Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Уручена донација прихватном центру за мигранте у Прешеву

Чепурин: Русија ће помоћи Србији у вези с мигрантима (видео)

 

ПРЕШЕВО - Министар за рад запошљавање, борачцка и социјална питања Александар Вулин и амбасадор Русије у Србији Александар Васиљевич Чепурин посетили су данас прихватни центар за мигранте у Прешеву коме је уручена донација Српско-руског хуманитарног центра из Ниша. 

Прихватном центру за мигранте уручени су агрегати за електричну енергију, резервоари за воду, пећи за грејање и рефлектори. 

Чепурин је оценио да се Србија због прилива миграната нашла у тешкој ситуацији, иако ништа није томе допринела и зато јој треба помоћи, а једина дилема је да ли ће се прилив миграната повећавати и шта треба онда радити.

„Видели смо овде да се Србија нашла у ситуацији да има много трошкова око миграната и ми ту ситуацију разумемо. Знамо и зашто се то десило, то је принцип или историја контролисаног хаоса, али се испоставило да је контролисани хаос прешао у неконтролисани", објаснио је Чепурин.

Он је нагласио да они који су "закували" ситуацију са мигрантима не могу сада тај хаос да контролишу, а сада додатно желе да га "закувају" и у Украјини. 

"Због тога морамо да се припремамо да ће се ситуација погоршавати, а Србија нема везе са тим и ми желимо да јој помогнемо и пружимо подршку“, додао је Чепурин. 

Русија је преко Српско-руског хуманитарног центра у Нишу обезбедила три термо шатора са креветима и пећима за предстојећу зиму, затим агрегате, резервоаре за воду и електро материјал. 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Алексанадар Вулин казао је да смо од Русије добили значајну помоћ која ће омогућити да се дневно у центру збрине око 1.000 миграната.

"Помоћ је значајна, јер Руска Федерација није погођена таласом миграната, али саосећа са нама. Ово је проблем који Србија не може да реши сама, помоћ нам је неопходна и мора да буде бржа и циљана, јер за 20 дана кренуће кише, за 40 дана почеће мраз, а број миграната се не смањује и зато нам је потребна континуирана помоћ“, рекао је министар Вулин.

Према подацима Црвеног крста у Прешеву, сваког дана стигне између 700 и 1.000 азиланата. Већи број њих прође кроз прихватни центар, али један део без задржавања наставља пут ка Београду. 

У центру у Прешеву има довољно хране и воде, а медицинске екипе дежурају 24 сата. 

Министар Вулин је поновио је да Србија неће градити трајне центре за мигранте.

Након обиласка центра за мигранте амбасадор Чепурин и министар положиће венце и цвеће на споменик погинулим припадницима Жандармерије код Бујановачке бање.

Преузето је са www.tanjug.rs

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти