Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Састанак Министара одбране Русије и Србије

Вулин за Спутњик: Стижу нам руски тенкови и оклопна возила (фото)

Тенк Т-72

© Sputnik / Evgeny Biyatov

 

Оливера Икодиновић

Руски тенкови Т-72С и борбена извиђачка оклопна возила БРДМ 2, који су договорени у војно-техничком пакету између Москве и Београда, стићи ће у Србију у првом кварталу идуће године, рекао је за Спутњик српски министар одбране Александар Вулин.

Вулин се налази у посети Русији, где је данас разговарао са руским колегом Сергејом Шојгуом и где je присуствовао свечаној церемонији затварања 4. Међународних војних игара.

Два министра су у Алабину крај Москве разговарали о наставку и унапређењу војно-техничке сарадње.

„Изразили смо високо задовољство због начина на који се она одвија, не само за ово што је до сада урађено када је у питању ’миговски‘ програм, већ и када је реч о хеликоптерима Ми-17 и Ми-35 које очекујемо у будућности“, рекао је Вулин.

Министар Вулин на састанку са колегом Шојгуом
МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Министар Вулин на састанку са колегом Шојгуом

Подсетимо, Србија је од Русије добила шест „мигова 29“ који су већ испоручени, а на поклон, како је раније најављено, добија и 30 тенкова Т-72С и 30 борбених извиђачких оклопних возила БРДМ-2. Поред тога, Београд купује од Русије транспортне хеликоптере Ми-17 и борбене хеликоптере Ми-35.

„Тенкови и БРДМ стићи ће у Србију у првом кварталу идуће године, а што се тиче технике коју смо наручили, хеликоптера Ми-17 и Ми-35, о томе када ће стићи, тек треба да се разговара. Али оно што је важно, јесте да ће Војска Србије сигурно бити јача за три хеликоптера Ми-17 и четири хеликоптера Ми-35“, прецизирао је министар.

Војник поред оклопнг возила БРДМ-2.
© SPUTNIK / ВИТАЛИЙ АНЬКОВ
Војник поред оклопнг возила БРДМ-2.

Осим војно-техничке сарадње, на састанку два министра биле су и политичке теме.

„Веома сам захвалан Руској Федерацији и лично министру Шојгуу, а наравно и председнику Владимиру Владимировичу Путину, што у потпуности подржавају право Србије да одлучује када је у питању Косово и Метохија и што ће подржати сваку одлуку коју Србија буде донела. Ви знате да без подршке РФ то уопште не би било могуће“, нагласио је Вулин.

Вулин је на састанку са Шојгуом поновио да „Србија никад неће учествовати у антируској хистерији, нити ће уводити санкције против Русије“.

„Србија је велики пријатељ Русије и Србија никад неће учествовати у антируској хистерији. Ми никада нећемо уводити санкције против Руске Федерације и никада нећемо бити земља која лоше говори и мисли о Русији“, подвукао је Вулин.

Српски министар је истакао да су „Русија и Србија били пријатељи у најтежим временима и да ће бити и у најбољим“.

Вулин је министру Шојгуу пренео и поздраве председника и врховног команданта Војске Републике Србије Александра Вучића.

Вулин је у разговору за Спутњик позитивно оценио и учешће припадника Војске Србије на Међународним војним играма у Русији и Белорусији, који су се такмичили у три дисциплине: „Тенковски биатлон“, „Инжињеријска формула“ и „Снајперска граница“.

„Наши резултати су добри, требало нам је можда мало више среће, али генерално, заиста можемо да будемо задовољни. У конкуренцији највећих, најбројнијих и најразвијених земаља света ми смо се у ’Тенковском биатлону‘ пласирали на високо шесто место у индивидуалној трци од 22 земље. Да би се разумело колики је то успех, навешћу податак да се ми такмичимо са земљама које имају тенковске армије у свом саставу, а ми имамо тенковске батаљоне. Сигуран сам да бисмо ушли и у финале, да нисмо имали пех да нам се покваре два тенка у полуфиналној трци, али смо зато имали изузетно добар резултат у ’Инжињеријској формули‘, где су наши инжињерци заузели високо треће место, а такође и у дисциплини ’Снајперски пар‘, где је наш потпоручник са белоруским колегом успео да освоји златну медаљу. Дакле, најбољи смо на свету када су снајпери у питању. Српска војска није највећа војска на свету, али јесте најжилавија и најтврдоглавија војска на свету и то је оно што нам признају сви“, нагласио је Вулин.

Тенк Т-72 на војним вежбама Тихоокеанске флоте и моторизоване бригаде 5. армије Источног војног округа у Приморском крају
© SPUTNIK / VITALIY ANKOV
Тенк Т-72 на војним вежбама Тихоокеанске флоте и моторизоване бригаде 5. армије Источног војног округа у Приморском крају

Српски министар је рекао да ће припадници Војске Србије и идуће године наставити традицију и учествовати на Међународним војним играма.

„Сасвим сигурно, Војска Србије ће се поново такмичити и сигуран сам да ћемо имати још бољи резултат, да ћемо се још боље припремити. Оно што нам сви признају, то су изузетна мотивисаност и изузетна брзина учења наших људи. Наши тенкисти овде користе тенкове на којима ми иначе не радимо, то су тенкови који су у наоружању руске војске, користили смо снајперске пушке ’Драгунов‘, које такође нису у наоружању наше војске, а у ’Инжињеријској формули‘ од шест машина чак четири нису у наоружању наше војске, а показали смо да и те како умемо да их користимо и да можемо да се носимо са много већим и много бројним армијама него што смо ми. Војска Србије се овде (у Русији) цени, али што је можда још и важније — Војска Србије се овде воли“, закључио је министар.

Извор: https://rs.sputniknews.com/politika/201808111116857244-vulin-rusija-vojska/

 

ВУЛИН И ШОЈГУ: НИКАД САНКЦИЈЕ РУСИЈИ, ПОДРШКА МОСКВЕ ПО ПИТАЊУ КИМ

 

Србија и Русија ће наставити да унапређују војно-техничку сарадњу, заједнички је закључак састанка министара одбране Србије и Руске Федерације, Алксандра Вулина и Сергеја Шојгуа.

фото : МО Србије

Русија даје пуну подршку Србији у решавању косовског проблема и поштује политику председника Александра Вучића, а Србија никада неће подлећи антируској хистерији и увести санкције Русији, констатовано је на састанку, саопштено је из Министарства одбране Србије.

Шојгу и Вулин састали су се на војном полигону Алабино надомак Москве по завршетку Међународних војних игара.

Српски министар одбране је у посету РФ и дошао на Шојгуов позив.

Пожелевши добродошлицу српској делегацији, Шојгу је рекао да му је драго што са Србијом и Вулином има активну сарадњу и истакао да се са српским колегом види већ трећи пут од почетка ове године.

фото : МО Србије

Вулин је пренео поздраве председника Србије и врховног команданта ВС, Александра Вучића и захвалио се председнику РФ због његовог разумевања позиције Србије када је у питању решавање питања Косова и Метохије.

«Још једном смо добили подршку Руске Федерације када је у питању решавање косовског проблема, да је Србија та која може и треба да донесе одлуку а да ће Руска Федерација увек бити уз Србију. Руска Федерација веома поштује политику нашег председника и поштује политику Србије када је у питању очување Косова и Метохије, када је у питању очување интереса Србије и српског народа», рекао је Вулин.

Вулин је истакао је и да је Србија пријатељска земља Русији.

«Србија никада неће учествовати у антируској хистерији и никада неће разматрати увођење било каквих санкција Руској Федерацији, нити ће бити тамо где се о Русији лоше говори или где се Русија напада», рекао је српски министар одбране.Шојгу је сарадњу Русије и Србије оценио као веома успешну нарочито у делу војно-техничке сарадње, што је за Русију и најбитније, и најавио и унапређење сарадње на пољима војно-техничке, војне сарадње као и сарадње која се тиче заједничких вежби и обука, наводи се у саопштењу.

 

фото : МО Србије

Потврдио је да у наредном периоду Србија може очекивати да ће се наставити реализација договореног — набавка нових хеликоптера МИ 17 и борбених хеликоптера МИ 35.

Шојгу се захвалио министру Вулину на учешћу екипе Војске Србије на Међународним војним играма.

«Ваша екипа је била веома успешна на овом светском такмичењу. Разумем да би сте хтели боље и зато сам спреман да вашој екипи следеће године пружим све могућности за тренинг», закључио је Шојгу.

Извор: https://srb.news-front.info/2018/08/12/vulin-i-shojgu-nikad-sanktsije-rusiji-podrshka-moskve-po-pitanu-kim/

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти