Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Српске медије о посети Ивице Дачића Москви

Дачић и Лавров: Затворити Хашки трибунал што пре

 
Први потпредседник Владе и шеф дипломатије Србије Ивица Дачић и руски министар спољних послова Сергеј Лавров позвали су данас на затварање Хашког трибунала што је пре могуће, јер није допринео процесу помирења.

Русија сматра да је рад Хашког трибунала пристрасан и политички мотивисан и позива на његово затварање што је пре могуће, рекао је Лавров после састанка са Дачићем у Москви, преноси Тас с.

Дачић је рекао да се Хашки трибунал претворио у антисрпски суд и да Београд позива на његово скорашње затварање.

„Делимо мишљење Русије да Хашки трибунал мора да се затвори што пре. Он није допринео процесу помиреја. Насупрот томе, свака нова пресуда распирује мржњу, а стране почињу да расправљају о томе ко је више, а ко мање крив”, истакао је шеф српске дипломатије.

Он је критиковао пресуду против првог председника Републике Српске Радована Караџића, а осврнуо се и на ослобађајућу пресуду лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу, рекавши да је Србима тешко да поверују да Трибунал може да донесе и позитивну одлуку.

 Дачић и Лавров демантују постојање шпијуна у центру у Нишу
 
Шеф српске дипломатије Ивица Дачић оценио је данас да су оптужбе Запада о наводној умешаности особља Руско-српског хуманитарног центра у Нишу у шпијунажу „бесмислене”, док је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров позвао ЕУ да не шири „страшне приче” о центру који је Брисел, како је нагласио, одбио да посети.Дачић је, након састанка са Лавровом, рекао да су активности центра у Нишу искључиво хуманитарне природе и да немају никакве везе са шпијунажом, пренела је руска агенција Тас.„Руско-српски хуманитарни центар није преплављен шпијунима, они немају шта да раде у Нишу. Шпијуни се шаљу на непријатељске територије, а Срби воле Русију чак и више од појединих Руса”, поручио је Дачић.Лавров је истакао да је САД и ЕУ током неколико година постојања понуђено да посете ценатар „као одговор на спекулације” и истакао да су они „очекивано” одбили те понуде „свесни да су њихове претпоставке лажне”.„Не бих волео да наши партнери у ЕУ наставе да причају страшне приче о центру у Нишу, да је он препун руских шпијуна и да је узрок вештачких проблема у односима са нама, Србима и ЕУ”, рекао је Лавров.Он је истакао да постоји могућност да се стручњаци Руско-српског хуманитарног центра укључе у хуманитарне операције за прузање помоћи становницима Палмире.„То подразумева и испоруку хуманитарне робе и укључивање стручнајка центра у уклањање мина”, нагласио је Лавров.

„То је антисрпски суд. Осуђује без доказа”, закључио је Дачић.

Лавров је рекао да постоје многобројни примери у којима је Трибунал показао свој пристрасни карактер „прикривањем несрпских осумњичених за ратне злочине”, а као један од примера је навео случај Рамуша Харадинаја, преноси Тас с.

За Харадинаја Лавров каже да је у интерним документима НАТО, који су својевремено дистрибуирани у Савету безбедности УН, окривљен као ратни злочинац „који ужива у убијању људи”, али га је Трибунал ослободио, „а НАТО је срамно одбио да Трибуналу поднесе информације које је поседовао”.

„Видимо истоветне приступе решавању других аспеката послератне ситуације на Балкану”, рекао је Лавров, подсетиши да је пре пет и по година објављен извештај бившег члана Европског парламента Дика Мартија у којем он наводи примере трговине људским органима коју су спроводили косовски Албанци.

Како је Лавров навео, међу особама које су умешане у ту злочиначку мрежу су и оне које се тренутно налазе на високим положајима у Приштини.

Запад је категорично одбио предлог бившег министра спољних послова Србије Вука Јеремића да се оснује међународни суд који би истраживао о таквим наводима, те је успостављање таквог механизма блокирано у Савету безбедности УН, закључио је шеф руске дипломатије.

Дачић: Србија не планира да се придружи НАТО

Србија не планира да се придружи НАТО и то одражава став већине српских грађана, изјавио је данас у Москви први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, после разговора са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом.

„Не планирамо да се придружимо НАТО. Нико у влади није иницирао чланство Србије у Алијанси. Наша сарадња и односи са НАТО остају на нивоу партнерства у име мира и одржавају се на бази појединачног плана за оне земље које не желе да постану чланице Алијансе”, рекао је Дачић, а преноси Тас с.

„Већина српских грађана је против чланства наше земље у Алијанси”, нагласио је Дачић.

Говорећи о плановима Србије да се придружи Европској унији, шеф српске дипломатије је истакао да Србија жели да постане чланица ЕУ и да је то у нашем интересу.

„Ми смо земља која се географски и политички налази у том делу Европе. То, међутим, ни на који начин не може да угрози наше добре односе са Русијом”, поручио је Дачић.

На односе са НАТО осврнуо се и руски министар спољних послова Сергеј Лавров, рекавши да Русија није прекинула односе са Алијансом и да жели да их обнови „на бази једнакости”.

Лавров је додао да Русија не жели сукоб са НАТО, али да је видела како Алијанса „спроводи неке агресивне намере под слоганом борбе против претње са Истока, која у реалности не постоји, а зарад повећаја војних буџета и војне логистике”.

Шеф руске дипломатије је, после разговора са Дачићем, рекао и да је Србија Русији потврдила да не планира да учествује у акцијама НАТО које су усмерене против Русије.

„Србија, као и многе друге земље које нису део Алијанске, учествује у читавом низу акција НАТО, укључујући вежбе. Истовремено, наши српски пријатељи су нам потврдили да ће о учешћу у акцијама одлучивати на основу својих процена. Не планирају учешће у акцијама које имају антируски карактер”, закључио је Лавров.

Политика

Лавров и Дачић: Решење статуса центра у Нишу до посете Медведева

Статус особља у српско-руском хуманитарном центру у Нишу требало би да буде решен до посете руског премијера Дмитрија Медведева Београду, када би о томе требало да буде потписан споразум, изјавили су данас министри спољних послова Србије и Русије Ивица Дачић и Сергеј Лавров.

Лавров је на заједничкој конференцији за новинаре казао да не види никакве дискриминационе мере према особљу у Нишу, али да међународно право предвиђа виши степен статуса.

По његовим речима, Москва рачуна да ће споразум бити потписан током посете Медведева Москви, и да ће бити исти као документ који је Србија недавно ратификовала са НАТО.

Лавров је рекао да ЕУ не би требало да гледа на тај центар као "на неко страшило и да плаши све да је пун шпијуна", и да ствара вештачки проблем између Русије, Србије и ЕУ.

Он је навео да је током много година Русија позивала представнике ЕУ да обиђу центар и да се увере чиме се баве, али да су одбијали, јер "знају да су њихове претпоставке лажне и не желе то да признају".

Лавров је казао да се ЕУ боји да ће тај центар добити регионални карактер.

Дачић је навео да се питање око хуманитарног центра "политизује" и да је реч "само о техничком статусу персонала".

"Наћи ће се најбоље решење за то до доласка Медведева", рекао је Дачић, објашњавајући да би то могло да буде овог лета или на почетку јесени, односно након формирања Владе.

"Тај центар није војна база, у њему нема шпијуна или нечега што би представљало претњу", додао је Дачић.

Србија не планира да се придружи НАТО

Србија не планира да се придружи НАТО и то одражава став већине српских грађана, изјавио је данас у Москви први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, после разговора са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом.

"Не планирамо да се придружимо НАТО. Нико у влади није иницирао чланство Србије у Алијанси. Наша сарадња и односи са НАТО остају на нивоу партнерства у име мира и одржавају се на бази појединачног плана за оне земље које не желе да постану чланице Алијансе", рекао је Дачић, а преноси Тас с.

"Већина српских грађана је против чланства наше земље у Алијанси", нагласио је Дачић.

Говорећи о плановима Србије да се придружи Европској унији, шеф српске дипломатије је истакао да Србија жели да постане чланица ЕУ и да је то у нашем интересу.

"Ми смо земља која се географски и политички налази у том делу Европе. То, међутим, ни на који начин не може да угрози наше добре односе са Русијом", поручио је Дачић.

На односе са НАТО осврнуо се и руски министар спољних послова Сергеј Лавров, рекавши да Русија није прекинула односе са Алијансом и да жели да их обнови "на бази једнакости".

Лавров је додао да Русија не жели сукоб са НАТО, али да је видела како Алијанса "спроводи неке агресивне намере под слоганом борбе против претње са Истока, која у реалности не постоји, а зарад повећаја војних буџета и војне логистике".

Шеф руске дипломатије је, после разговора са Дачићем, рекао и да је Србија Русији потврдила да не планира да учествује у акцијама НАТО које су усмерене против Русије.

"Србија, као и многе друге земље које нису део Алијансе, учествује у читавом низу акција НАТО, укључујући вежбе. Истовремено, наши српски пријатељи су нам потврдили да ће о учешћу у акцијама одлучивати на основу својих процена. Не планирају учешће у акцијама које имају антируски карактер", закључио је Лавров.

Русија ће помоћи Србији у решавању мигрантске кризе

Русија ће пружити помоћ Србији у превазилажењу мигрантске кризе, изјавио је Лавров после разговора са Дачићем.

"Разговарали смо о ситуацији на Балкану, нарочито у контексту мигрантске кризе. Знамо да је Србија под притиском", рекао је Лавров, преноси Тас с.

Он је навео да је Руско-српски хуманитарни центар у Нишу отворио привремене центре за смештај избеглица.
"Пружићемо помоћ како бисмо помогли Србији да изађе на крај са тим проблемом", поручио се шеф руске дипломатије.

Дачић је најавио да ће током посете руског премијера Дмитрија Медведева Београду бити потписано више споразума, меморандума и протокола.

На почетку сусрета са руским колегом Сергејем Лавровом, Дачић је казао да је Србија опредељена за даљи развој односа и Русију назвао "једним од најзначајнијих спољнополитичких партнера".

"Да нема Русије, Србија би била у још тежем положају када је реч о Косову, нарочито у УН", рекао је Дачић.

Односи Србије и Русије развијају се добро у свим сферама, рекао је Дачић, ословљавајући Лаврова са "драги пријатељу".

Лавров је најавио да ће данас разговарати о ситуацији у Европи и на Балкану, као и у свету, и рекао Дачићу да је веома цени његов "лични допринос унапређењу стратешке сарадње".

"Јако ценимо богат политички дијалог две земље", рекао је Лавров, додајући да му је драго што се наставља интензивни дијалог.

Он је подестио да је прошле јесени премијер Србије Александар Вучић посетио Москву, а недавно и председник Томислав Николић.

Напоменуо је да интензивно ради мешовита међувладина комисија, да се развија војна сарадња, као и да је у децембру створена и заједничка парламентарна комисија.

Дачић је "посебно захвалио" на помоћи Русије у међународним организацијама.

ЕУ да утиче на Приштину да успостави ЗСО

Европска унија би требало да утиче на Приштину да примени споразум о успостављању Заједнице српских општина (ЗСО) на Косову, поручио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

"Нажалост, права српског становништва на Косову се свакодневно крше, док се саботира споразум о успостављању српских општина на Косову који је постигнут у августу прошле године уз посредовање ЕУ", истакао је Лавров, а преноси Тас с.

Како је указао, саботирање практичне примене споразума не изазива доследну реакцију из Брисела.
"То нас забрињава. Сматрамо да је нужно да ЕУ потврди своју репутацију активног посредника и да утиче на Приштину, како би косовски лидери испунили оно што су потписали", истакао је Лавров.

Он је, такође, рекао да Москва цени одбијање Србије да се придружи санкцијама ЕУ против Русије и да су се Русија и Србија сагласиле да билатерални контакти са НАТО и ЕУ не би требало да ометају сарадњу са земљама које нису чланице тих структура.

"Разменили смо ставове о сарадњи у оквиру ОЕБС-а, разговарали смо о односима између наших земаља са ЕУ и НАТО. Имамо заједнички приступ да ти односи не би требало да се користе за покушаје да се ограниче могућности за развој партнерске сарадње са земљама које нису чланице тих организација", казао је шеф руске дипломатије.

Лавров и Дачић су после састанка рекли новинарима и да је Србија позвана да учествује у активностима деминирања и обнове древног сиријског града Палмире који је недавно ослобођен из руку терориста.

Такође, Дачић је изјавио да "Србија не планира да се придружи НАТО и то одражава став већине српских грађана". 

"Не планирамо да се придружимо НАТО. Нико у влади није иницирао чланство Србије у Алијанси. Наша сарадња и односи са НАТО остају на нивоу партнерства у име мира и одржавају се на бази појединачног плана за оне земље које не желе да постану чланице Алијансе", рекао је Дачић, а преноси Тас с.

"Већина српских грађана је против чланства наше земље у Алијанси", нагласио је Дачић.

 
Рогозин: Да сам Шешељ послао бих судије Tрибунала у затвор

Потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин изјавио је да би, да је на месту лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља, ставио у затвор судије Хашког трибунала.

Рогозин је, на почетку сусрета са потпредседником Владе Србије Ивицом Дачићем, рекао да је Хашки трибунал требало да се "одавно извини за своју такозвану објективну истрагу за оно што се догађало три или четири године у БиХ".

Састанак Дмитрија Рогозина и Ивице Дачића
Састанак Дмитрија Рогозина и Ивице Дачића

Дачић послао Путину фотографију воштане фигуре из јагодинског музеја

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је предао Рогозину диск са презентацијом фигуре руског председника Владимира Путина у музеју воштаних фигура у Јагодини, и замолио га да га преда председнику Путину.

"Прошли пут сам ти говорио да је мој друг (Драган Марковић) Палма отворио музеј воштаних фигура. То је Владимир Путин", рекао је Дачић док је давао Рогозину фотографију.

"Оценићу да ли личи или не. Виђам га често у различитим ситуацијама. Предаћу му обавезно", одговорио је Рогозин.

"То је моје лично мишљење", рекао је Рогозин, који је потпредседник владе за питања војске.

Истакао је да би, да је на Шешељевом месту, судије Хашког трибунала послао да 12 година седе у затвору.

"Рећи ћу очигледно не сасвим политички коректну ствар. Министру спољних послова неће баш бити пријатно да то чује, али ипак ви више радите са људима, а ја са металом - да сам ја сада на месту Шешеља ја бих све судије Хашког трибунала затворио да они мало сада седе у затворским ћелијама 12 година и да виде како је то корисно по здравље", рекао је Рогозин.

Иначе, Рогозин је на састанку у Москви затражио од потпредседника српске владе Ивице Дачића да убрза потписивање споразума о статусу запослених у руском хуманитарном центру у Нишу.

Дачић и Рогозин су копредседници српско-руске међувладине комисије за економску и трговинску сарадњу.

"Постоји једно проблематично питање, које бих хтео данас да поставим. Потребно је да га решимо у најскорије време. Реч је о потписивању међувладиног споразума о условима боравка, привилегијама и имунитету руско-српског хуманитарног центра у Нишу", рекао је Рогозин на почетку састанка са Дачићем.

Навео је да Москва сматра да је "неопходно убрзати потписивање тог споразума" како би Русија имала "реалну могућност да користи тај центар управо за то за шта је и створен - за учешће у значајним хуманитарним акцијама под заставом УН".

Рогозин је подсетио да је тај пројекат усаглашен још 2014. године. Сада је, према његовим речима, време за напредак, "тим пре што је Србија већ усагласила са Алијансом аналогну одлуку".

Навео је да је реч о хуманитарном центру и да "нема никакве везе са питањима одбране и безбедности".

"Сада, када је потребан велики програм за деминирање у Палмири, постоји могућност учешћа тог центра у Нишу, а он за сада није формализован", додао је Рогозин.

Потпредседник руске владе за војна питања рекао је да за две-три недеље "Ростех" може да закључи са Србијом уговор о производњи делова за аутомобиле, који су неопходни руској индустрији, и који су раније рађени у Турској.

Подсетио је да је током његове јануарске посете Србији договорен низ модела сарадње, међу којима и организација производње тих ауто делова у Србији.

Рогозин је рекао да су од јануара комисије две земље имале неколико рунди преговора о томе. Учествовали су представници компанија "Ростех", "Автоваз", "Камаз" и српски произвођачи резервних делова, а српској страни су предате спецификације резервних делова, навео је Рогозин.

Према његовим речима, руски произвођачи анализирају списак ауто делова које су предложили потенцијални српски произвођачи.

Рогозин је још рекао да је надлежно руско министарство задужено да види могућности да се српске грађевинске компаније укључе у послове у Русији.

Вести

Дмитриј Рогозин на састанку са Ивицом Дачићем: Што пре потписати међудржавни споразум о условима боравка, привилегијама и имунитету представника Српско-руског хуманитарног центра у Нишу

Потпредседник Владе Русије Дмитриј Рогозин изјавио је данас да је неопходно што пре потписати међудржавни споразум Русије и Србије о условима боравка, привилегијама и имунитету представника Српско-руског хуманитарног центра у Нишу.

Споразум о том центру смо усагласили још 2014. године, али сада морамо да кренемо даље, тим пре што је сличан споразум Србија потписала са НАТО, рекао је Рогозин

Рогозин и Дачић разговарали су и о економски питањима, пре свега о туризму, грађевинској и аутомобилској индустрији и о пољопривреди.

Потпредседник руске владе очекује да ће грађевински радници из Србије ускоро бити укључени у пројекте који се реализују у Русији.

Грађевинарство Русије је добило конкретан налог како би одредило у којим би крупним пројектима, посебно у изградњи стамбених објеката, могли да учествују српски грађевинари и сада очекујемо од Србије информацију о конкретним терминима када би представници ваших компанија могли да дођу овде, рекао је Рогозин, преноси Спутник.

Говорећи о сарадњи у ауто-индустрији, Рогозин је подсетио да су се представници руских компанија "Камаз", "Ростех" и "Автоваз" већ сусрели са председницима српске ауто-индустрије и да су их упознали са специфичностима делова који би се производили у Србији.

Сада руски стручњаци проучавају списак који су добили од Привредне коморе Србије везан за потенцијалне произвођаче, рекао је Рогозин, додајући да ће у наредне две до три недеље бити организована посета руске делегације из "Ростеха" Београду, како би били закључени уговори.

Дачић и Шојгу за јачу војну сарадњу

Потпредседник српске владе и министар спољних послова Ивица Дачић и руски министар одбране Сергеј Шојгу заложили су се данас у Москви за јачање војне и војно-техничке сарадње.

Дачић и Шојгу су разговарали о кључним питањима војне и војно-техничке сарадње, саопштило је руско Министарство одбране.

Наводи се да су током сусрета, који је био "пријатељски и конструктиван", размењена мишљења о актуелним проблемима медјународне и регионалне безбедности.

"Министри су високо оценили ниво руско-српске сарадње у војној области, означили низ перспективних смерова тразвоја те сарадње", навело је министарство.

Шојгу је рекао да је правац проширења партнерства потврдјен и током недавне посете председника Србије Томислава Николића Москви и његовог разговора са председником Владимиром Путином.

"Наш приоритет је реализација договора достигнутих на највишем нивоу", рекао је Шојгу. "Сусрет је потврдио узајамно расположење страна на даљи развој мултилатералне руско српске сарадње", додаје се у саопштењу.

На почетку разговора, отвореног за новинаре, Шојгу је похвалио улогу Дачића као бившег председавајућег ОЕБС-а током рата на истоку Украјине рекавши да је Дачић ојачао улогу ОЕБС-а на украјинском питању.

Шојгу је казао да треба да разговарају и о продужетку обуке, односно школовању официра српске армије, као и о "предстојећим испорукама војне технике ове године".

Навео је да наредног месеца очекује долазак у Москву министра одбране Зорана Дјордјевића, како би учествовао на петој Медјународној конференцији о медјународној безбедности.

По његовим речима, то је добра могућност за лично познанство и размену мишљења о кључним питањима војне сарадње. "Надамо се да ће наставити традицију претходних министара и рачунамо на даљи развој војне и војно-техничке сарадње", додао је Шојгу.

Руски министар одбране је казао да две стране имају "веома густу агенду догадјаја у овој години" и изразио наду да ће војници из Србије учествовати у свим догадјајима у Русији, као што су Армијске игре, тенковски биатлон.

Дачић је рекао да је Србија "наравно, заинтересована за сарадњу са Русијом у области одбране".

НСПМ

Лавров: Нема шпијуна у руском центру у Нишу

Москва позива Европску унију да не прави „страшило“ од активности Руско–српског хуманитарног центра и тамо нема никаквих шпијуна, рекао је после састанка са српским колегом Ивицом Дачићем шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Више пута смо као одговор на сличне спекулације позивали земље ЕУ као и Американце да посете Центар и лично се увере чиме се баве руски и српски стручњаци. Као што смо и очекивали они су то одбили“, рекао је Лавров.

Покушаји да се спречи да Србија сарађује са Русијом у хуманитарној сфери су подмукли, рекао је Лавров и додао да нема сумње да је тај центар потребан. Штавише, додао је, тај центар делује и регионално.

Лавров је такође потврдио да би стручњаци из руског центра могли да се прикључе радовима на деминирању Палмире.

Дачић је упитао шта ће руски шпијуни у Нишу јер „шпијуне обично шаљу на непријатељску територију“, а добро је познато какво пријатељство Срби осећају према Русима.

Дмитриј Рогозин и Ивица Дачић у Москви 31. марта 2016. год.
 
Лавров и Дачић су потврдили да ће до доласка премијера Русије Дмитрија Медведева у Србију бити завршен процес припреме споразума о статусу административних службеника Центра у Нишу.

Шеф српске дипломатије је прецизирао да би до посете Медведева требало да дође половином године или на јесен.

„Видећемо када ће то бити актуелно. У сваком случају биће после избора и формирања нове владе у Србији. Очекујемо да ће се то веома брзо завршити тако да негде средином године можемо да очекујемо посету или можда негде у рану јесен“, навео је Дачић.

Према његовим речима, Србија је свакако заинтересована да та посета буде што пре како би био потписан велики број билатералних споразума, меморандума и протокола.

Руски министар је навео да ће политички дијалог између две земље у наредном периоду бити веома интензиван.

„Међувладин комитет за трговинско–економску сарадњу интензивно ради, развија се војно–техничка сарадња“, рекао је Лавров.

Он је саопштио и да очекује да са српском страном размотри ситуацију у Европи, на Балкану и у свету у целини.

Ивица Дачић и Сергеј Шојгу
 
Српски министар је подсетио на предстојећу посету премијера Медведева Србији.

„Ми се спремамо да том приликом потпишемо неколико значајних билатералних споразума“, саопштио је Дачић.

Он је такође захвалио Русији на њеној подршци у различитим међународним организацијама и нагласио да је Русија за Србију важан спољнополитички партнер.

Србија нема амбиције да буде у НАТОу

Дачић је поновио да Србија нема амбиције да буде у НАТО–у.

„Србија води политику војне неутралности. Нико у Србији не иницира питање чланства у НАТО. Немамо никаквих амбиција и наш народ уопште не подржава да Србија постане чланица НАТО–а“, рекао је Дачић.

Рекао је и да Србија жели да постане чланица ЕУ, будући да је то у њеним интересима, али да то не може бити науштрб њених добрих односа са Руском Федерацијом.

Дачић је подсетио и на подршку коју је Русија пружала Србији кад је реч о Косову и Метохији.

„Да нема Русије Косово би одавно било члан УН“, рекао је српски министар.

Лавров је подсетио на недавну годишњицу НАТО бомбардовања Југославије, рекавши да последице те агресије до данас нису ликвидиране.

„Ни у Србији, ни у Русији нису заборавили тих 78 дана НАТО бомбардовања. То је жива рана на срцу Срба. Ми се према томе односимо са пуним саучешћем“, рекао је Лавров.

Русија се нада да ће ЕУ извршити притисак на Приштину по питању права косовских Срба

Москва се нада да ће ЕУ извршити притисак на Приштину како би испунила своје обавезе по питању обезбеђења права косовских Срба, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Права српског становништва у тој покрајини се свакодневно крше. Дешавају се саботаже споразума, који је постигнут између Београда и Приштине још у августу прошле године уз посредништво ЕУ, о стварању Заједнице српских општина на Косову“, рекао је он.

„Саботажа практичне реализације тог споразума не изазива неку посебну реакцију Брисела. То је алармантно. Сматрамо неопходним да ЕУ потврди своју репутацију објективног посредника и натера косовско–албанске лидере да испуне то што су потписали“, навео је Лавров.

Дачић: Још нисмо донели одлуку о Јеремићу

На питање о српском кандидату за место следећег генералног секретара УН Дачић је рекао да Србија још није донела одлуку о томе, али да ће је донети након консултација премијера и председника.

„У складу са тим ставом ћемо даље деловати“, додао је Дачић.

Лавров је подсетио да нови генерални секретар УН треба да буде изабран из редова земаља Источне Европе јер су сви други региони већ били заступљени на том месту.

Он је објаснио да укупно постоји пет регионалних група и да су све групе осим источноевропске у разним етапама постојања УН делегирале своје представнике на високи положај генералног секретара.

„Овог пута ми, као и све друге чланице источноеворпске групе, сматрамо да новог генералног секретара треба изабрати међу грађанима наших земаља“, рекао је Лавров.

Спутник

Дачић и митрополит Иларион о радовима на обнови Храма

Захваљујући донацији „Гаспромњефта“ од 4 милиона евра за израду мозаика у Храму Светог Саве у Београду дошло је време да са теоретског пређе на практични план, рекао је руски митрополит Иларион (Алфејев) током састанка са потпредседником Владе Србије и министром спољних послова Ивицом Дачићем у Москви.

Сусрет Ивице Дачића и митрополита Илариона у Москви
 
„То је сума са којом радови могу да почну“, оценио је руски митрополит Иларион.

Митрополит је казао да су се појавиле и „несугласице страна које раде на том пројекту“, али је изразио наду да ће упркос томе ускоро почети реализација пројекта.

Он се пожалио да руска страна није добила никакве предрачуне, а да су се до садa више бавили „уметничким делом посла“.

„Надам се да ћемо у скорије време прећи на практичан план“, додао је он.

Митрополит Иларион је истакао да је сада најважније расписати тендер за извођача радова.

Дачић је потврдио да Србија ради на томе да реализација почне што пре, наводећи да сада крећу проблеми око тога ко ће бити извођач радова и око избора идејног решења. 

„Осликавање храма је велики посао“, додао је он.

Српски министар је позвао митрополита Илариона да посети Београд, одрже састанак и наставе дијалог.

Дачић је изразио задовољство због „сарадње наше две цркве“ и посете руског патријарха Кирила Београду.

„Захвални смо вам на помоћи, а нарочито када је реч о Косову и Метохији“, рекао је Дачић.

Српски министар је казао да Србија „разуме (тешку) економску ситуацију“ и захвалио се Русији и „Гаспромњефту“ на инвестицијама у Србији.

Спутник

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти