Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Сусрет В.Путина и А.Вучића 8. маја 2018 год.

Шта су рекли Путин и Вучић на почетку разговора

Александар Вучић и Владимир Путин на састанку у Москви.

© Sputnik / Оливера Икодиновић

 

Председник Русије Владимир Путин рекао је вечерас на почетку сусрета са председником Србије Александром Вучићем да је задовољан што ће моћи да размотре читаву лепезу питања у одосима двеју земаља.

Председник Вучић је, уз опаску да у међународним односима ништа не траје краће од захвалности, указао да српски народ никада неће заборавити много пута исказану подршку Русије.

„Веома ми је драго што сте у Москви, и то поводом који је веома значајан и за Русију и за Србију, поводом завршетка Другог светског рата или Великог отаџбинског рата, како га ми зовемо“, рекао је Путин.

Према његовим речима, у историјском сећању два народа безусловно су сачуване славне странице историје Србије и Русије, које су се заједнички бориле против заједничког непријатеља.

„Ове године се обележава и 180 година од успостављања дипломатских односа Србије и Русије. Робна размена између наших земаља прошле године је порасла 23 одсто и веома сам задовољан што вечерас можемо, пре сутрашњих свечаности, да у неформалној атмосфери разговарамо о читавом комплексу наших односа“, закључио је Путин.

Председник Вучић је рекао да се Србија показала као веома поуздан партнер Руске Федерације и да у тренуцима који нису увек били лаки за Русију никада није ишла против интереса Русије и руског народа.

Вучић је захвалио на топлом пријему и честитао Путину на изванредној победи на председничких изборима, те пожелео много успеха у раду.

Александар Вучић и Владимир Путин у Москви.
© TANJUG / DIMITRIJE GOLL
Александар Вучић и Владимир Путин у Москви.

„У име грађана Србије захвалио бих се на подршци коју увек сте пружали Сбрији у тешким тренуцима. Као што знате, у међународним односима ништа не траје краће од захвалности, али српски народ никада неће заборавити вашу подршку ни 2015. када сте најстрадалнији народ на Балкану спасиили од жига геноцидног народа, стављајући вето на биртанску резолуцију, али и много пута помажући нам да сачувамо територијални интегритет и суверенитет", истакао је он.

Вучић је изразио задовољство што је обим трговинске размене само у прва три месеца ове године увећан за 10 одсто у односу на добру 2017. годину.

Он је такође истакао да ће Србија чувати своју независност, своју војну неутралност и, како је истакао,  "неће постати члан НАТО, нити било ког другог војног савеза".

Вучић је додао да се Русија показала као поуздан партнер Руској Федерацији и да ни у тренуцима који нису били лаки за Русију "никада није ишла против интереса Русије и руског народа".

Српски председник је изразио наду да ће две земље имати прилику да увећају и побољшају сарадњу у свим областима у наредном периоду.

Вучић и Путин су потом разговоре наставили иза затворених врата, у четири ока, а наставиће их током радне вечере.

Извор: https://rs.sputniknews.com/politika/201805081115534301-vucic-putin-pocetak-razgovora/

 

Вучић: Никад са Путином нисам дуже причао о Косову

Александар Вучић и Владимир Путин

© Tanjug / DIMITRIJE GOLL

 

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас после разговора са председником Русије Владимиром Путином у Москви да ће Русија недвосмислено и јасно изнети своје ставове о питању Косова и Метохије.

„Без Русије, без сагласности Москве је немогуће, што је веома важно и што сам рекао Путину, да се добије било какво решење. Русија ће у том смислу веома пратити садржаје наших разговора и свега што се збива и правовремено реаговати и на одређен начин који не значи директне преговоре, јер их водимо под окриљем ЕУ. Али на веома активан и суштински начин учествоваће у праћењу комплетног процеса и односа Београда и Приштине. Посебно утицаја међународног фактора на то питање“, објаснио је он у изјави новинарима српских медија који су пратили његову посету Москви.

Рекао је да је са Путином имао веома дуг, отворен и искрен разговор.

„Председник Русије је имао стрпљења да саслуша све оно што сам имао потребу да кажем, објасним и изнесем као ставове Србије о нашем кључном проблему, а то је КиМ. Чини ми се да никада дуже нисмо разговарали о односима Београда и Приштине и односима унутар међународне заједнице. Наши сатови се у многоме поклапају“, констатовао је он.

Изразио је захвалност Руској федерацији и председнику лично за подршку коју је пружао Србији и указао на то шта је то што ће се догађати у наредном периоду.

Александар Вучић и Владимир Путин.
© SPUTNIK / ОЛИВЕРА ИКОДИНОВИЋ
Александар Вучић и Владимир Путин.

„Поновио сам неколико пута да је Србија спремна на компромис са косовским Албанцима, али да није и никада неће бити спремна да прихвати сопствено унижавање и ниподаштавање, потпуно рушење међународног права. Ми овде нисмо иступали на начин да било коме претимо. Замолили смо Путина да нам као једна од најважнијих и најмоћнијих светских сила у УН и другим организацијама помогне по питању решавања косовско-метохијског проблема“, рекао је Вучић.

Казао је да знамо да је компромис оно што желимо, али је изразио и своју личну скепсу уз наду да ћемо завршити ствари, зато што Албанци на суштинске компромисе нису спремни, а да су још мање спремни они који су учествовали у противправном пружању подршке такозваној независности Косова.

„Мислим да смо се у томе добро разумели са председником Путином“, рекао је Вучић.

Новинарима је пренео и да је с руским председником разговарао и о другим значајним темама и то у дугом, како је рекао, једном од најдужих разговора, које имао до сада с Путином.

Теме су биле енергетика, војнотехничка сарадња, економска размена, послови које Руска железница има на изградњи и реконструкцији наших пруга, диспечерског центра.

„Буквално смо све теме додирнули, до тога да сви заједнички треба да учествујемо у заштити вредности које почивају на антифашизму, на свему што смо успели побеђујући у два светска рата. Да то не буде стављено под тепих и заборављено, већ да обнављамо фасцинантне резултате храбре и часне борбе наша два народа против највеће пошасти и зла 20. века“, навео је Вучић.

Најавио је да ће сутра заједно са израелским премијером Бенјамином Нетанијахуом бити једини Путинов гост на Паради победе, као и да ће учествовати на манифестацији „Бесмртни пук“.

„То показује колика је наша блискост не само у прошлости већ и сарадњи у будућности“, констатовао је председник Србије.

Путину је, додао је, пренео позив да посети Србију и да може рећи да је он позив прихватио, те да само треба договорити датум.

„Путин стиже у Србију, прихватио је позив и долази пре краја године. Показаћемо тада много тога што смо успели да урадимо у међувремену, и наше економске резултате, али и напреднију озбиљнију и снажнију армију него што је била последњи пут када је био у нашој земљи“, закључио је.

Извор: https://rs.sputniknews.com/politika/201805081115535416-vucic-putin-kosovo/

 

Вучић с Путином у Бесмртном пуку, носиће слику свог деде

Председник Русије Владимир Путин учествује у шетњи Бесмртног пука у Москви

© Sputnik / Алексей Никольский


Екипа Спутњика

Председник Србије Александар Вучић добио је позив од председника Русије Владимира Путина да му се придружи током марша „Бесмртног пука“ у Москви на Дан победе.

Како сазнајемо, Вучић ће том приликом носити портрет свог деде, ког су током Другог светског рата убиле усташе.

Према нашим информацијама, председник Србије ће током параде на Дан победе такође стајати поред руског председника Путина.

Сваке године на Дан победе у колони „Бесмртног пука“ ходају хиљаде људи држећи у рукама транспаренте с портретима својих рођака који су учествовали у Великом отаџбинском рату.

Председник Русије Владимир Путин учествовао је и ранијих година у акцији „Бесмртни пук“ у Москви. Путин је прошле године у шетњи носио портрет свог оца, учесника Великог отаџбинског рата.

Акција „Бесмртни пук“ одржава се на Дан победе у Русији и другим земљама. Током шетње људи носе фотографије својих рођака који су учествовали у Другом светском рату. У шетњи „Бесмртног пука“ 2015. године широм Русије учествовало је 12 милиона људи. Након тога је основан сверуски грађанско-патриотски покрет „Бесмртни пук Русије“. Прошле године акција је одржана у 50 земаља. У Русији је 24 милиона људи изашло на улице с фото-портретима својих рођака, ветерана Другог светског рата.

Извор: https://rs.sputniknews.com/politika/201805081115525345-vucic-putin-puk/

 

Вучић: Русија ће пратити разговоре о КиМ и правовремено реаговати

Председник Србије Александар Вучић истакао је после разговора са председником Русије Владимиром Путином у Москви да ће Русија недвосмислено и јасно изнети своје ставове по питању Косова и Метохије.

"Без Русије, без сагласности Москве је немогуће, што је веома важно и што сам рекао Путину, да се добије било какво решење", рекао је Вучић након састанка са председником Русије.

Из обраћања Александра Вучића новинарима у Москви
 
 

Додао је да ће Русија у том смислу веома пратити садржаје наших разговора и свега што се збива и правовремено реаговати и на одређен начин који не значи директне преговоре, јер их, каже Вучић, водимо под окриљем ЕУ

"Али на веома активан и суштински начин учествоваће у праћењу комплетног процеса и односа Београда и Приштине. Посебно утицаја међународног фактора на то питање", објаснио је Вучић у изјави новинарима српских медија који су пратили његову посету Москви.

Рекао је да је са Путином имао веома дуг, отворен и искрен разговор.

"Председник Русије је имао стрпљења да саслуша све оно што сам имао потребу да кажем, објасним и изнесем као ставове Србије о нашем кључном проблему, а то је КиМ. Чини ми се да никада дуже нисмо разговарали о односима Београда и Приштине и односима унутар међународне заједнице. Наши ставови се у многоме поклапају", констатовао је председник.

Изразио је захвалност Руској Федерацији и председнику лично за подршку коју је пружао Србији и указао на то шта је то што ће се догађати у наредном периоду.

"Поновио сам неколико пута да је Србија спремна на компромис са косовским Албанцима, али да није и никада неће бити спремна да прихвати сопствено унижавање и подоштавање, потпуно рушење међународног права. Ми овде нисмо иступали на начин да било коме претимо. Замолили смо Путина да нам као једна од најважнијих и најмоћнијих светсих сила у УН и другим организацијама помогне по питању решавања косовско-метохијског проблема", рекао је Вучић.

Казао је да знамо да је компромис оно што желимо, али је изразио и своју личну скепсу уз наду да ћемо завршити ствари, зато што Албанци на суштинске компромисе нису спремни, а да су још мање спремни они који су учествовали у противправном пружању подршке такозваној независности Косова.

"Мислим да смо се у томе добро разумели са председником Путином", рекао је Вучић.

Економија и војнотехничка сарадња међу темама 

Председник је новинарима пренео и да је с руским председником разговарао и о другим значајним темама и то у дугом, како је рекао, једном од најдужих разговора, које имао до сада с Путином.

Теме су биле енергетика, војнотехничка сарадња, економска размена, послови које Руска железница има на изградњи и реконструкцији наших пруга, диспечерског центра.

"Буквално смо све теме додирнули, до тога да сви заједнички треба да учествујемо у заштити вредности које почивају на антифашизму, на свему што смо успели побеђујући у два светска рата. Да то не буде стављено под тепих и заборављено, већ да обнављамо фасцинантне резултате храбре и часне борбе наша два народа против највеће пошасти и зла 20. века", навео је Вучић.

Александар Вучић током обраћања медијима
Александар Вучић током обраћања медијима

Најавио је да ће сутра заједно са изралеским премијером Бенјамином Нетанјахуом бити једини Путинов гост на Паради победе, као и да ће учествовати на манифестацији "Бесмртни пук".

"То показује колика је наша блискост не само у прошлости већ и сарадњи у будућности", констатовао је председник Србије.

Вучић је рекао да је велика част за Србију што ће њен председник присуствовати Војној паради која се у Москви традиционално одржава поводом Дана победе у Другом светском рату.

Одговарајући на питање извештача РТС-а да ли је током разговора договорено нешто конкретно о војно-техничкој сарадњи, председник је рекао да се разговори о тој теми настављају и сутра у Москви, те да не може ништа више и детаљније да каже, јер, додао је, много тога зависи и од наших могућности.

Вучић је истакао да ће српска војска бити снажнија, а наша земља сигурнија кад набавимо ново наоружање од Русије, али нама то не треба ни за какве сукобе већ да можемо да их спречимо.

Председник Србије ће сутра са својим руским колегом, после Параде победе, положити венац на споменик Незнаном јунаку, а потом и цвет на спомен-плоче градова хероја.

Такође председник Србије присуствоваће и пријему у Великом кремљанском дворцу.

 

Путин долази у Србију до краја године

Председники Србије рекао је да је Владимир Путин прихватио његов позив и да ће доћи у посету Србији пре краја године.

"Упутио сам позив председнику Путину и могу са задовољством да кажем да председник Путин стиже у Србију и доћи ће пре краја године", рекао је Вучић.

Додао је да ће накнадно бити договорен датум посете.

"Ми ћемо му тада показати много тога што смо успели у међувремену да урадимо. И наше економске резултате, али ћемо му показати и напреднију, озбиљнију и снажнију армију, него што је била када је последњи пут био у нашој земљи", рекао је Вучић.

 

Извор: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/3131193/vucic-putin-dolazi-u-srbiju-do-kraja-godine.html

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти