Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Трећи дан посете Русији Председника Србије А.Вучића

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Москви да је добио потврду руског председника Владимира Путина да је руска страна спремна да се укључи у дијалог Београда и Приштине уколико буде покушаја да се прошири формат дијалога и у њега се укључе САД.

Председник Србије борави у посети Москви, а јуче се састао са руским председником са којим је одржао и конференцију за новинаре.

Пленарни састанак
Пленарни састанак

У четири ока о војно-техничкој сарадњи

Вучић је рекао да је са руским председником Владимиром Путином имао веома озбљан и детаљан разговор о војно-техничкој сарадњи и то у четири ока.

"Србија је војно неутрална земља, Србија мора да осигура себе и Србија ће напредовати у смислу своје операбилне функционалности. То је оно што могу да вам кажем", рекао је Вучић, одговарајући на питање новинара о војно-техничкој сарадњи, с обзиром на то да је у јавности спомињана набавка хеликоптера и ПВО система.

Вучић истиче да је са Путином имао добар и садржајан разговор. "И да, у четири ока смо разговарали", додао је Вучић.

"Постигли смо неку врсту договора, ако буде покушаја и намере да се шири формат учесника и посредника у разговору између Срба и Албанаца, Београда и Приштине, ако би Американци желели да постану део тог формата. Питали смо да ли бисмо смели да кажемо да би се са наше стране укључила Руска Федерација и он (Путин) је потврдно одговорио", рекао је Вучић на састанку са председницом Савета Федерације Валентином Матвијенко.

Како је Вучић рекао, ако Албанци буду желели Американце у преговорима, српска страна ће тражити да у њима учествује Русија, како би ти преговори имали валидност.

"За нас је то логично, јер Русија није признала једнострано проглашену независност Косова. Само тражимо равноправан однос по том питању. О овоме нисмо могли раније да говоримо, јер нисмо имали зелено светло руских државних органа. Сада имамо и можемо да говоримо о томе", закључио је Вучић.

У изјави новинарима Вучић је рекао да је Европска унија за сада једини посредник у дијалогу, и да Београд с тим нема никакав проблем, али да, ако неко хоће да укључи САД, ми хоћемо и Русију.

"Имамо тренутно ЕУ као посредника у дијалогу и ми немамо никакав проблем с тим. Међутим, ако хоћете да укључите још једну земљу, која је већ признала независност Косова, онда ће Србија сасвим сигурно тражити присуство некога ко га није признао, а то би била Русија, и руска страна би такав позив прихватила", рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да је за Србију и постојећи формат дијалога, уз посредовање само Европске уније, сасвим у реду.

Рекао је и да још нема званичне приче о укључењу још неког у дијалог, али је на нама било да питамо Русе, уколико хоће неког додатно да укључе.

Преузето је са http://www.rts.rs

 

Матвијенкова: Кад бих ја говорила српски тако добро као ви руски...

© Фото: Оливера Икодиновић

Оливера Икодиновић

Председник Србије Александар Вучић током боравка у Москви на свим састанцима говори практично искључиво на руском језику, што је био случај и током сусрета са председницом Савета Федерације Валентином Матвијенко, која је похвалила његово знање језика.

„Ваш руски је у последње време изузетно напредовао. Волела бих да и ја тако добро говорим српски као ви руски“, приметила је она на заједничкој конференцији за новинаре, додавши да је Вучићев руски знатно напредовао.

Она је после састанка са председником Србије Александром Вучићем рекла да Русија високо цени независну политику Србије и то што није подржала санкције Русији.

„То је у интересу Србије и таква позиција омогућава да се прошири економска сарадња са Русијом“, рекла је председница Савета Федерације.

Она је рекла да су постигнути нови договори и проширењу сарадње и да су потписани нови споразуми.

Матвијенко је навела да је постигнут договор да се Мешовита комисија одржи почетком идуће године, а такође је подсетила да Србија и Русија 2018. обележавају 180 година од успостављања дипломатских односа. 

Она је истакла да у целој историји није било ниједног периода који би бацио сенку на односе две земље. 

„Увек су наши народи били заједно, увек смо подржавали једни друге, увек смо били браћа, исте вере и то је поставило темеље нашем пријатељству и сарадњи“, истакла је Матвијенко. 

Вучић је рекао да је веома захвалан посетом Русији и искреним пријатељством руског државног врха које се могло осетити.

„Оно што је за нас најважније — осетили смо искрено пријатељство на страни наших руских домаћина. Говорили сте о руским медијима који прате нашу посету и које сам читао ноћас. У Србији су председник Путин, па и ви, главна вест протеклих дана“, рекао је Вучић на почетку састанка.

„Суштина је у томе да су људи у Србији могли да осете искрено пријатељство руског државног врха и то је за нас веома важно“, нагласио је Вучић.

Он је захвалио Валентини Матвијенко на недавној посети Београду и замолио је да што чешће долази.

„Односе треба да гајимо и негујемо, јер тако можемо да увећамо трговинску размену и обезбедимо још већу блискост наших народа“, нагласио је Вучић. Такође је захвалио за фантастичан садржај посете јер је, како је рекао, могао да види много ствари за које није знао ни да постоје.

„Много пута сам био у Москви, и можда то вама ништа не значи, али потпуно је невероватно колико је Москва напредовала. И у парку Зарјадје и на другим местима види се колика су улагању у руску престоницу“, рекао је српски председник.

Како је рекао, Србија је веома задовољна што је Русија успела да оствари позитиван раст економије упркос санкцијама и што полако излази из сваке врсте наметнутих проблема.

„Желимо јој још снажнији раст и напредак и уверени смо да би то увек био добар сигнал и за Републику Србију“, закључио је Вучић.

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

 

 

 

Нико ми не би био у кожи: Вучић са Путином и о Центру у Нишу

© Sputnik/ Сенка Милош

 

Вучић је рекао да је са Путином разговарао о свим важним питањима, укључујући и статус Руско-српког хуманитарног центра у Нишу.

Упитан да ли је са руским председником разговарао о статусу Руско-српког хуманитарног центра у Нишу, Вучић је кратко навео да је са Путином разговарао о свим важним питањима.

„Посебно у нашим разговорима у четири ока“, рекао је Вучић.

Вучић је раније, уочи разговара са Путином у Москви, рекао да то није лака тема за нас.

„Верујем да нико не би био у мојој кожи. Рачунам да ће наши руски пријатељи имати стрпљења да саслушају наше аргументе, а какав ће бити одговор Србије, тај одговор ће дати Влада Србије у периоду који је пред нама у складу са сопственом независношћу и сувереношћу која се огледа и у доношењу одлука“, рекао је раније председник Србије.

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

 

Вучићу уручен почасни докторат најпрестижнијег руског универзитета

© Sputnik/ Оливера Икодиновић

Оливера Икодиновић

Председнику Србије Александру Вучићу данас је на Московском државном институту међународних односа (МГИМО) уручен почасни докторат овог универзитета

Домаћини су председнику и српској делегацији пожелели добродошлицу на српском језику, а истакли су да између Србије и Русије постоје чврсте историјске и дипломатске везе, подсећајући да оне датирају још из 12. века, а да се следеће године обележава и 180. годишњица од успостављања дипломатских односа.

Вучићу је почасни докторат уручен у амфитеатру пред око 300 студената, а свечаној церемонији присуствују и министри Владе Србије, као и амбасадор Србије у Москви Славенко Терзић и амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин.

Вучић је пред студентима говорио о историји Србије, ситуацији у региону, односима са суседним земљама, као и односима Русије и Србије.

Он је истакао да између нас никад није било сукоба, а да је Србија увек добијала подршку Руске Федерације, како је рекао, у већој или мањој мери.

Многи студенти постављали су питања на српском, пошто је то један од језика који се уче на МГИМО. 

МГИМО је један од најпрестижнијих универзитета у Русији, а у свету га називају и „руским Харвардом“. Основан је 1944. и налази се под контролом Министарства иностраних послова Русије.

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

 

Вучић: Изабрали смо најтежи пут – пут слободе и независности

Председник Александар Вучић одржао је предавање на Московском државном институту за међународне односе. Нашу руку нећемо да повлачимо од руске пружене руке. Поносимо се пријатељством са Русијом, поручио је председник Србије. Вучићу додељена титула почасног доктора тог института.

"Изабрао сам најтежи пут за Србију, пут слободе, независности, опредељености за ЕУ, али и сарадње са Русијом. Наша позиција нија лака, али пружа једину могућност за опстанак", рекао је председник Александар Вучић на предавању које је одржао полазницима престижног Московског државног института међународних односа.

Вучић одржао предавање на Московском институту
Вучић одржао предавање на Московском институту

"Нашу руку нећемо да повлачимо од руске пружене руке. Поносимо се пријатељством са Русијом. Нама Русија није пријатељ због Толстоја и Достојевског, већ због будућности", рекао је Вучић и додао да ћемо ту политику следити и даље.

Предавање на тему "Србија, чувар независности, суверенитета – важност самосталног одлучивања у савременом свету" одржао је, како је истакао, "из главе и из срца", уместо припремљеног, а пошто му је уручен почасни докторат те угледне институције.

Говорећи у сали испуњеној студентима до последњег места, Вучић је рекао да је Србија на раскрсници одакле се, како је истакао, "не може побећи, већ мора чувати свој народ".

Српски народ је један од најстрадалнијих на нашим просторима, указао је и подсетио да је у Другом светском рату на савезничкој страни српски био пети по броју жртава, те да би нас данас било колико Холанђана, на пример, да није било ратова.

"Али Срби цене своју слободу и независност. Србија самостално доноси одлуке, иако многи сматрају да имају право да јој говоре како да поступа", приметио је Вучић.

"Када сам први пут рекао да нећемо увести санкције Русији, говорили су ми: 'Ви то морате да промените, не можете да напредујете...' Али, када сам по 20. пут поновио став Србије, престали су да ме више питају о томе", рекао је он.

"Наш интерес, међутим, није у новцу, иако смо повећали робну размену са Русијом. Није само то... Не можете у међународној сфери да се понашате тако да, кад вам пријатељи први пут имају проблем, ви се придружите маси...", рекао је и подсетио да је Србија показала искрено пријатељство и кад Русији није било лако и кад није било трке ко ће јој бити ближи. Тако ћемо, каже, и у будућности поступати.

Председник Србије је навео да је земља, по свим параметрима, изашла из економске кризе, иако, истиче, људи и даље живе тешко.

Предавање полазницима Московског државног института међународних односа
Предавање полазницима Московског државног института међународних односа

Стога, како је истакао, не види проблеме када је реч о економији: "Али их видим у политичкој ситуацији на Балкану. Надам се миру и стабилности за много година унапред, али немам шта да замерим Роберту Фицу када, као јуче, каже да је Балкан буре барута", рекао је Вучић.

Пренео је својим слушаоцима, студентима, да и данас говори оно што је говорио раније, за разлику од оних који су чували своје фотеље.

У прилог томе, навео је да је једном америчком званичнику недавно рекао да ће Србија учинити све да се реши случај браће Битићи и казне починиоци, али да га је истовремено питао – како да Србима објасни 2.000 убијених Срба током ваздушних напада '99. године, или можда мисли, тај амерички званичник, да је то било "богоугодно дело".

Ми, рекао је председник Вучић, са свима, и са Хрватима и Бошњацима, желимо мир и да више говоримо о будућности, али, каже, кад год то чинимо, они се враћају у прошлост, јер постоји модел по коме су Срби за све криви.

Председник Србије је објаснио и да наша земља не жели да буде део НАТО-а, о чему је у Скупштини донета декларација, јер нам је, истакао је, "сувише тешка историја" са НАТО-ом да бисмо о томе уопште размишљали.

"И, као што то кажем вама, тако кажем свуда: наш једини циљ је да чувамо своју независност и слободу", рекао је Вучић и додао да је захвалан Русима што су нам помогли да ојачамо војне снаге не тражећи да уђемо у неки други војни савез.

Вучићу почасни докторат престижног руског државног института

Ректор Института и академик Руске академије наука Анатолиј Васиљевич Торкунов истакао је да је, на иницијативу научног савета, одлучено да председнику Републике Србије буде додељена титула почасног доктора МГИМО.

"Ову титулу не додељујемо често. Уручена је само неколицини познатих светских политичара и државника. То је традиционално признање, које представља велику част за добитника, али и обавезу да одржава добре односе са овим институтом", истакао је ректор Торкунов.

Након уручења титуле, председник Вучић је одржао предавање на тему "Србија, чувар независности, суверенитета – важност самосталног одлучивања у савременом свету".

МГИМО је државни институт за међународне односе, основан 1944. године, као основна руска образовна установа за едукацију дипломатских кадрова.

Поред значајних руских, и бројне светске личности су носиоци дипломе овог престижног института, а почасну титулу доктора МГИМО до сада су добили Жак Ширак, Шимон Перес, Ирина Бокова, Никола Саркози...

Преузето је са http://www.rts.rs

 

Шта је све договорено током посете Вучића Москви

Посета српског председника Александра Вучића Москви резултирала је низом споразума, а кључни су уговор о већој испоруци гаса Србији, Декларација у области модернизације привреде, као и Меморандум и Споразум у областима туризма и трговинској сарадњи две земље.

Током двочасовног српско-руског самита, председници Србије и Руске федерације, Александар Вучић и Владимир Путин разговарали су и о даљем наставку војно-техничке сарадње, а констатовано је још једном да је енергетика приоритетна сфера сарадње две земље.

Састанак Вучића и Путина
Састанак Вучића и Путина

Такође, са руском страном разговарало се и о сектору банкарства, као и о модернизацији српских пруга, на којој раде Руске Железнице, за шта је раније обезбеђен кредит од 800 милиона долара.

У склопу посете Москви, министар рударства и енергетике Србије Александар Антић и министар енергетике Руске Федерације Александар Новак потписали су Протокол о измени Споразума између две владе о испорукама природног гаса из Русије у Србију, од 13. октобра 2012. године.

Анекс уговора о испоруци природног гаса из Русије у Србију потписали су генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић и први човек "Гаспорма" Алексеј Милер.

Истакнуто је да је сарадња са "Гаспромњефтом" добра те да се наставља са модернизацијом НИС, који данас запошљава 11.000 људи у Србији.

Руска гасна компанија "Гаспром" ће повећати испоруке природног гаса Србији за 15 процената у 2018. години, поручено је из Кремља, након разговора Вучића и Путина.

Из Русије су стигле и вести да су руске компаније "Лукоил" и "Пауер Машинс" већ оствариле сарадњу са српским партнерима, док је компанија "Интер РАО Група" спремна за сарадњу па се инвестиције из ове компаније очекују у наредном периоду.

Министри привреде две земље, Горан Кнежевић и Максим Орешкин потписали су Заједничку декларацију влада Србије и Русије о сарадњи у области модернизације привреде.

Меморандум о сарадњи у области туризма између српског Министарства трговине, туризма и телекомуникација и руског Министарства културе потписали су министри Расим Љајић и руски колега Владимир Медински.

Министар Љајић потписао је и са представником Курске облати у Русији, Споразум између министарства на чијем је челу и Администрације Курске области о успостављању међународних и спољно економских веза у трговинској и економској сарадњи.

Као резултат посете српске делегације договорено је да руски министар спољних послова Сергеј Лавров посети Београд 21. и 22. фебруара следеће године.

Председник Вучић је позвао руског председника да дође у Београд на званично обележавање краја радова на Храму Светог Саве које је планирано 2019. године, а пре тога, следеће године, према Вучићевим речима, Србија ће учествовати у обележавању 75. годишњице од Стаљинградске битке.

Посету Русији обележило је низ билатералних састанака председника Вучића, са потпредседником Владе Руске Федерације Дмитријем Рогозином са којим се разговарало о стратешком партнерству две земље, енергетици и подршци Русије по питању Косова и Метохије, као и сусрет са председницом Савета Федерације Валентином Матвијенко.

Преузето је са http://www.rts.rs

 

Вучић: Србија не гласа на штету Русије

Посао Србије је да не нашкоди Русији, рекао је председник Александар Вучић, истичући да Србија не гласа на начин који би штетио интересима Русије.

Србија не гласа на штету Русије, рекао је председник Александар Вучић поводом изјашњавања српског представника против резолуције о Криму у УН.

Александар Вучић
Александар Вучић

Вучићу је, након предавања на Московском државном институту међународних односа, постављено питање поводом изјашњавања против резолуције, као и какав је став Србије поводом ситуације на Криму.

"Одговорићу оно што могу и што смем као председник Србије. Посао Србије је да не нашкоди Русији. Србија не гласа на начин који би штетио интересима Русије. То се никад није десило ни у једном међународном форуму", рекао је Вучић.

"Ипак, морате да разумете и нашу позицију у вези са Косовом, али мислим да сте моју поруку добро разумели", рекао је српски председник.

Резолуција којом се осуђују наводна кршења људских права на Криму, а Русија назива "окупационом силом", усвојена је на седници Генералне скупштине Уједињених нација. 

За усвајање документа, који је предложила Украјина у сарадњи са још 30 земаља, у уторак је гласало 70 држава, 26 је било против, а 76 се уздржало од гласања. 

Преузето је са http://www.rts.rs

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти