Данас је у Руској школи при Амбасади Руске Федерације у Србији свечано промовисан почетак наставе српског језика за ученике и професоре.

Иницијатива се спроводи уз подршку НИС-а и у сарадњи са Филолошким факултетом Универзитета у Београду. Студенти мастер и докторских студија ће предавати у Руској школи српски језик у оквиру практичне наставе.

Како је рекао на свечаности амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, ово је историјски догађај.

«Када сам дошао овде пре шест година, имао сам велику жељу да деца која иду у руску школу уче српски језик. И коначно смо успели», рекао је Чепурин.

«Сматрам да су Русија и Србија пример вековних пријатељских односа и узаимне подршке. Зато је и нормално да руска деца желе да уче српски језик», навео је амбасадор.

Генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев се обратио ђацима руске школе.

«Проучавање језика ће вам јако помоћи. Језик ће остати са вама заувек, то ће вам помоћи у животу. Односи Русије и Србије су добри и остаће добри, а кроз језик ви ћете сачувати добре односе и са људима које знате овде. Тако да сам веома срећан што постоји таква жеља код ђака», рекао је Тјурдењев.

Заменик декана Филолошког факултета Љиљана Бајић је позвала руске ученике да се после школе уписију на тај факултет да би наставили проучавање славистике и србистике.

«Познато је да се дух народа, његова култура, историја и савремени живот могу најбоље упознати преко језика, његовог изучавања. Зато је Филолошки факултет са задовољством прихватио позив да организује и изводи наставу српског језика за ученике руске школе».

Подршком иницијативи за увођење српског језика у наставни програм Руске школе у Београду, НИС наставља да ради на јачању културних веза српског и руског народа, — наводи се у званичном саопштењу те компаније.

На крају свечаности одржан је краћи концерт. Ученици руске школе извели су песму на српском језику, а након тога и руски плес.

Извор: https://srb.news-front.info/2018/11/01/u-ruskoj-shkoli-u-beogradu-uvedena-nastava-srpskog-jezika/

 

Чепурин: „Сањао сам о томе да се у руској школи при амбасади учи српски језик и то се остварило!”

NewsFront

Данас су у Руској школи при амбасади Руске Федерације у Београду свечано отворени курсеви српског језика за ученике и професоре школе. То се догодило захваљујући заједничкој жељи амбасаде Русије у Србији, Руске школе, компаније НИС и Филолошког факултета Унивезитета у Београду.

Николај Михајлович Сеник, директор Руске школе при амбасади Русије у Србији:

„Одавно размишљамо о томе да се у нашој школи предаје српски језик. Јер код нас се не школују само руска деца, него и деца из руско-српских породица, као и Срби. За руску децу и њихове родитеље је важно да науче језик земље у којој живе, а за српску децу да српски правилно говоре и пишу. Сада имају могућност да једном недељено два сата раде са наставником српског!”

 

Свечаном отварању курсева српског језика присуствовао је и амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, који је истакао да је овај догађај значајан знак развоја добрих односа између двеју земаља:

„Пре шест година, када сам дошао у Србију, сањао сам да деца у руској школи уче српски. То није било лако остварити. Многи су говорили да ће бити мало заинтересованих, јер деца сама могу да науче српски језик помоћу књига и гледајући телевизију. То што смо ипак успели, доказује да деца имају жељу да уче српски! То је важна промена и резултат велике пажње коју Русија посвећује Србији. Наше земље повезује вишевековна историја и нормално је што руска деца желе да уче српски.”

 

Амбасадор је истакао да већ има 60 заинтересованих да уче српски и изразио наду да ће овај број бити све већи, као и да ће свима који долазе да раде у амбасади Русије у Србији такође бити понуђено да прођу ове курсеве.