Министар Ненад Поповић поздравио је све присутне у име Владе Републике Србије, изјавио да је за Владу развој информационих технологија један од стратешких приоритета, који би требало да доведе до потпуног заокрета у друштву. Пре свега мислећи на концепту паметних градова, и на дигиталну трансформацију. Напори за дигиталну трансформацију Србије ће тешко дати очекиване резултате уколико процес не захвати производну базу, што је данас приоритет свих земаља у Европи, а Влада Србије усмерава све више напора ка националној изградњи индустрије 4.0 како би је учинила глобално конкурентном.


Министар Ненад Поповић

 

Амбасадор Русије се осврнуо на историјски аспект и промене које су се догодиле у индустрији од 19. века и појаве железнице до појаве струје. Дигитализацијом се баве како западне земље тако и источне. У Русији дигитализација је тема већ последњих седам, осам година, а Москва је започела активно да се бави дигитализацијом од пре годину дана и као и читава Влада у Русији. У мају ове године је усвојена стратегија за усавршавање целокупног система образовања, а у јулу комплексни дугорочни програм дигиталне трансформације који је кључан програм за развој дигитализације у Русији.


Амбасадор Русије Александар Чепурин

Дигитална привреда се у Русији не доживљава као правац, већ као начин живота и облик деловања. Разрађени су планови до 2025. године за увођење интернета високог капацитета у свим великим градовима. Амбасадор Чепурин је изјавио да сматра да је процес дигитализације привреде не само национално питање, већ питање сарадње међу земљама. Читав свет треба да се договара око дигитализације привреде.

Амбасадорка Израела Алона Фишер-Кам се осврнула на појам стартап нације, и објаснила како се Израел развио од мале земље и како су пребродили конфликте те недостатак дипломатских односа са комшијама. Истакла је да су најпродуктивнији сектор у Израелу млади, као и да је недостатак природних ресурса натерао Израел да се концентрише на развој технологија.


Амбасадорка Израела Алона Фишер-Кам

Израел је земља имиграната, који су са собом довели нову креативност и идеје, међутим, све ово се не би догодило без подршке Владе која је створила здрав екосистем.Закључила је да земља не мора да има природне ресурсе, и не мора да живи у идеалном гео-политичком окружењу да би створила погодан екосистем.

Након амбасадора присутне је поздравио и Петар Поповић извршни директор Дирекције за пословне кориснике, Телекома Србија, који је нагласио значај информације у дигиталној економији. Информације генеришу људи, количина информација захтева улагања у дата центре и инфраструктуру. Нове генерације су природно дигиталне јер оне одрастају уз технику. "На нама је да поставимо темељ дигитализације а на генерацијама које долазе да развијају будуће правце."