Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Сергеј Лавров стиже у Србију

Лавров данас у Београду

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров данас долази у посету Србији, у склопу обележавања 180 година од успостављања дипломатских односа две земље. Очекује се да ће се на дневном реду разговора наћи и актуелна политичка питања, тренутно стање билатералних односа, ситуација у региону и економија.

Шефа руске дипломатије вечерас ће не Аеродрому "Никола Тесла" дочекати српски колега Ивица Дачић, а одмах затим у вили "Мир" примиће га председник Србије Александар Вучић.

Сергеј Лавров (архивска фотографија)
Сергеј Лавров (архивска фотографија)

 

После састанка предвиђене су изјаве за медије.

Вучић и Лавров ће сутра присуствовати презентацији мозаика централне куполе Храма Светог Саве на Врачару.

Мозаик на куполи Храма Светог Саве завршен је и на висини од 65 метара представља Христа у чину вазнесења на небо.

Реч је о једном од највећих пројеката мозаичког украшавања у свету.

Украс, тежак 40 тона, сачињен је у Москви, прављен годину дана а онда потом превезен у Београд.

Дело је деведесет руских уметника предвођених чувеним Николајем Мухином.

Израду је финансирала руска фирма "Гаспромњефт" са четири милиона евра.

Планом посете предвиђено је да руски министар сутра уручи Орден пријатељства Ивици Дачићу.

Иначе, 23. фебруара 1838. године српски кнез Милош Обреновић примио је у Крагујевцу првог руског конзула у Србији Герасима Вашченка чиме је и озваничено успостављање дипломатских односа.

"Промене које су се десиле у Европи и свету у протекле две деценије не могу да се не одразе на наше земље. Оно што се никада не мења је спремност да помогнемо једно другом, наше искрено осећање међусобног саосећања и поштовања. Данас наше државе су пред новим задацима и разумемо и поштујемо међусобне интересе. Ценимо наше стратешко партнерство и уверен сам да ћемо га даље развијати у име добробити наших народа", поручио је Лавров.

Пред Лавровљеву посету у Сочију је у недељу одржано је 16. заседање Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу на којем су шеф српске дипломатије и потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин потписали Протокол сарадњи.

На састанку је констатовано да је у претходној, 2017. години, спољнотрговинска размена између две земље повећана у односу на 2016. годину и износила је 2,5 милијарде долара.

Закључено је да је циљ да се поред веома добрих политичких односа што више развијају и да се искористе све погодности Споразума о слободној трговини и садашње преговарање да тај споразум важи за све чланице Евроазијске уније.

Када је реч о политичким темама које ће бити у фокусу, очекује се да ће свакако бити речи о питању Косова.

Званична Москва снажно подржава политику Србије по том питању и не признаје једнострано проглашену незавсност Косова.

Своје ставове о томе Русија је врло оштро износила пред Саветом безбедности УН, увек се позивајући на поштовање Резолуције 1244.

Поводом 10. годишњице од тог једностраног акта из Москве су поручили да је та територија још једна "црна рупа", где цвета корупција, расте претња од тероризма, а ниво безбедности критичан.

Када је реч о европским интеграцијама Србије и сарадњи са Русијом и Евроазијском унијом с друге стране, Лавров је пре неколико дана у интервјуу за Јуроњуз рекао да је за Москву то апсолутно нормалан пут развоја спољних веза Србије.

Ипак, скренуо је пажњу да стављањем Србије пред избор "или са Русијом, или са Западом", ЕУ чини исту грешку која је довела до украјинске кризе када се друштво поделило, као и да су било какви ултиматуми у савременом свету, укључујући поруке да Србија неће ући у ЕУ док не призна Косово и не приклони се спољној политици Брисела, крајње непристојни.

Преузето је са http://www.rts.rs

 

Уочи посете Сергеја Лаврова Београду

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров, на јучерашњем отварању изложбе посвећене 180. годишњици дипломатских односа Русије и Србије, рекао је да "промене које су се десиле у Европи и свету у протекле две деценије не могу да се не одразе на наше земље".

Али оно што се никада не мења јесте спремност да помогнемо једно другом, наше искрено осећање међусобног саосећања и поштовања, поручио је шеф руске дипломатије.

"Господин Лавров је јуче поновио да ће Русија увек бити уз Србију по питању Косова и да ће поштовати свако решење Србије које Србија сама донесе", каже министар за технолошки развој Ненад Поповић.

Традиционална церемонија полагања венаца на Гробље ослободилаца Београда и Руско гробље и обилазак радова на мозаику у главној куполи Храма Светог Саве, који су финансирале руске фирме, симболично ће указати на историјске и духовне везе народа.

Састанци са председником Србије, премијерком и српским шефом дипломатије тицаће се Косова и Метохије, билатералних питања и геополитичких прилика на Балкану.

У више наврата, па и уочи посете, Лавров је упозорио да се на Балкану прибојава украјинског сценарија уколико решења за регионалне проблеме буду наметана силом.

На мешовитом комитету двеју влада у Сочију одређени су најважнији правци сарадње.

"Ове године се очекује раст нашег извоза до 20 одсто, што су одлични показатељи, али још једном напомињем да је важно да мали и средњи бизнис што више учествују у том процесу", рекао је Поповић.

У наставку посете шефа дипломатије, руски привредници организују низ активности у нашој земљи. Средином марта биће одржана изложба Експо Русија–Србија. Очекује се и посета министра за северни Кавказ јер је управо то регион одређен за убрзан развој и инвестиције у којем би могле да се нађу наше грађевинске и пољопривредне фирме.

Уколико се изузму енергетика и велике фирме, мала и средња предузећа чине трећину размене две земље, каже руски трговински представник у Србији и најављује подстреке, поготово за оне у дигиталној сфери.

"То је будућност свих нас. Ми знамо да у Србији постоји велики потенцијал. Србија је дала свету Михајла Пупина и Николу Теслу. Знам и да сада тренутно многи српски млади људи раде у иностранству, у Америци, у тим силицијумским долинама, заједно са својим руским колегама. Зашто да не спојимо тај потенцијал који они имају", истиче Андреј Хрипунов, трговински представник Русије у Србији.

Очекује се да се у Србији ускоро појави руски гигант "Јандекс", познат и као руски "Гугл". Између технопарка Сколково у Москви и српског на Звездари већ је потписан споразум о сарадњи.

Руски региони припремају и велико представљање својих туристичких потенцијала на 40. сајму туризма, који почиње прекосутра на Београдском сајму.

Преузето је са http://www.rts.rs

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти