Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

У Казању је завршена 27. летња Универзијада

Завршене су двадесет седме студентске спортске Игре, церемонија затварања Универзијаде је одржана у среду касно увече у дворани спортова „Казањ-арена“.

Сценарио празника је до последњег тренутка чуван у строгој тајности. Међутим, испоставило се да је церемонија затварања много веселија, шаренија и живља него што се очекивало. Осим традицоналне параде делегације земаља-учесница и обраћања званичника, у програм завршетка Универзијаде је био укључен прави гала-концерт звезда руске и стране музике за омладину. И чак прва беседа која је препуштена премијер-министру Руске Федерације Дмитрију Медведеву, није била лишена романтике.

Поштена борба, тимски дух, поверење, међусобна помоћ – ови принципи нису потребни само у спорту. Потребни су и у животу: у односима између људи и између земаља. Желим вам да верујете у себе, да волите спорт, да се дружите. Надам се да је свако од вас овде, у Казању, нашао макар део своје среће. Неко је победио, неко је успео да освоји медаљу. Неко је успео да стекне радост упознавши се с лепим грдом. Надам се да сте сви ви овде нашли нове пријатеље. А неко можда и своју љубав...

На главну сцену су изашли Гарик Сукачов, Сергеј Лазарев, Тимур Родригес, врло популаран у Русији молдвска група „Здоб ши здуб“, Иљја Лагутенко, Дина Гарипова, Земфира, БИ-2 и други музички ансамбли. Почасни гости у VIP-ложи „Казањ-арене“ су се веселили као у студентским годинама. Сетивши се младости плесали су не размишљајући о томе да ће недовољно достојанствено изгледати на фотографијама јутарњих новина. Шта онда тек да кажемо за волонтере, спортисте и гледаоце који су се окупили на трибинама.

Музичко-плесну презентацију је припремио домаћин следеће, 28. летње Универзијаде – корејски Гвангжу. Градоначелник и шеф организационог комитета Универзијаде-2015 Ка Нун Те је у свом говору истакао да је Казањ организовао фантастичне игре.

Градоначелник Казања Илсур Метшин је говорио о томе да је Казањ једно од малобројних места где сложно и без било каквих конфликата живе представници најразличитијих култура:

Огањ 27. летње Универзијаде је ујединио и загрејао милионе људи на нашој планети. И врло је симболично што је престоница студентског спорта ових дана постао управо Казањ – град у којем вековима у миру и слози живи 116 народа и националности. Град у којем се с једног прозора у близини могу видети џамија, православни храм, католичка црква и синагога.

Председник Међународног студентског спортског савеза Клод Луј Галијен је прогласио Игре затворенима и ускоро се у „Казањ-арени“ угасила бакља Универзијаде. Празник је завршен. И то је био грандиозан празник.

 

Извор: Глас Русије

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти