Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Владимир Путин о најновијим догађајима у Украјини, I Медијафорум независних регионалних и локалних медија

Питање: Наш састанак се сада одржава у условима замршене ситуације и, ево је практично вест последњих минута: заступници федерализације, мирни становници истока Украјине су нападнути и данас већ кажу да има погинулих и рањених. Изгледа да се развија онај сценарио кога смо се толико плашили. Како бисте Ви то коментарисали?

Владимир Путин: Ако се то дешава, а ја сазнајем о овим догађајима исто тако као што и ви, колико год би то ни изгледало чудним, из медија. Тек сам добио ове информације, када сам био на путу према Вама.

У јутро још ништа, колико год знам, ништа још није било, и наше медије нису ништа бележиле тек је сада ова информација почела да стиже.  Ако, стварно, данашњи режим у Кијеву почео је да користи војску против становништва унутар земље онда то је, без сваке сумње, веома озбиљни злочин против свог народа.

Подсетим да чак легитимни Председник Украјине Виктор Фјодорович Јанукович није се одлучио да користи војску у конфликту у Кијеву, није учинио то, иако је изабран, имајући општенационални мандат на управљања земљом и будући да је он Врховни Командант.

Да су актуелне власти у Кијеву то учинили то је, наравно, већ хунта, једноставно нека клика. Као прво они немају овај општенационални мандат. У најбољем случају имају само поједине елементе легимитета и то само у оквиру парламента. Сва остала легитимна власт због оних или других разлога није легитимна.

И ако су ови људи прешли према тзв. „оштрој фази“... То није нека оштра фаза, то је само казнена операција, и она ће свакако имати последице по оне људе које доносе одлуке такве врсте укључујући то се тиче и наших међудржавних односа.

Како ће се одвијати догађаји? То ћемо видети па ћемо направити закључке, полазећи од околности које се стварају на лицу места.

Хтео бих да истакнем и мислим да то постаје све очигледније за све: да није Русија пружила реалну подршку људима који живе у Криму онда не би грађани могли остворити цивилизовани процес изражавање свог мњења. Било би та иста ситуација што се сада одвија на истоку и југу Украјине. Било би све то исто па чак и још горе. Зато то још једном потврђује да смо све направили правилно и својевремено.

Видите шта се догодило? Узели смо учешће у састанку у Женеви, потписали смо одређене договоре, чија је суштина у томе да обе стране треба да разоруже људе, да ослободе административне зграде и тако даље. Шта се дешава? Никакав „Десни сектор“, нити други радикалне групације се не разоружавају, нико ништа у Кијеву не ослобађује. Наопако, ове групације су почеле да се легализују. Ко њих легализује? Треба ићи не овим путем, већ путем дијалога међу свим становницима земље где год би они живели.

24.априла 2014. године

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти