Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Састанак В.Семерикова с З.Ђорђевићем

Даље унапређење сарадње са Русијом у области одбране

Београд/Москва, 12. фебруар 2017. године – Министар одбране у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић борави у службеној посети Руској Федерацији, током које се јуче у Москви састао са в.д. генералног секретара Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ) Валеријем Анатољевичем Семериковим.

 

Фото: mod.gov.rs

Ђорђевић је са Семериковим разговарао о унапређењу сарадње са том организацијом, и том приликом нагласио да Србија наставља да развија и унапређује сарадњу са ОДКБ, као и билатералне партнерске односе са чланицама те организације, а пре свега традиционално добре и пријатељске односе са Русијом, Белорусијом и Јерменијом. 

Надамо се да ће у наредном периоду, поред развијених односа у области одбране, доћи и до унапређења економских односа са овим партнерима, с обзиром на то да настојимо да створимо што повољније услове за економски прогрес и привлачење страних инвеститора, поручио је министар.

Он је у разговору истакао да су чланство у ЕУ и политика војне неутралности кључни циљеви спољне политике наше земље, али и поновио да се Србија неће придружити наметању санкција Руској Федерацији. 

Ђорђевић је исказао посебну захвалност на помоћи коју чланице ОДКБ безрезервно пружају Србији у њеној борби за очување територијалног интегритета и суверенитета на простору Косова и Метохије, и потврдио намеру за учешће у активностима ОДКБ од заједничког интереса. 

Семериков је подвукао значај проширења сарадње у области борбе против тероризма и борбе против трговине наркотицима, и упутио позив да Република Србија као посматрач учествује у заједничким вежбама у 2017. години.

У разговору је постигута сагласност о томе да је потребно проширити нивое и области сарадње у складу са актуелним питањима глобалне и регионалне безбедности, као и да ће представници две стране учествовати на више планираних активности у овој години.

Фото: mod.gov.rs

Ђорђевић се у наставку посете Москви састао и са замеником министра одбране Руске Федерације Александром Васиљевичем Фомином, као и са директором Федералне службе за војнотехничку сарадњу Руске Федерације Дмитријем Јевгењевичем Шугајевим, са којима је разговарао о даљем унапређењу сарадње двеју земаља у области одбране.

Ђорђевић и Фомин анализирали су резултате билатералне војне сарадње у 2016. години и разговарали о новим областима сарадње између оружаних снага Србије и Руске Федерације у наредном периоду.

Посебна пажња је посвећена развоју српско-руских односа у области војно-техничке сарадње и испоруци наоружања и војне опреме, а размењена су и мишљења и о бројним актуелним питањима глобалне и регионалне безбедности.
 
Преузето је са http://www.srbija.gov.rs
Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти