Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Сергеј Лавров на Mосковскоj конференциjи о међународноj безбедности

Лавров: Kриза у Украjини jер jе запад одбио реалну сарадњу

 

MOСKВA– Kриза у Украjини умногоме jе последица одбиjања земаља Запада да реално сарађуjу и њихове ориjентисаности на обуздавања Русиjе, оценио jе данас шеф руске дипломатиjе Сергеj Лавров и истакао да, ако се жели помоћи Украjини, треба одустати од постицања ксенофобних и неонацистичких расположења.

"Наши западни партнери, уместо да искористе историjску шансу за иградњу велике Eвропе без линиjа поделе, определили су се за уобичаjену логику ширења геополитичког простора коjи jе под њиховом контролом на исток. У суштини, то jе значило наставак мекше упаковане ориjентациjе на обуздавање Русиjе“, рекао jе Лавров на Mосковскоj конференциjи о међународноj безбедности, на коjоj учествуjе и министар одбране Србиjе Братислав Гашић.

Oн jе упозорио да су, уместо хароминизациjе процеса у Eвропи и Aзиjи, предузети покушаjи да се земље на постсовjетском простору поставе пред избор између Истока и Запада, "или с нама или против нас“
"За крхку унутарполитичку ситуациjу у Украjини такав притисак jе био довољан да се изазове криза државности у тоj земљи. Aко желимо да искрено помогнемо мораjу се одбацити фамозне игре са нултим резултатом, подстицање ксенофобних и неонацистичких расположења и опасни комплекс надмоћи коjи jе Хелмут Шмит недавно назвао маниjом величине коjа карактерише политику EУ према Украjини“, рекао jе Лавров.

Према његовим речима, ако се жели да се сличне кризе избегну неопходно jе извући поуке из кризе у Украjини и ићи ка изградњи jеднаке и недељиве безбедности на евроазиjском простору.

Лавров jе упозорио да споља подстицане "обоjене револуциjе“ само умножаваjу жаришта у свету.
"На жалост, схеме зановане на заговарању властите искључивости, коришћењу двоструких стандарда, тежњи да се извлачи jеднострана геополитичка корист широко се примењуjу не само у Eвропи, него и у другим регионима“, рекао jе министар.

Kако jе истакао, операциjе смене режима у сувереним државама наносе очигледну штету међународноj стабилности.
"Покушаjи да се другим народима наметну властити рецепти унутрашњих преображаjа коjи не воде рачуна о њиховоj традициjи и националноj особености, бављење извозом демократиjе, деструктивно утиче на међународне односе и умножава жаришта у свету“, констатовао jе Лавров.

Oн jе такође приметио да jе у ситуациjи када су на свим правцима решења криза преко потребни заjеднички напори тешко разумети логику оних коjи доносе одлуке о ограничењу сарадње с Русиjом у реаговању на заjедничке изазове и претње.
"Наравно, може се поћи путем смањења сарадње, али тешко да ће то допринети борби против тероризма, ширења оружjа за масовно уништење, превазилажењу последица природних и техногених катастрофа, стварању препрека на путу екстремизма”, упозорио jе Лавров цитираjући речи шефа MMф Kристин Лагард да “нови хладни рат између Русиjе и Запада не би донео ништа добро финансиjскоj стабилности, глобализациjи и слободноj трговини”.



Текст и фото Танјуг, З. Жестић/ илустрациjа, архива

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти