Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Свечани пријем поводом Дана Руске Федерације

12. јуна Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин приредио је у амбасади у Београду пријем поводом Дана Руске Федерације.


Александар Чепурин рекао је, отварајући свечани пријем, да је Русија у сталном успону и да настоји да на том путу непрекидно јача сарадњу са "братским српским народом".

Подсетивши да Русија има историју дугу 1.150 година, Чепурин је оценио да две земље имају сличну прошлост, кроз коју се име њихове земље стално мењало али је име народа остајало исто.

Руски амбасадор је са жаљењем констатовао да због пословних обавеза вечерашњем пријему, на којем је било око 2.000 људи, нису могли да присуствују председник Србије Томислав Николић, премијер Ивица Дачић и први потпредседник Владе и министар одбране Александар Вучић.

Окупљенима је потом путем видео бима пуштен снимак, на којем су се обратили Николић и Дачић, који су свим грађанима Русије честитали Дан Руске Федерације.

Николић је поручио да су односи две земље на изузетно високом нивоу.
"Да су се народи питали раније, ми бисмо били још блискији и наша сарадња и односи били би још бољи. Све за добро наших народа", поручио је председник Србије.

Он је подсетио да је недавно са руским председником Владимиром Путином потписао Споразум о стратешком партнерству, чије ће добробити грађани две земље тек осетити.
"Велике руске инвестиције су тек на помолу. Русија предводи један велики део прогресивног света. Кад Русији иде добро, Србији иде добро. Кад је Русија у проблему, Србија је у проблему", казао је Николић.

Ивица Дачић је оценио да Србија и Русија тренутно имају један од највиших нивоа сарадње у њиховој историји.
Председник Владе је изразио чврсту опредељеност Србије да са Русијом настави да развија политичку, економску и сваку другу врсту сарадње.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић је рекао да је убеђен да ће стратешко партнерство, традиционално пријатељство и разумевање између два народа наставити да се развијају.
"Историја наших народа траје колико и укупна историја Русије и Србије. Одувек смо били нераскидиво везани, упућени једни на друге", казао је Стефановић.

Патријарх српски Иринеј је рекао да је Русија српском народу пружала подршку, како у прошлости, тако и данас, подсећајући на братску везу два народа кроз историју.

Он је цитирао изјаву некадашњег српског премијера Николе Пашића, који је давно рекао да "ми, српско-словенски народ треба да свој брод, свој чамац, вежемо за велики руски брод".

На пријему у руској амбасади окупио се велики број српских званичника, политичара, пословних људи, представника дипломатског кора и личности из јавног живота. Међу окупљенима су били и шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер, министар рударства Милан Бачевић, министарка здравља Славица Ђукић-Дејановић, министар грађевине Велимир Илић, министарка омладине и спорта Алиса Марић, глумице Јелена и Ивана Жигон, певачица Светлана Ражнатовић.

 

 Материјал је преузет са веб-странице ТАНЈУГ

 

 

Поздравни говор Председника Србије Томислава Николића поводом Дана Русије можете погледати овде

Поздравни говор Премијера Србије Ивице Дачића поводом Дана Русије можете погледати овде

 

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти