Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Спомен-плоча храброј Рускињи која је спасила српског песника

У Бачевцима код Бајине Баште одржана је свечана церемонија отварања спомен-плоче руској сестри милосрђа Дарји Коробкиној, која је добровољно дошла да се бори на страни Србије у Првом Светском рату и погинула у јесен 1914. године.

Свечаној церемонији присуствовали су амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Александар Вулин.

„Данас, захваљујући заједничком раду, ми отварамо спомен-плочу посвећену једној од стотина руских патриоткиња, сестара милосрђа које су дошле у братску Србију одмах након што је избио рат, руководећи се само зовом срца. Познато је да је Даша, која је похађала курсеве у институту Смолни, дошла из Санкт Петербурга, или, како се звао у ратним годинама, из Петрограда. Имамо на располагању само неколико њених слика“, рекао је амбасадор Чепурин.

Чепурин је подсетио је да хероизам Дарје Коробкине јавности познат захваљујући српском песнику Милосаву Јелићу, ког је спасила сопственим рукама. Он је на Крфу написао сјајну песму посвећену тој сестри милосрђа.

Александар Чепурин и Александар Вулин на свечаности у Бачевцима
Александар Чепурин и Александар Вулин на свечаности у Бачевцима

„Познато је да је Дарја Коробкина убијена почетком јесени 1914. године у биткама на Дрини. Нека ова спомен-плоча постане симбол тога да ми, чак и кад прође време, не заборављамо своје хероје“, рекао је амбасадор Чепурин.

Како је напоменуо, спомен-плоча је поклон фабрике звона браће Шувалов из града Тутајева у Јарославској области. Директор фабрике звона и аутор тог рада је Николај Шувалов.

Чепурин је поздравио хероја Русије Алексеја Чагина, рођеног у Јарослављу, захваљујући којем се већ више година развија сарадња између Јарославске области и српских региона, као и председника општине Бајина Башта Радомира Филиповића.

Свечана атмосфера у Бачевцима.
Свечана атмосфера у Бачевцима.

У Бајиној Башти ових дана борави делегација из руског града Тутајева, који је спонзор радова. Делегацију чине директор фабрике звона Николај Шувалов, чије је предузеће израдило спомен-плочу, и Алексеј Чагин, херој Руске Федерације, учесник операција за одржавање уставног реда у Републици Чеченији и председник Јарославског одељења Руске асоцијације хероја, који је више пута долазио у Србију на позив партнерског Савеза ратних војних инвалида Србије.

Током њиховог боравка у Бајиној Башти биће одржани преговори о развоју односа између Бајине Баште и Тутајева у сфери културе, туризма и привреде.

Спутник

Спомен-плоча рускоj сестри милосрђа Дарjи Kоробкиноj, коjа jе добровољно отишла да се бори на страни Србиjе у Првом светском рату, свечано jе откривена данас у Бачевцима, а министар за рад, запошљавање, борачка и социjална питања Aлександар Вулин истакао jе да нас заjедничка историjа Срба и Руса обавезуjу да наша два народа...

Aмбасадор Руске федерациjе у Србиjи Aлександар Чепурин рекао jе да jе jош пре него што jе Русиjа ушла у рат с Немачком, Дариjа дошла овде, "лепа, млада, из добро ситуиране породице", из jедне од наjпознатиjих престоница света, царског Санкт Петербурга, да спашава рањенике са боjишта, да им пружи помоћ.

"Време тече брзо и изгледа да jе прошло 100 година, а чини се да jе то било jуче. Постоjе велике чињенице из историjе, али постоjе и мале, попут ове данашње. Oсећања коjа имаjу наши народи - саучешће, патриотизам и веома су важна братска осећања између Руса и Срба", рекао jе Чепурин.

Сматра да jе скромна спомен-плоча, коjа jе данас отворена, веома симболичан, али упадљив знак у односима између наших народа. 

Дарjа Kоробкина, добровољно jе отишла да се бори на страни Србиjе у Првом светском рату, имала jе 26 година, када jе стигла у Србиjу. Упућена jе у Ваљево, где jе помагала српским рањеницима у болници, али jе на лично инсистирање пребачена на прву линиjу фронта, на Дрину. Погинула jе 2. октобра 1914, на Гучеву, док jе пружала помоћ рањенику.

У Баjиноj Башти данас такође jе боравила делегациjа из руског града Tутаjева, коjа jе спонзор радова и чиjе jе предузеће израдило спомен- плочу, као и хероj Руске федерациjе Aлексеj Чагин, коjи jе више пута долазио у Србиjу.

 Вулин: Зajeдничкa прoшлoст нaс oбaвeзуje нa рaзвиjaњe oднoсa у бућнoсти

 Спoмeн-плoчa рускoj сeстри милoсрђa Дaрjи Кoрoбкинoj, кoja je дoбрoвoљнo oтишлa дa сe бoри нa стрaни Србиje у Првoм свeтскoм рaту, свeчaнo je oткривeнa дaнaс у Бaчeвцимa, a министaр зa рaд, зaпoшљaвaњe, бoрaчкa и сoциjaлнa питaњa Aлeксaндaр Вулин истaкao je дa нaс зajeдничкa истoриja Србa и Русa oбaвeзуjу дa нaшa двa нaрoдa joш вишe рaдe нa рaзвиjaњу oднoсa.

 БAЧEВЦИ - Спомен-плоча рускоj сестри милосрђа Дарjи Kоробкиноj, коjа jе добровољно отишла да се бори на страни Србиjе у Првом светском рату, свечано jе откривена данас у Бачевцима, а министар за рад, запошљавање, борачка и социjална питања Aлександар Вулин истакао jе да нас заjедничка историjа Срба и Руса обавезуjу да наша два народа jош више раде на развиjању односа.

"Зато ћемо и Дарjу памтити, док jе овог народа, jер jе помиловала главу наше деце, придржала руку неке наше маjке, зато ћемо jе памтити, jер jе била ту, кад више нико ниjе био са нама. Србиjа и Русиjа, увек су знале да изаберу страну слободе. Mи никада нисмо били на погрешноj страни света", рекао jе министар.

Kако jе истакао, данас, пред унуцима и праунуцима Дринске дивизиjе, са поносом може да каже да смо бар оваj дан учинили своjе претке поносним, што нисмо заборавили, што чувамо памћење на оне коjи су били са нама, када jе било тешко, наjтеже. 

"Срби су народ добар, поносан, вредан, честит, коjи jе навикао да своjе битке води сам, скоро стидљив, не тражи помоћ, али када му неко пружи руку, када буде уз њега када jе тешко, Србин то памти док jе жив", рекао jе Вулин.

Срби су народ коjи уме да цени слободу, да се бори за њу, али Срби су народ коjи уме да цени право приjатељство, рекао jе Вулин и нагласио да jе данашња церемониjа подсећање на несебичност, храброст, љубав два народа коjи су се доказали у наjтежим временима.

Подвлачи да заjедничка прошлост и историjа Срба и Руса обавезуjу да наша два народа jош више раде на развиjању односа и данас и сутра, као и да су Србиjа и Русиjа приjатељске земље, земље коjе препознаjу и подржаваjу jедна другу врло често, коjе разумеjу да су наjбитниjе вредности у односима држава међусобно поштовање и независност.

"Mало jе народа коjи своjу земљу зову маjком. Срби и Руси то раде. И не зову jе случаjно маjком, jер за маjку се живи, бори, и умире када мора. Срби и Руси знаjу шта значи имати маjку за коjу вреди живети и умрети. 100 година jе мало, да бисмо заборавили какав jе рат био, ко jе где био, да нису сви исти. Сто година jе мало, да би се од жртве направио џелат и од џелата жртва", рекао jе министар.

Додаjе да jе такође 100 година мало да би се заборавило "ко jе с коjе стране Дрине прелазио, са нама делио муку, тугу, jад, да бисмо заборавили ко нам jе тугу, муку и jад нанео". 

"Нису исти и не могу бити исти они коjи су из вражjе сатниjе прелазили Дрину, и они коjи су их из Дринске дивизиjе овде чекали. Нису исти и не могу да буду исти и мало jе 100 година да их изjедначе", истакао jе Вулин.

Kаже да, док год Срби живе са обе стране реке, српска jе река, те да за ових 1.000 година, док су ту, док памте, пишу, ниjе било случаjа да су заборавили када jе неко са њима делио тугу, радост, када их jе гледао као људе, да му нису људски вратили.

"На овом парчету земље, где се расло, где се усправљало, за коjе се борило, вредело живети, вредело умрети, вреди траjати, градити и не дати jе ником, колико год био велики. Нису jе давали бољи и већи од нас, што бисмо то чинили ми", рекао jе министар.

Истиче да, колико jош векова да прође, неће бити довољно да изjедначи оне коjи су на Дрини донели крв и оне коjи су се овде родили, желећи само да траjу, да се заборави ко jе са Србима делио муку и бол и ко ће са њима заувек делити радост.

"Нека jе успомена вечна на хероjе Дрине, на руску хероину Дариjу", рекао jе министар.

Tanjug

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти