Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

С.Лавров уручио И.Дачићу Орден пријатељства

Лавров уручио Дачићу Орден пријатељства

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је министру спољних послова Србије Ивици Дачићу уручио Орден пријатељства Руске Федерације. Дачић је рекао да за српски народ не постоји ближа земља, ни народ, од Русије и руског народа.

Шеф српске дипломатије је изјавио да је орден за њега огромна част, и велико лично и професионално задовољство.

Лавров уручио Дачићу Орден пријатељства
Лавров уручио Дачићу Орден пријатељства
 

Истакао је да је почаствован што су Русија и њен председник Владимир Путин осведочени пријатељи српског народа, и што су препознали његову намеру и напор да унапреди односе две земље.

"Многи покушавају да врше притисак на Србију, како би она, због неких погодности, као што су улазак у ЕУ, или бољи односи са неким земљама, водила антируску политику. Србија никада неће водити антируску политику. Ја волим Русију, али зато што волим Србију", нагласио је Дачић.

Додаје да свако ко ради против веза и пријатељства Србије са Русијом директно ради против Србије и српског народа.

Дачић је рекао да му је посебно драго што му је то признање уручио баш Лавров, који је, према његовим речима, највише помогао Србији.

"Кад је Србији тешко и када наши противници желе да ураде нешто против наших интереса, искрено речено, ја зовем Лаврова", рекао је Дачић.

 

Орден који је Сергеј Лавров уручио Ивици Дачићу
Орден који је Сергеј Лавров уручио Ивици Дачићу

Министар спољних послова Србије рекао је и да је истог дана када је објављено да ће му бити уручен Орден пријатељства, преминуо његов отац и да зато тај орден посвећује њему.

"Мој отац би се веома радовао да је ту и жао ми је што није тако и свим другим полицајцима и војницима, који су се претходних деценија борили за Косово, као и он", рекао је Дачић.

Орден, закључује Дачић, представља врхунац његове личне и љубави његове породице према Србији и Русији и додао да тај орден зато нема цену.

"Све на свету можете купити, осим пријатељства два народа и државе и зато, живеле Србија и Русија и наше братство", поручио је Дачић.

Лавров: Дачић доприноси развоју контаката међу људима

Руски министар спољних послова рекао је да његов српски колега доприноси развоју спољнополитичке сарадње две земље, али и трговинско-економско-инвестиционој сарадњи, будући да се налази на челу Мешовитог комитета.

"Он доприноси развоју контаката међу људима, а то је најважније, јер се ту показује оно на чему радимо на међународној сцени", рекао је Лавров и пожелео Дачићу успех у свим подухватима.

Амбасадор Русије Александар Чепурин рекао је да је данашњи сусрет два шефа дипломатије у Београду историјски тренутак и да одсликава сарадњу две земље.

"Посебно је лепо, јер се овај сусрет догађа баш када је обележавање 180 година од успостављања дипломатских односа", рекао је Чепурин.

Као изненађење, Дачићу је Московски хор отпевао песму "Прави пријатељ".

Преузето је са http://www.rts.rs

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти