Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Шарчевић у Москви са руском колегиницом о сарадњи

Шарчевић у Москви са руском колегиницом о сарадњи

ИЗВОР:ТАНЈУГ

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је у Москви са потпредседницом владе и министарком образовања и науке Руске Федерације Олгом Васиљевом, што је први сусрет министара задужених за образовање Србије и Русије после 25 година.

На састанку је констатовано да постоји традиција значајне образовне и научне сарадње и указано на потенцијале проширења.

Министри образовања
Министри образовања

Када је реч о сарадњи у области образовања размена студента је доминантан облик, па се тренутно више од 300 студената из Србије школује у Русији, док 39 студената из Русије студира у Србији.

Министри су разговарали о могућностима интензивније сарадње на средњошколском нивоу пре свега кроз центре за математику и језике.

Саговорници су се сагласили да је научна сарадња, која се пре свега одвија кроз Обједињени институт за нуклеарна истраживања у Дубни, на високом нивоу, али да постоје научне области у којима још није успостављена, као и да је на новим облицима сарадње потребно радити у наредном периоду.

Министар Шарчевић је у Москви учестовао и на Међународном салону образовања, који је организован у оквиру Организације за црноморску економску сарадњу.

Скупу су присуствовали и представници Јерменије, Азербејџана, Албаније, Бугарске, Грчке, Молдавије, Румуније и Турске. На скупу су разматране могућности даље сарадње, а усвојена је и Декларација о образовању.

Министарка образовања и науке Руске Федерације Олга Васиљева оценила је да се свет мења веома брзо и нагласила да је од посебног значаја формирање заједничког научног и образовног простора и интегрисаног научног информационог простора у Црноморском региону, као и подршка заједничким пројектима електронског учења.

Шарчевић је посетио и Дипломатску академију МИД у Москви, на којој је имао прилику да на српском језику разговара са студентима.

Реч је о студентима који у оквиру студијског програма уче српски језик. Полазници академије су показали велико интересовање за реформе коју спроводи Министарство просвете, науке и технолошког развоја, саопштило је Министарство просвете.

Извор: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/3114382/sarcevic-u-moskvi-sa-ruskom-koleginicom-o-saradnji.html

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти