Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Службеници Амбасаде одали почаст Н.Хартвигу

Дан дипломата Русије: Положени венци на гроб Николаја Хартвига (видео)

 

Александар Чепурин полаже венац на гроб Николаја Хартвига

© Sputnik / Дејан Симић

 

У Београду се обележава Дан дипломата Русије, 10. фебруар, када је 1802. године основано Министарство иностраних послова. Представници Амбасаде Русије положили су венце на гроб Николаја Хартвига на Новом гробљу у Београду.

Николај Хенрикович Хартвиг, руски изасланик у Београду, последњих година пред избијање Првог светског рата радио је на Балкану и изненада је преминуо баш уочи почетка рата. Рођен је 1857. године на Кавказу у граду Гори у данашњој Грузији, у осиромашеној аристократској породици војног лекара, натурализованог Руса немачког порекла.

Дипломатску службу започео је 1875. године у Азијском департману Министарства иностраних послова Руске империје. Одмах се испоставило да му је судбина везана за Балкан. Служио је као аташе у тадашњој црногорској престоници Цетињу, а затим је био руски конзул у бугарском Бургасу.

Извор: https://rs.sputniknews.com/politika/201902081118780971-dan-diplomate-rusija-/

 

ОДАТА ПОЧАСТ НИКОЛАЈУ ХАРТВИГУ, РУСКОМ ДИПЛОМАТИ ЧИЈЕ ЈЕ СРЦЕ ДО ЗАДЊЕГ ТРЕНА КУЦАЛО ЗА СРБИЈУ

 

Николај Хенрикович Хартвиг, руски дипломата за кога се говорило да је «већи Србин  од Срба» због његовог несебичног залагања да се смање тензије између Србије и Аустроугарске. У тим напорима га је зауставила изненадна смрт,тако да се Хартвиг сматра првом жртвом Првог светског рата.

 

Амбасадор Александар Чепурин одаје почаст Николају Хартвигу (Фото: Лола Ђорђевић)

Николај Хартвиг је приминуо приликом своје службене посете аустроугарском конзулу барону Гизлу, од кога је хтео да добије одговор на питање: шта ће Аустроугарска учинити са Србијом после Сарајевског атента.

Те вечери се барон Гизл управо вратио из Беча, где је присутвовао изради концепта аустроугарског ултиматума Србији. Руски конзул Николај Хартвиг инсистирао је да га прими на разговор, па макар и у поноћ, да би од њега сазнао шта Беч намерава да уради.

 

Руске диплометe одају почаст Николају Хартвигу (Фото: Лола Ђорђевић)
 

Саветник аустроугарског посланства Шторк, са ким је Хартвиг разговарао тражећи сусрет са бароном Гизлом, овако је прокоментарисао Хартигов позив:

» Хартвиг више не може да спречи оно што сада мора да избије! Да! Хартвиг би хтео да добије у времену док се Србија потпуно не опорави од свих губитака у балканском рату и док се поново не обнови балкански савез. Разуме се да ми то не смемо дозволити. Морамо на сваки начин искористити ову аферу да дође до рата.»

 

Руске диплометe одају почаст Николају Хартвигу (Фото: Лола Ђорђевић)
 

Николај Хартвиг је у Србију дошао 1909. године, мада је већ пре тога заволео и Србију и Србе. У својим званичним извештајима које је слао  у Русију, са много топлине је говорио о Србима и Србији.

Својим дипломатским радом скренуо је пажњу службене Русије на малу православну земљу на Балкану, на коју је Русија од тада почела рачунати много озбиљније, него дотле.

Колико је велика била његова љубав према Србији говори и његова жеља да буде сахрањен у Србији. Такође и то што је упркос нарушеном здрављу одбио да иде на лечење, већ се упутио пут Беча да покуша да спречи рат који је Аустроугарска спремала да објави Србији.

 

Руске диплометe крај вечне куће свог сународника(Фото: Лола Ђорђевић)
 

Сахрани Николаја Хартвига присуствовало је преко 80.000 људи. Највиши представници државне и црквене власти, генерали, војска, дипломатски кор, претседник Владе Никола Пашић, Његово Величанство Краљ Петар, престолонаследник Александар, од рускога посланства до Саборне цркве и од Саборне цркве до његовога гроба пратили су његов ковчег.

Сахрањен је на Новом Гробљу у Београду 14. Јула 1914 године.

На предњој страни споменика, испод иконе Св. Николе, стоји натпис: Николају Хенриковичу Хартвигу руском царском посланику на Српском двору у знак захвалности, Општина града Београда.

 

Николај Хенрикович Хартвиг
 

Данас су руске диполомате које раде у Србији у оквиру обележавање Дана дипломатских радника који се у Руској Федерацији прославља 10 фебруара, посетиле гроб свог сународника Николаја Хенриковича Хартвига, како би му одали почаст.

Пред спомеником руског дипломате, са каранфилима у рукама се окупио скоро цео дипломатски кор амбасаде Русије, са амбасадором Александром Чепурином на челу.

 

Руске диплометe одају почаст Николају Хартвигу (Фото: Лола Ђорђевић)
 

Поред запослених у амбасади Русије у Београду, почаст свом сународнику су одали и представници Руског Дома.

Ми Срби само можемо рећи једно велико ХВАЛА за све што је Хартвиг учинио за наш народ.

 

Лола Ђорђевић

Извор: https://srb.news-front.info/2019/02/08/odata-pochast-nikolaju-hartvigu-ruskom-diplomati-chije-je-srtse-do-zadneg-trena-kutsalo-za-srbiju/

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти