СПЕЦИЈАЛЦИ оружаних снага Руске Федерације, њих 212, и 56 белоруских официра и војника слетели су у среду на Аеродром Батајница код Београда. Заједно са 450 припадника Специјалне бригаде Војске Србије они од данас учествују на међународној трилатералној вежби "Словенско братство".

Писту батајничког аеродрома загребали су у среду око подне точкови три руска транспортна авиона "иљушин 76", у чијим су утробама били руски и белоруски војници, као и наоружање, оклопна возила БМД-2, дронови и теренски мотоцикли. Госте из војски партнерских држава на аеродрому, уз хлеб и со, дочекао је командант Специјалне бригаде Војске Србије бригадни генерал Зоран Величковић, који ће до 9. новембра командовати заједничком вежбом.

- Добро дошли у Србију! Добро дошли у Војску Србије! - рекао је уз војнички поздрав и срдачан загрљај Величковић команданту руских снага генералу Олегу Паљгујеву на писти батајничког аеродорома.

Величковић је подсетио да је ово трећа заједничка вежба руских и српских специјалаца.

- Циљ ове вежбе је да се подигне борбена и оперативна способност, пре свега у противтерористичким дејствима - рекао је он.

Заменик начелника штаба ваздушно-десантне армије Руске Федерације генерал Олег Паљгујев казао је да је "руска војска успешно извела прегруписавање војника у Србију, где ће у наредним данима показати како се успешно бори против потенцијалних непријатеља".

- Доказаћемо да су ваздушно-десантне снаге Русије способне да у било којој тачки света и у било ком тренутку испуне задатке са оценом не нижом од врло добре и одличне - рекао је Паљгујев.

 

Војсци Србије на гостопримству се захвалио и први заменик начелника штаба Команде за специјалне операције оружаних снага Белорусије Олег Вечерски. Он је дошао на челу белоруских апецијалних десантних снага које ће учествовати у "Словенском братству 2016".

Гости из Русије и Белорусије, са српским специјалцима већ данас ће се распоредити на више полигона и аеродрома у Србији. Увежбавање тимова одвијаће се паралелно на аутоматизованом стрелишту Орешац, на полигону Пасуљанске ливаде, као и на аеродромима Ковин и Батајница.

ЗАЈЕДНИЧКИ КОНЦЕРТ У НИШУ

СА руским и белоруским падобранцима у Србију је у среду допутовао и Ансамбл ваздушно-десантне војске руских оружаних снага. Армијски музичари са српским Уметничким ансамблом "Станислав Бинички" одржаће заједнички концерт у Нишу, 6. новембра. Два оркестра наступиће и шест дана касније у Панчеву, али само за учеснике вежбе.

Преузето је са www.novosti.rs