Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Важна изјава МИП Русије о догађајима у Украјини

Споразум о регулисању кризе на Украјини, који је био потписан 21. фебруара ове године, а који су осведочили министри спољних послова Њемачке, Пољске и Француске, још увек се не поштује. Наоружане групације до сада нису предали оружје, нису ослободили административне зграде, најављују намере да се „уведе ред“ у свим регионима Украјине. Чују се претње физичког обрачуна, како је истакнуто у данашњој изјави Председника Виктора Јануковича.

Потпуно је заборављен договор о заједничкој истрази аката насиља као и обавеза да се створи влада националног јединства. Уместо тога, како је било објављено на Мајдану, успоставља се „влада победника“, у коју су укључени представници национал-екстремиста.

Заборављени су договори о реформи Устава, која у складу са Споразумом 21. фебруара требало би да буде спроведена пре председничких избора. Убеђени смо, да само овакве уставне оквире, који обезбеђују интересе свих одговорних политичких снага и свих регија Украјине, одговарају интересима националног помирења и стабилности у дугорочној перспективи.

Позивамо оне стране партнере, који су од почетка потстицали наступе опозиције, покренули и подржали Споразум 21. фебруара, да у пуној мери схвате своју одговорност за његову реализацију. Изјаве о томе, да је овај докуменат већ одиграо своју улогу, нису озбиљне. Све набројане задаће, а који су усаглашени 21. фебруара, не само нису изгубили свој значај, него су постали још актуелније ради спречавања даље поларизације друштва као резултат акција екстремиста.

Неопходно је спречити мешање у црквене послове, скврнављење православних цркава, меморијалних споменика у част јунака Великог Отаџбинског (Другог Светског) рата, који су ослободили Украјину од фашизма, као и зауставити скврнављење других споменика.

Изазива озбиљну забринутост укидање закона „О начелима државне језичке политике“, чиме се крше међународне обавезе Украјине, „иницијативе“, који воде према даљем нарушавању права мањина, ограничавању слободе медија, забрани делатности појединих политичких странака.

Бележимо учестале позиве западних земаља према Русији о сарадњи по питањима, везаним за ситуацију у Украјини. Одавно смо то нудили, врло давно пре тога, када је криза прешла у врућу фазу, али тада колеге нису били у потпуности расположени према томе.

Ипак смо спремни за сарадњу – али уз јасно разумевање, да ће она бити поштена, заснована не само на способности да се договара, него на способности да се поштује оно, шта је договорено. И све то захтева да се узме у обзир интересе читавог украјинског народа, као и свих партнера Украјине. Испуњавање обавеза према Споразуму од 21. фебруара постало би важан корак на овом путу.

Покушаји сваки пут да се поново једнострано ревидирају усаглашене кораке, нежеља да се схвати стварна ситуација у целини, никад нису водили ничему добром. Када НАТО почиње да разматра ситуацију на Украјини – овим шаље погрешну поруку. А Генерални секретар НАТО чак и сматрао пристојним да изјави да је „чланство Украјине у НАТО-у није најхитнији приоритет украјинског руководства“. Дакле чланство треба да остане не међу хитним, него ипак приоритетним задацима? Опет покушавају да одлучују уместо украјинског народа.

Јако саветујем свима да одустану од провокативних изјава и да поштују ванблоковски статус Украјине, који је утврђен у њеном закону „О начелима унутрашње и спољне политике“.

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти