Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Свечани пријем поводом Дана браниоца Отаџбине

22. фебруара у Амбасади Русије у Србији одржан је свечани пријем поводом празника Дана Браниоца Отаџбине.

 Свечаном пријему су присуствовали Председник Владе Републике Србије Александар Вучић, потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, Министар одбране Зоран Ђорђевић, Начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, Патријарх српски Иринеј, страначки и политички челници међу којима су Председник Српске Радикалне странке доктор Војислав Шешељ, лидер „Јединствене Србије“ Драган Марковић,  лидер странке „Двери“ Бошко Обрадовић, екс-председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић, као и бројни представници српских војних ресора, јавности и државни званичници.

Током догађаја одржана је церемонија одликовања припадника српских Оружаних снага медаљима Министарства одбране Руске Федерације „За јачање ратног пријатељства“ за организацију и испоруку српске хуманитарне помоћи за сиријски град Алеп.

Празник је отворио својим обраћањем Амбасадор Русије у Србији Александр Чепурин, који је изјавио следеће:

„23. фебруара Русија слави Дан браниоца Отаџбине. За Русију и за Србију војска је увек била најважнији државни ослонац. Срећан празник, поштовани војници, официри и генерали!

Узајамно деловање руске и српске војске јача корак по корак. Данас наше замље имају одличне перспективе у области војне и војнотехничке сарадње. Сутра ће ове перспективе постати стварност.

Русија ће и даље подржавати Србију. Слажем се с онима који кажу да је Србија данас, после много година, заиста независна и суверена држава.

Овде се налазе представници различитих политичких група и партија. Њихово учешће у пријему је потврда тежње српског народа ка развоју односа у интересу саме Србије.

Наши добри односи су пример за оне, који не желе конфронтацију, него и сарадњу. То је и наш заједнички допринос будућности јединствене, безбедне и просперитетне Европе и целог света.

Стигла је сјајна вест – ансамбл Александров, који је у авионској несрећи у децембру изгубио скоро половину свог састава, доживљава препород и већ сутра даје концерт у Кремљу. Очекујемо његов наступ у Београду у октобру-новембру ове године. Надамо се да ће се име ансамбла Александров ускоро појавити и на мапи Београда“.

 

 

 

Патријарх Ириниј, премијер Александар Вучић и амбасадор РФ Александар Чепурин

Војска је увек била важан ослонац Русије и Србије

© Sputnik/ Александар Милачић
 

Руска амбасада прославила је данас Дан бранилаца отаџбине, а амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин истакао је да су добри односи двеју земаља пример за све који желе сарадњу и поручио да ће Русија и даље подржавати Србију.

„То је и наш заједнички допринос будућности јединствене, безбедне и просперитетне Европе и целог света“, рекао је Чепурин на свечаности у руској амбасади.

Пријему су присуствовали и патријарх српски Иринеј, премијер Србије Александар Вучић, потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић, министар одбране Зоран Ђорђевић, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, директор Центра међународну сарадњу и одрживи развој Вук Јеремић, лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма, лидер СРС-а Војислав Шешељ, лидер Двери Бошко Обрадовић, Санда Рашковић Ивић…

  • Пријем поводом Дана бранилаца отаџбине у амбасади Русије у Београду

Чепурин, који се званицама обраћао на српском, рекао је и да се слаже са онима који кажу да је Србија данас, после много година, заиста независна и суверена држава, те да се на пријему налазе представници различитих политичких група и партија.

Он је рекао да Русија и Србија имају добру сарадњу, укључујући и војну и додао:

  • Пријем поводом Дана бранилаца отаџбине у амбасади Русије у Београду

„Данас наше земље имају одличне перспективе у области војне и војнотехничке сарадње. Сутра ће ове перспективе постати стварност. Русија ће и даље подржавати Србију.“

Руски амбасадор је уручио медаље припадницима Војске Србије за јачање пријатељства и војне сарадње, као и учесницима достављања хуманитарне помоћи сиријском граду Алепу.

  • Пријем поводом Дана бранилаца отаџбине у амбасади Русије у Београду
 
© SPUTNIK/ АЛЕКСАНДАР МИЛАЧИЋ
Пријем поводом Дана бранилаца отаџбине у амбасади Русије у Београду

Александров на јесен у Београду

Чепурин је додао да Ансамбл „Александров“, који је у авионској несрећи у децембру изгубио скоро половину свог састава, доживљава препород и већ сутра имаће концерт у Кремљу, те да се наступ тог ансамбла очекује у Београду у октобру или новембру.

  • Пријем поводом Дана бранилаца отаџбине у амбасади Русије у Београду

Амбасада је саопштила да ће сутра, поводом празника, бити одржан низ свечаности.

На Гробљу ослободилаца Београда ће се одржати свечана церемонија полагања венаца, у којој ће традиционално учествовати амбасадори и изасланици одбране земаља бившег СССР-а. Након тога ће уследити полагање венаца на споменик Руске ратне славе на Новом гробљу.

Русија 23. фебруара слави Дан бранилаца отаџбине.

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

 

Чепурин: Русија ће и даље подржавати Србију

Александар Чепурин је на свечаности у руској амбасади рекао да је то њихов заједнички допринос будућности јединствене, безбедне и просперитетне Европе, и целог света.

Изјава Александра Чепурина

Пријему су присуствовали председник Владе Србије Александар Вучић, министри у влади Зоран Ђорђевић и Зорана Михајловић, директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић, представници политичких странака и организација Драган Марковић, Војислав Шешељ, Бошко Обрадовић и Вук Јеремић.

Био је присутан и српски патријарх Иринеј, а и представници верских организација, чланови дипломатског кора, културног и јавног живота.

Чепурин, који се званицама обраћао на српском, рекао је и да се слаже са онима који кажу да је Србија данас, после много година, заиста независна и суверена држава, те да се на пријему налазе представници различитих политичких група и партија.

Рекао је да Русија и Србија имају добру сарадњу, укључујући војну, и додао да земље данас имају одличне перспективе у области војне и војнотехничке сарадње.

Руска амбасада прославила је Дан браниоца Отаџбине
Руска амбасада прославила је Дан браниоца Отаџбине

"Сутра ће ове перспективе постати стварност. Русија ће и даље подржавати Србију", додао је Чепурин.

Руски амбасадор је уручио медаље припадницима Војске Србије за јачање пријатељства и војне сарадње, као и учесницима у достављању хуманитарне помоћи сиријском граду Алепу.

Чепурин је додао да Ансамбл "Александров", који је у авионској несрећи у децембру изгубио скоро половину свог састава, доживљава препород и да ће већ сутра имати концерт у Кремљу, те да се наступ тог ансамбла очекује у Београду на јесен.

Русија 23. фебруара слави Дан бранилаца отаџбине.

Преузето је са www.rts.rs

 

 

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти