Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Састанак М.Акимова и Н.Поповића

Русија и Србија: Пуно простора за сарадњу у област иновација

 

Ненад Поповић и Максим Акимов

© Фото : Министарство

 

Србија и Русија ће наставити да интензивно развијају билатералну сарадњу у области иновација и дигиталне економије, а то видимо као један од основних праваца развоја српске и руске економије у будућности, поручили су министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и заменик руског премијера за дигиталну економију Максим Акимов у Москви.

Поповић је истакао да највећи простор за унапређење сарадње види у областима дигитализације индустрије, социјалних иновација, вештачке интелигенције, интернета ствари, блокчејн и „биг дејта“ технологија, као и сајбер безбедности.

„Желимо да у већој мери применимо руска знања и искуства у овим областима. У том смислу радићемо на формирању заједничких радних група ангажованих на реализацији конкретних пројеката и истраживања у областима од значаја за две државе“, рекао је српски министар.

Он је посебно истакао значај развоја напредних дигиталних решења у транспорту и развоју „паметних градова“, која треба да омогуће лакши и јефтинији живот људима у урбаним срединама, наводи се у саопштењу Министарства.

Акимов је изразио пуну подршку развоју сарадње Србије и Русије у области иновација и дигиталне економије.

Он је навео да је Русија спремна да заједно са Србијом реализује дигитални пилот пројекат који ће омогућити лакши проток људи између Србије и Русије, као и лакши доступ државним услугама за Србе у Русији и Русе у Србији.

Руски министар је изразио задовољство степеном политичке и економске сарадње две земље, која ће бити додатно учвршћена посетом руског председника Владимира Путина Србији почетком следеће године.

Поповић и Акимов састали су се на маргинама интернационалног форума „Отворене иновације 2018“ у Москви.

Седми форум „Отворене иновације 2018“ одржава се у Технолошком парку Сколково у Москви и окупља 20.000 учесника из 90 земаља. 

 

Извор: https://rs.sputniknews.com/ekonomija/201810161117517354-rusija-srbija-inovacija/

Категорије: Економија

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти