Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Уручeна акредитивна писма амбасадора Председнику Русије

Владимир Путин: Поштоване даме и господо!

Сасвим недавно у Нормандии обележавали смо 70. годишњицу отварања другог фронта у Европи. Разуме се, много смо говорили о поукама тог страшног рата и о данашњим претњама. Сакупљање кризних појава у светским пословима - није спорна чињеница, нажалост. У порасту је дефицит поверења, нису ликвидиране неравнотеже у глобалној привреди и финансијама, повечава се дисбаланса на нивоу развоја међу земљама. Очигледно је да савладати актуелне многобројне изазове и ризике може се само заједничким напорима.

Русија се доследно иступа за јачање на међународној позорници атмосфере транспорентности, за решење проблема политико-дипломатским средствима, била год то ситуација око Сирије, проблеми иранског нуклеарног програма, ситуација на Корејском полуострву, у Авганистану, на Блиском Истоку и, нажалост, данас у Украјини.

Што се тиче Украјине - то нас посебно забрињава. Залажемо се за потпуно сузбијање крвопролића на целој територији конфликта укључујући и посебно дуж линије наших граница. Антиуставни државни удар у Кијеву, покушаји да се наметне украјинском народу вештачки избор између Европе и Русије подстакли су друштво према расколу, болном унутрашњем супротстављању.

Његовим жртвама постају пре свега мирни грађани. На југо-истоку пада крв, oдвија се реална хуманитарна катастрофа, десетине хиљада избеглица приморане су да трагају уточиште, укључујући у Русији. Гину и непосредно се прогањају новинари, који обављају свој професионални дуг. Кршећи све норме и конвенције, нападима се подвргавају дипломате као што је то био случај амбасаде Русије у Кијеву и генералног конзулата у Одеси.

Украјини је неопходно да се врати на пут мира, дијалога и сагласја, главно је - да се обезбеди дугорочни режим сузбијања ватре као неопходан услов за спровођење садржајних преговора између кијевских власти и представника југо-источних региона. Искрено се трудимо да промовишемо такав мировни процес.

Хтео бих такође да истакнем да наша земља увек је била сигурни испоручилац енергената у европске земље. Почетком ове недеље одржана је посета Аустрији која је постала прва западноевропска земља која је склопила уговор о набавци руског природног гаса. Скоро 50 година стабилно смо остваривали извоз енергената у европске земље, потпуно испуњавамо своје обавезе и намеравамо да се тако поступамо убудући.

Извор: kremlin.ru

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти