Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Телефонски разговор између Сергеја Лаврова и америчког Државног секретара Џона Керија

22. фебруара на иницијативу руске стране одржан је телефонски разговор између Министра иностраних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова и америчког Државног секретара Џона Керија.

Сергеј Лавров је скренуо пажњу на чињеницу да је након потписивања споразума између Владе Украјине и опозиције 21. фебруара ситуација у земљи нагло погоршала због немогућности или нежеље опозиционих снага да поштују постигнуте договоре, који су скопљени уз активно учешће Немачке, Пољске и Француске. Нелегалне екстремистичке групе одбијају да предају оружје и фактички преузимају контролу над Кијевом уз пуну попустљивост лидера опозиције, који заседају у Врховној Ради (Парламенту).

Руски министар је подсетио Државног секретара да ова тема је била детаљно размотрена у јучерашњем телефонском разговору Владимира Путина са Бараком Обамом, током којег Председник Русије је позвао америчког лидера да искористи све могућности ради спречавања противправних акција екстремиста и враћања украјинске ситуације у уставни оквир.

Џон Кери је потврдио приврженост САД спровођењу уговора од 21. фебруара и обећао да ће Вашингтон хитно искористити своје могућности да утиче на опозицију.

 

 

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти