Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Сирија на агенди самита Групе 20

САНКТ ПЕТЕРБУРГ – 5. септембра Председник Русије Владимир Путин преложио је да чланице Групе 20 разговарају о кризи око Сирије, прихватајући тако да званично стави ту тему на агенду самита у Санкт Петербургу.

„Неки учесници затражили су да издвојимо време и могућност за разговор о веома важним међународним политичким питањима, поготово о ситуацији о Сирији. Предложио сам да то учинимо током вечере”, казао је Путин на отварању самита, чији је домаћин.

Међународна криза око Сирије могла би у други план да склони питање оживљавања светске економије, првобитно планиране као главне теме дводневног самита Групе 20 који данас почиње у Санкт Петербургу.

Група 20 развијених и земаља у развоју требало би да на том скупу постигне јединствени став о привредном расту, трговини, транспарентности у банкарском сектору и борби против избегавања пореза.

Рачуна се, међутим, и на могуће „отварање карата” америчког и руског председника, Барака Обаме и Владимира Путина, око Сирије, док се припрема могућа војна интервенција Запада на ту земљу због наводне употребе хемијског оружја.

Група 20, у којој живе две трећине светске популације и која даје 90 одсто глобалне привреде, подељена је по многим питањима, али је јаз тренутно највећи око Сирије.

Самит G20  је почео 5.септембра у околини Санкт-Петербурга, Стрељни. 

 

Извор: Политика

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти