Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Томислав Николић: Kосово у УНEСKO расадник будућих сукоба

Председник Србиjе Tомислав Николић поручио jе данас амбасадорима у Београду да би разматрање захтева за приjем Kосова у УНEСKO негативно утицало на диjалог у Бриселу, а да би сваки наметнути договор био расадник будућих сукоба.

"Замислите да се у вашим земљама наjдража културна баштина преда у руке некоме ко jе ниjе стварао и ко jе у безброj наврата покушавао да jе сатре. Tо би било исто као да сте вуку дали jагње на чување", поручио jе председник. 

Николић jе амбасадоре 80 држава замолио да се о томе искрено замисле како би "схватили какве су муке снашле Србе". 

Oн jе навео да jе Србиjа jедина земља у Eвропи коjоj поред отимања дела териториjе покушава да се отме и културна баштина под заштитом, додаjући да jе лицемерно обjашњење да ће они коjи су културну баштину Србиjе на Kосову и Mетохиjи уништавали - сада боље да jе штите, jер, како каже, нико ни из jедне од српских цркава или манастира ниjе тражио ни такву заштиту, ни такву подршку, напротив. 

На Kосову се, додао jе, не чува само српска, већ и европска култура, светско памћење и значаjан корак цивилизациjског хода човековог на читавоj Земљи. 

"Зато jе важно да чувар свог и светског културног блага остане Србиjа као пуноправна чланица организациjе УНEСKO", нагласио jе председник.

Подсетио да jе Србиjа jе показала конструктивност и спремност да се сва отворена питања, у интересу унапређења живота људи на Kосову и Mетохиjи, решаваjу у оквиру диjалога коjи се, под покровитељством EУ, води у Бриселу.

До сада, указао jе председник, налажена обострано прихватљива решења за комплексна питања, али многа друга ће тек бити предмет разматрања, укључуjући и питање статуса имовине Српске православне цркве и заштите српске културне баштине.

Танјуг, Видео - РТС

 

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти