Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Састанак патријарха Иринеја са патријархом Московским и целе Русије Кирилом у Москви

Српски патријарх Иринеј на састанку са патријархом Московским и целе Русије у Москви је замолио патријарха Кирила да подржи став Српске православне цркве о очувању Косова и Метохије у саставу Србије. Поглавар РПЦ обећао је да ће проследити влади РФ овај став.

„Сматрамо да данас реч Руске православне цркве и реч Русије имају огромну тежину, и зато молимо Вас и руско руководство да нам помогнете“ – рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх Иринеј је истакао да се не смемо одрећи Косова и Метохије зато што ће то значити одрећи се историје, културе, духовности и светиња и затражио помоћ Руске православне цркве и власти Русије у очувању покрајине.
„Руска реч има моћ по питању Косова и Метохије. Зато молим Вас и преко Вас и руско државно руководство да нам помогнете да то питање решимо тако да сачувамо Косово и Метохију".

Патријарх Кирил је позитивно одговорио на молбу патријарха Иринеја:

„Ми безрезервно подржавамо праведан став СПЦ у вези са Косовом и Метохијом и остаћемо у дијалогу и са руководством Русије и других држава по питању одбране става који делимо са СПЦ."

У стварању модела за решавање питања Косова и Метохије морала би да буде укљјучена и Српска православна црква а прихватиљив модел морао би да да чврсте гаранције за опстанак српске заједнице и очување српских светиња на КиМ, рекао је Кирил ИИ.

Руска православна црква наставиће да прикупља средства за обнову српских цркава и манастира на КиМ, најавио је поглавар РПЦ.

Патријарх српски Иринеј борави у првој званичној посети Русији од када је изабран на место патријарха. Он ће са делегацијом посетити руске цркве и манастире, као и православне светиње у Украјини и Белорусији током двонедељне посете.

Патријарх ће учествовати са другим патријарсима аутокефалних православних цркава у обележавању 1025. годишњице примања хришћанства у Русији.
Патријархе православних цркава примиће председници Русије, Украјине и Белорусије.

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти