На састанку је костатовано да су изванредни односи и пријатељство председника двеју земаља Александра Вучића и Владимира Путина дали кључан допринос додатном унапређењу традиционално блиских српско-руских односа.

Саговорници су велику пажњу посветили резултатима недавне посете председника Руске Федерације Владимира Путина Београду, а Ђурић је истакао да је одјек те посете код грађана Србије био изванредан, те да је расположење наших грађана за српско-руску сарадњу и пријатељство неупитно.

Ђурић је том приликом констатовао да две странке повезују, не само културне и историјске везе српског и руског народа, већ и заједничке вредности, наводи се у саопштењу СНС-а.

„Заједничка вредност је, између осталог, то што желимо да сачувамо независност и суверенитет својих земаља“, рекао је Ђурић, констатујући да споразум о сарадњи који су две странке потписале у октобру прошле године пружа добар основ за наставак продубљивања односа СНС и Јединствене Русије.

Ђурић је представника Јединствене Русије упознао са политичком и безбедносном ситуацијом у региону и Србији, посебно се осврнувши на проблеме на Косову и Метохији, настале након увођења трговинске блокаде за производе из централне Србије.

Без повлачења антицивилизацијских такси Приштине и укупне деескалације у понашању и реторици албанских политичких представника нема услова за наставак дијалога, рекао је Ђурић, нагласивши да је Београд чврсто опредељен да решавање проблема мирним и демократским средствима.

Саговорници су размотрили и неке од најактуелнијих геополитичких тема и улогу Руске Федерације у очувању глобалног мира.

Климов је навео да представници Јединствене Русије, у складу са споразумом о сарадњи са СНС, на међународном плану доследно бране интересе и позиције Србије.

У склопу планова за наставак учвршћивања сарадње двеју странака, Климов је предложио да у Београду у другој половини ове године у заједничкој организацији буде одржан руско-српски бизнис форум.

 

Извор: http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0.393.html:778782-Djuric-se-sastao-sa-Klimovim