SRBIJA je važan i pouzdan strateški partner Rusije u Evropi i na Balkanu i visoko cenimo iskreno raspoloženje srpskog rukovodstva za unapređenje saradnje, ovo je poručio ambasador Aleksandar Čepurin na svečanom prijemu kojim je u četvrtak veče Ambasada Rusije u Srbiji obeležila državni praznik Dan Rusije.

Čepurin je, u obraćanju zvanicama, istakao da Srbe i Ruse spajaju najslavnije i najsvetlije stranice istorije.

- Zalog uspeha je u tome da je rusko-srpska saradnja bazirana na principima ravnopravnosti, pragmatizma, uzajamnog poštovanja, i uzimanja u obzir interesa obe države - rekao je Čepurin.

On je naglasio da Rusija čvrsto podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, mir i stabilnost.

- Rusija visoko ceni iskreno raspoloženje srpskog rukovodstva i naroda za unapređenje saradnje - kazao je Čepurin koji je naveo da se obeležava 25 godina od nastanka savremene Rusije i 1.154 godine postojanja ruske države.

Čepurin je posle govora nazdravio sa predsednikom, premijerom Srbije i patrijarhom za, kako je rekao, prosperitet dva naroda, a hor novosadske Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" izveo je na početku ceremonije himne Rusije i Srbije.

Prijemu su prisustvovali predsednik Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić, patrijarh SPC Irinej, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica...

Obeležavanju Dana Rusije u Beogradu prisustvovali su i ministri Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Zoran Đorđević, Aleksandar Antić, Snežana Bogosavljević Bošković, Velimir Ilić, kao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Na svečanosti je bio i lider SRS Vojislav Šešelj, za kojeg su domaćini obezbedili specijalnu stolicu. Među gostima su bili i predsednici SPO Vuk Drašković, DSS - Sanda Rašković Ivić, Dveri - Boško Obradović, JS - Dragan Marković Palma.

Veliku pažnju prisutnih privukao je i dolazak pevačke legende Đorđa Marjanovića, a među gostima su bili i Jadranka Jovanović, Dejan Savić, Ivana Žigon...


MALI, STRELjANjE I ČAŠA

PREMIJER je na prijem došao u društvu Siniše Malog, gradonačelnika Beograda koji je dospeo

u žižu pošto je Vučić saopštio da je vrh vlasti u prestonici odgovoran za rušenje objekata u Savamali.

Iako politička čaršija bruji da je lider SNS tim potezom praktično otpisao prvog čoveka prestonice, u četvrtak veče to nije tako delovalo.

- Siniša, dođi do mene. Baš zbog onih koji bi da te streljaju - pozvao je Vučić Malog da mu se pridruži u druženju sa zvanicama.

Ali, baš u tom trenutku, premijer je slučajno razbio čašu, što su neke od zvanica propratile povikom: "Eto istina".

Преузето је са www.novosti.rs

 

Чепурин: Србија важан партнер Русије у Европи и на Балкану

 
четвртак, 09.06.2016. у 22:30
 

 
(Фотографије Раде Крстинић)

 
 
Амбасада Русије у Србији обележила је вечерас свечаним пријемом државни празник „Дан Русије”, а амбасадор Александар Чепурин поручио је да је Србија важан и поуздан стратешки партнер Русије у Европи и на Балкану и да високо цене искрено расположење српског руководства за унапређење сарадње.

Чепурин је, у обраћању званицама, истакао да Србе и Русе спајају најславније и најсветлије странице историје, те да је Србија данас важан и поуздан стратешки партнер Русије у Европи и на Балкану.

„Залог успеха је у томе да је руско-српска сарадња базирана на принципима равноправности, прагматизма, узајамног поштовања, и узимања у обзир интереса обе државе”, рекао је Чепурин.

Он је нагласио да Русија чврсто подржава суверенитет и територијални интегритет Србије, мир и стабилност на Балкану.

Русија, додао је, високо цени искрено расположење српског руководства и народа за унапређење сарадње у свим правцима.

Наши односи су усмерени у будућност. Они имају добар потенцијал. Урадићемо све што зависи од нас да се тај потенцијал корак по корак оствари”, рекао је Чепурин који је навео да се данас обележава 25 година од настанка савремене Русије и 1154. године постојања руске државе.

Чепурин је после говора наздравио са председником премијером Србије и патријархом за, како је рекао, просперитет два народа.

Пријему су присуствовали председник Србије Томислав Николић и премијер Александар Вучић, министри спољних послова Ивица Дачић, одбране Зоран Ђорђевић, унутрашњих послова Небојша Стефановић, рада Александар Вулин, енергетике Александар Антић, пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић, патријарх СПЦ Иринеј, градоначелник Београда Синиша Мали.

 

Пријему су присуствовали и лидери опозиције - СРС Војислав Шешељ, ДС С Санда Рашковић Ивић, Двери Бошко Обрадовић, представници дипломатског кора, верских заједница и јавног и културног живота Србије, преноси Танјуг.

Преузето је са www.politika.rs