Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Владимир Чижов о дијалогу Београда и Приштине

Чижов: Дијалог Београда и Приштине почео да брине и ЕУ

 

© AFP 2017/ John Thys

Амбасадор Русије при ЕУ Владимир Чижов изјавио је данас да је ситуација у дијалогу Београда и Приштине почела да забрињава и Европску унију, а не само Русију, додајући да верује да је разлог за то „пристрасан приступ ЕУ“.

Чижов је у интервјуу за бриселски портал „Евроактив“ рекао да је Брисел интервенисао када су Срби подигли зид на мосту у Митровици, а Приштина побеснела, затраживши да зид буде уклоњен.

ЕУ је, како је казао, интервенисала и натерала Србе да пристану да уклоне зид, а да заузврат косовски Албанци повуку специјалне снаге са јужног краја моста.

„Али шта је са обавезом Приштине да створи Заједницу српских општина? Ни косовски Албанци, а ни ЕУ више то не помињу“, рекао је руски дипломата.

Говорећи о политичкој кризи у Македонији, Чижов је критиковао подршку Брисела евентуалној влади коју би СДСМ Зорана Заева формирао уз подршку албанских странака, а у замену за прихватање такозване „албанске платформе“.

Руски дипломата критиковао је поступке европских званичника Доналда Туска и Јоханеса Хана, који су говорили о спољном мешању у унутрашње ствари Македоније.

„Кад комесар Хан каже македонском председнику да не треба да се меша у уставни процес своје земље — ја питам — зар он није председник државе и гарант устава?“, навео је Чижов.

Руски дипломата је рекао да су албанске партије „позване у Тирану, код албанског премијера“, где су потписале оно што се сад зове „албанска платформа која би проширила права албанске мањине на ниво онога што је у другим земљама део федералне структуре“.

Како је додао, лидер СДСМ-а Зоран Заев је прихватио ову платформу која је супротна македонском уставу.

ЕУ је занемарила све то говорећи да та коалиција има подршку 67 посланика од 120 у Собрању и да он треба да буде премијер.

„То председник (Иванов) наравно не може да прихвати. ЕУ треба да игра позитивнију улогу, а не штетну“, рекао је Чижов.

Он се осврнуо и на актуелну ситуацију у Црној Гори рекавши да је тамо наступила „антируска хистерија коју подржавају САД и неке чланице ЕУ“.

„Наводи о такозваном покушају пуча никад нису потврђени, а још мање наводна руска веза“, рекао је он.

На питање о именима двојице руских држављана против којих се води истрага за покушај пуча, Чижов је рекао: „Али ко су они? Да ли их је неко видео?“.

„То је неозбиљно. Да, ми јесмо против чланства Црне Горе у НАТО. Сматрамо да то шкоди напорима да се побољша безбедност Европе. То је покушај да се одговори на безбедносне изазове 21. века средствима из средине 20. века“, рекао је руски дипломата.

Што се тиче европских аспирација Црне Горе, Русија ту, како је истакао, нема никакве примедбе.

„Желите у ЕУ? Ето још једне главобоље за ЕУ“, закључио је Чижов.

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

 

Чижов: ЕУ почела да се брине због дијалога Београда и Приштине

Руски амбасадор у ЕУ Владимир Чижов рекао је да је и Европску унију, а не само Русију, почела да брине ситуација у вези с дијалогом Београда и Приштине и да је та ситуација последица пристрасног приступа ЕУ.

Владимир Чижов је за бриселски портал Еурактив рекао да је ЕУ интервенисала када је у северном делу Косовске Митровице изграђен зид код моста на Ибру, а "Приштина побеснела" и тражила да се он уклони.

Владимир Чижов (архивска фотографија)
Владимир Чижов (архивска фотографија)

"ЕУ је интервенисала и они су утицали на Србе да пристану да униште амфитеатар а да заузврат косовски Албанци повуку своје специјалне снаге са јужног краја моста. Али шта је са обавезом Приштине да формира Заједницу српских општина? То више не помињу не само косовски Албанци, већ ни ЕУ", рекао је Чижов.

Оценио је да у Црној Гори влада "антируска хистерија" коју подржавају САД и неке чланице ЕУ.

"Тврдње о такозваном покушају државног удара никада нису поткрепљене а још мање наводна руска веза", рекао је руски амбасадор.

Упитан за имена два руска држављанина који су обухваћени истрагом црногорског специјалног тужиоца о наводном државном ударом, Чижов је одговорио питањем "ко су они" и "да ли их је ико видео".

"То није озбиљно. Да, ми смо против приступања Црне Горе НАТО-у. Сматрамо да је то штетно по напоре за јачање безбедности у Европи. То је покушај да се одговори на безбедносне изазове у 21. веку средствима из половине 20. века", рекао је руски амбасадор у ЕУ.

Чижов је рекао да се Русија не противи приступању Црне Горе ЕУ. "Желите у Европу? Ето још једне главобоље за ЕУ", рекао је руски амбасадор.

Чижов је критиковао подршку Европске комисије формирању владе у Македонији коју би предводила Социјалдемократска савез Македоније (СДСМ) Зорана Заева уз подршку албанских странака, наводно у замену за прихватање такозване Албанске платформе.

Рекао да, када чита саопштења високих званичника ЕУ, попут председника Европског савета Доналда Туска, у којима помиње мешање споља у унутрашње ствари Македоније, то схвата као Тусков "израз самокритике".

"Када се комесар (за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес) Хан обраћа македонском председнику говорећи му да не треба да се меша у уставни процес у својој земљи, ја се питам није ли председник шеф државе и гарант устава?", рекао је Чижов.

Према његовим речима, Охридски споразум из 2001. којим су окончани сукоби македонских снага и такозване Ослободилачке националне армије македонских Албанаца, издејствовао је његов "стари добри друг Хавијер Солана".

Руски амбасадор је додао да је Солану упозорио на могуће опасности тог споразума којим су уређена права македонских Албанаца.

"У ствари, питао сам га да ли би следио тај пример и на Балтику, али нисам добио неки одговор", рекао је руски амбасадор у Бриселу.

Чижов је рекао да су албанске странке "позване у Тирану, у канцеларију албанског премијера", и "потписале оно о чему се сада говори као о Албанској платформи, а што ће проширити права албанске мањине до нивоа који се у другим земљама може поредити с федералном структуром".

"Лидер опозиције Зоран Заев је прихватио ову платформу, која је супротна македонском уставу. ЕУ је занемарила све то, рекавши да ова коалиција има 67 од 120 посланичких места, тако да он треба да буде премијер и да процес треба иде у том правцу", рекао је руски дипломата.

Додао је да македонски председник Ђорђе Иванов то није могао да прихвати и оценио да ЕУ треба да игра позитивнију улогу.

Преузето је са http://www.rts.rs

 

 

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти