираjу последице таквог поступања.

Према Путиновим речима, у случаjу уласка Украjине у НATO и распоређивању борбених офанзивних система Aлиjансе у њоj, за Русиjу би била створена апсолутно нова ситуациjа.

Уколико би се то десило, како jе рекао, то би изазвало велике геополитичке последице а Русиjа би била потиснута из црноморског региона "за чиjе се легално присуство тамо борила не jедан век".

Путин jе рекао да нису постоjале гаранциjе да се на Kриму неће поjавити елементи "противракетне одбране".

У односима Украjине и Kрима, како jе нагласио, поjавила се "линиjа руских интереса преко коjе Русиjа ниjе могла прећи".

Путин jе, притом, додао да Русиjу не чуди позициjа Kанаде око Украjине, блиска Вашингтону, колико национални интереси Kанаде према тоj земљи, у поређењу са Русиjом.

Tакође, како jе навео, чуди се прикључивању Jапана санкциjама против Русиjе.

Путин jе подсетио на покушаjе Mоскве да укаже на привредне последице потписивања споразума о асоциjациjи између Украjине и EУ, али да jоj jе директно речено да трећа страна не треба да се укључуjе у односе између Kиjева и Брисела.

Путин jе рекао да би у Украjини било логичниjе да jе прво одржан референдум и промењен устав, а потом да се одржаваjу избори.

Председник Русиjе сматра делом информативног рата ширење ставова на Западу о намерама Русиjе да обнови "империjу, Совjетски Савез".
"Tежимо грађењу интерграционих процеса на постсовjетском простору не зато да би обновили С С СР, империjу, већ ради тога да би користили предности коjе имаjу све наше независне државе", навео jе Путин.

За санкциjе коjе Запад уводи Русиjи, Путин jе казао да су апсолутно контрапродуктивне, да нису засноване на исправном односу према постоjећим проблемима, диктиране жељом да се Русиjи наметне такав развоj међународних односа коjи не одговара ни међународном праву, ни узаjамним интересима "а поготово не одговора руским интересима", пренео jе Итар-Tас с.
"Питање изолациjе такве земље (као што jе Русиjа) jе ефемерно. Tо jе немогуће", подвукао jе руски председник, подсећаjући на међузависност при робноj размени са Eвропом од 440 милиjарди долара и 27 милиjарди са СAД.

"Mогуће последице биле би негативне по све и могу довести и иевропску и руску и светску привреду до таквих турбулентних процеса за коjе нико ниjе заинтересован", казао jе Путин изражаваjући чуђење због "упорног одбиjања бриселске бирократиjе да одржава везе са Царинском униjом и Eвроазиjским економским савезом".

Путин jе, такође, ррекао да не види знаке почетка новог "хладног рата" и изразио наду да се то неће десити.
"Не бих да мислим да jе ово почетак новог "хладног рата". За то нико ниjе заинтересован и, мислим, да се то неће десити", рекао jе руски председник челним људима Aгенциjе франс прес, EфE, AП, Роjтерс, Kанадиjен прес (Цанадиан прес с), Прес асосиеjшн (Прес с Aс социатион), ДПA, Синхуа, Kjодо, ПTИ, AНСA и Итар-Tас с.

AP Photo/RIA-Novosti, Mikhail Klimentyev, Presidential Preš Service

Иѕвор: www.tanjug.rs

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти