Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Сочи-2014 већ оборио многе рекорде

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ ЗИМСКИХ ОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА У РУСИЈИ - 7. ФЕБРУАРА 2014. ГОДИНЕ У 20:14

* Први пут у историји на зимској Олимпијади наступиће спортисти из 88 земаља. Наступиће укупно око 3.000 спортиста, који ће се борити за 98 комплета медаља

* Нови олимпијски рекорд забележила је штафета олимпијске бакље, која је имала најтежи пут у историји. То је био и спортски и математички задатак јер је требало поделити 14 хиљада носилаца бакље на 123 дана

* За Игре у Сочију изграђено је 380 олимпијских објеката. Међу њима су спортски објекти који се налазе у планинском и приобалном делу града, хотели са 25.000 соба, енергетски и саобраћајни инфраструктурни објекти

* Сочи је потпуно спреман за одржавање најбољих олимпијских игара у историји, оценио је председник МОК Томас Бах

______________________________________________________________________________________________

У СОЧИЈУ ће 7. фебруара 2014. године бити отворене XXII зимске Олимпијске игре. То је друга олимпијада у Русији, прва је била Олимпијада 1980. године у Москви, која је оставила незаборавне утиске.

Сочи ће бити први град са суптропском климом у којем ће бити одржане  зимске олимпијске игре. Налази се на истој географској ширини као и Француска ривијера, пустиња Гоби и амерички град Бостон. То је најсевернији град са суптропском климом: топло море поред вечног леда Кавказа.

Сочи је један од најдужих градова на планети! По дужини (148 км) заузима почасно друго место иза Мексико Ситија (200 километара).

Први пут у историји на зимској Олимпијади наступиће спортисти из 88 земаља. Тиме ће бити оборен рекорд Олимпијаде у Ванкуверу 2010. године — где су биле 82 земље-учеснице.

Своје спортисте на зимску олимпијаду први пут шаљу Доминикана, Малта, Парагвај, Источни Тимор, Того, Тонга и Зимбабве.

Троје спортиста из Индије наступаће под заставом МОК.

У Сочију ће наступити укупно око 3.000 спортиста, који ће се борити за 98 комплета медаља. Како је истакао председник координационе комисије МОК Жан Клод Кили, пренос церемоније отварања Олимпијаде у Сочију већ су откупиле готово све светске телевизије, што ће омогућити да га види око три милијарде људи на целој планети.

Олимпијске игре у Сочију ући ће у историју и као најиновативније.

Приликом пројектовања и изградње олимпијских објеката примењена су јединствена технолошка решења.

За Игре у Сочију изграђено је 380 олимпијских објеката. Међу њима су спортски објекти који се налазе у планинском и приобалном делу града, хотели са 25.000 соба, енергетски и саобраћајни инфраструктурни објекти. Грађевинци истичу да је припрема за Олимпијске игре од нуле омогућила да се примене најсавременије технологије.

Већ сад је јасно и да ће 22. Зимске олимпијске игре бити најскупље у историји. Буџет Олимпијских игара у Сочију је преко 50 милијарди долара (у поређењу с почетним планираним буџетом од 12 милијарди долара). Буџет Олимпијаде у Сочију у поређењу с ранијим олимпијадама је много већи (најскупља је била летња Олимпијада у Пекингу - 43,2 милијарде долара) и,  што је најзанимљивије, њена вредност је повећана 4,2 пута (вредност Олимпијаде у Ванкуверу повећана је 2,1 пут).

Нови олимпијски рекорд бележи и штафета олимпијске бакље, која има, вероватно, најтежи пут у историји. То је чак био не толико спортски, колико математички задатак – поделити 14 хиљада носилаца бакље на 123 дана. Биле су потребне 2,5 године да се с јувелирском прецизношћу израчуна растојање које мора да пређе сваки учесник, с обзиром на његове снаге и могућности.

Олимпијски пламен је био и на највећем нуклеарном ледоломцу ноћу ломи лед од седам метара на Северном полу.

Олимпијска бакља се такође нашла на незамисливим висинама. Подизана је изнад Елбруса, а космонаути са Међународне свемирске станице су је изнели у отворени свемир. Прича се да су инжењери чак пронашли техничко решење да упале пламен у безваздушном простору. Међутим, ипак нису хтели да ризикују с отвореном ватром тако далеко од Земље.

Зато је на дну Бајкала, најдубљег језера на свету, бакља светлела као мало Сунце. Током путовања пламен је променио све могуће врсте превоза – кипер-камионе, псеће запреге, руске тројке, јеленске запреге, камиле, степске коње.

Сочи је потпуно спреман за одржавање најбољих олимпијских игара у историји, изјавио је на конференцији за медије председник МОК Томас Бах.

„Били смо у олимпијским селима, причали са спортистима и не сумњамо да ће све бти на највишем нивоу“ — рекао је он.

„Сви објекти су модерни, сви су тестирани, сви су веома квалитетни и пружају спортистима врхунске услове. Главна је концепција да спортисти живе близу олимпијских објеката: 80 одсто спортиста може да устане из кревета и пешке стигне до места одржавања такмичења. То нисам видео ни на једним олимпијским играма. Спортистима ће се то свидети“ — додао је председник МОК.

У граду је све спремно за одржавање најбоље олимпијаде у историји, казао је он.

„Видимо шта је Русија успела да уради последњих година. Учинили сте све што је потребно за такмичење спортиста, испунили сте своје обавезе и обећања која су дата МОК пре седам година. Захваљујемо вам се на том изузетном достигнућу“.

Церемонији отварања XXII Зимских олимпијских игара у Сочију, за коју се очекује да буде невероватно лепа, присуствоваће око 40.000 гледалаца, укључујући више од 60 председника и премијера држава. Многи од њих имају планирани сусрет с председником РФ Владимиром Путином.

Неки високи гости решили су да наставе с радним обавезама и да у Сочију имају по неколико сусрета, док други намеравају да у престоници Игара остану неколико дана и да се само одмарају.

У Сочи ће доћи и представници великих компанија – спонзора олимпијских тимова и појединачних спортиста.

Путин ће за високе госте Олимпијаде приредити пријем.

Дана 7. фебруара 2014. године у 20:14 почиње церемонија отварања Зимских олимпијских игара у Сочију. То време није изабрано случајно и, према замисли организатора, представља симбол 2014. године – године прве Зимске олимпијаде у Русији.

 

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти