Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Велика репортажа "Русије-24" о српско-руском братству

Док европски лидери због притиска американаца један за другим одустају од доласка у Москву за прославу 70. годишњице Победе, Председник Србије Томислав Николић сасвим обрнуто се намерава да дође у Русију 9. маја.

Једноставно је такво време када и за Русију и за Србију нема ништа важнијег од заштите националних интереса, У сувенирским продавницама Београда су мајице са Путином. „Крим је Русија. Косово је Србија“. А у вечерњем прајм-тајму – премјера филма Андреја Кондрашева „Крим. Пут за Отађбину“.

Паралеле су неизбежне. Крим и Косово. Запад пише једнаке сценарије као у копир-машини. Централна српска телевизија није се уплашила да прикаже искрену причу руског председника. Поред нове зграде са отвореном раном – рушевине старог телевизијског центра. Америчке ракете су ударали циљно. Истинито је да 23. априла 1999. године овде је погинуло 16 телевизијских радника.  

„Ако размишљати о будућности, увек је потребно размислити шта се догађало у историји и ко је био уз Србију у најтеже тренутке. Шаргарепа ЕУ може да буде врло горка“, - сматра Ненад Поповић, Председник Српске народне странке.

Братство са Русијом за Србе је као ваздух, као ватра која се не гаси. И сада у храму Светог Саве горе свеће од благодатног огња, који је први пут довезен уз помоћ Русије из Јерусалима.

Дан Победе Србија ће прослављати по московском времену – Председник Томислав Николић прихватио је позив Русије и лети на Параду. По Црвеном тргу ће дефилирати и српски војници. И све то у директном преносу ће се видети на централним трговима Београда. Увече је ватромет од 70 плотуна. Велики је празник за братске народе.

Обележје Народног Хероја Југославије од чистог је злата, а сада још и медаља од Председника Русије у част 70. годишњице Победе. Ветеран Другог Светског рата Велимир Радичевић је организовао антифашистички отпор. Сећа се како је славио Београд, који је ослободила Црвена армија.

„Руси и Срби нису једноставно словенска браћа. Они су једно то исто, заједничка тело и крв“, - рекао је Радичевић. Ветеран има 100 година. Вршњак је још Првог Светског рата. 

Преузето је са www.vesti.ru

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти