Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Сергеј Лавров одржао конференцију за штампу посвећену резултатима прошле године

21. јануара руски министар спољних послова Сергеј Лавров је одржао конференцију за штампу, посвећену резултатима прошле године.

Русија мора предузети све за стабилност на Балкану, посебно је изјавио Сергеј Лавров. 

„На Балкану има много проблема“, - рекао је он. „Ради се о ситуацији на Косову, у Босни и Херцеговини“, - објаснио је министар. – Ти су се проблеми појавили после распада Југославије, а у томе су велику улогу одиграли спољни фактори“, - рекао је Лавров.

Дужни смо да предуземо све што је у нашој могућности за стабилност на Балкану“, - нагласио је шеф МИП-а. – Русија активно у томе учествује“.

У том смислу Русија подржава процес успостављања дијалога између Београда и Приштине, који се мора одвијати уз поштовање међународних правних норми, рекао је Лавров.

Развоју сарадње између Русије и САД сметају амерички противракетни штит и закони против руских држављана и компанија који се примењују по целом свету, изјавио је на конференцији Сергеј Лавров.

Продуктивност заједничког рада Русије и САД у низу важних праваца светске политике се потврдила“ – рекао је министар. Али постоје и ствари које сметају развоју односа, додао је он.

На конференцији „Женева 2“ која се у среду отвара у Сирији није предвиђено питање смене сиријског режима, изјавио је руски министар спољних послова.

Руско-америчком иницијативом није предвиђена смена режима. То је иницијатива за конференцију која треба да успостави директни дијалог између сиријских страна“, - рекао је Лавров.

Министар је такође рекао да је учињена грешка када је повучен позив Ирану, али додао да не сматра да је та одлука катастрофална.

Процес поједностављења визног режима између Русије и ЕУ се кочи због жеље да се нешто ућари у трговини са Русијом, изјавио је шеф МИП-а РФ.

Разлози због којих се процес кочи су добро познати. Постоји жеља да се даљи кораци на путу поједностављења визног режима спрече проблемима који нису са тим повезани, да се ућари нешто од Руске Федерације“, - рекао је министар.

Процес поједностављења визног режима између Русије и ЕУ се кочи због жеље да се нешто ућари у трговини са Русијом, изјавио је Сергеј Лавров на конференцији за штампу.

Разлози због којих се процес кочи су добро познати. Постоји жеља да се даљи кораци на путу поједностављења визног режима спрече проблемима који нису са тим повезани, да се ућари нешто од Руске Федерације“, - рекао је министар.

Извор: Глас Русије

 

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти