Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Санитетско возило за Дом здравља Пожега

Чепурин доделио возило „Мобилне клинике“ Општини Пожега

Руски амбасадор Александар Чепурин

© Sputnik / Александар Милачић

 

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин свечано је доделио возило „Мобилне клинике“ Општини Пожега у порти Цркве рођења Пресвете Богородице у селу Прилипцу.
 
 
 

„Уручујем вам овај мали поклон као знак наше руско-српске вечите солидарности. Ово није поклон државе Русије него добрих људи који су сакупили средства. Надам се да ће много значити и бити од помоћи становницима Пожеге и околине“, изјавио је Чепурин и додао да му је посебно драго што се та предаја поклона одиграва у порти Цркве.

„Помоћ лекара је, баш као и Божја, потребна за бољи и лакши живот“, оценио је амбасадор Русије.

Крајем прошлог месеца Руска хуманитарна мисија (РХМ), уз подршку Општине Пожега и Дома здравља Пожега, покренула је хуманитарни пројекат — покретни медицински пункт „Мобилна клиника“. Руски и српски лекари су током две недеље посетили преко 40 махом тешко доступних насеља у Западној Србији. По окончању пројекта „Мобилна клиника“ је предата на трајно коришћење Дому здравља Пожега и наставиће са радом у Златиборском округу.

Поклон је уручен у знак вечне руско - српске солидарности.
© SPUTNIK / АЛЕКСАНДАР МИЛАЧИЋ
Поклон је уручен у знак вечне руско - српске солидарности.

Кључеве санитетског возила директору Дома здравља Пожега докторки Вери Матовић свечано је уручио директор Руске хуманитарне мисије Алексеј Полковников.

Aмбулантна кола вреде 90 хиљада евра, и у њима, поред прве помоћи, може да се обави и хитна операција пацијента.

Возило „Мобилне клинике“ у порти Цркве рођења Пресвете Богородице у селу Прилипцу.
© SPUTNIK / АЛЕКСАНДАР МИЛАЧИЋ
Возило „Мобилне клинике“ у порти Цркве рођења Пресвете Богородице у селу Прилипцу.

Захваљујући двонедељној акцији пацијенти који живе далеко од великих медицинских установа Златиборског округа били су у прилици да бесплатно обаве комплетне медицинске прегледе и добију стручну помоћ, која је посебно била значајна старима и људима са ограниченом могућношћу кретања. Медицинска екипа је била сачињена од два лекара, преводиоца и помоћног медицинског особља. У плану РХМ је да реализује ову иницијативу и у другим деловима региона. То је један од највећих пројеката РХМ у 2018. години.

Хуманитарни пројекат покренула је Руска хуманитарна мисија уз подршку Општине Пожега и Дома здравља Пожега.
© SPUTNIK / АЛЕКСАНДАР МИЛАЧИЋ
Хуманитарни пројекат покренула је Руска хуманитарна мисија уз подршку Општине Пожега и Дома здравља Пожега.

То није прва заједничка акција Руске хуманитарне мисије и Добротворног фонда „Уметност, наука и спорт“. У јулу 2017. године, возило хитне помоћи, са свом неопходном медицинском опремом, предато је као поклон Дому здравља у Медвеђи.

Извор: https://rs.sputniknews.com/zivot/201808091116827996-vozilo-klinika-Cepurin-Pozega/

 

Мисија Мајчице Русије у Србији је да чува „мале Русе на Балкану“: Мобилна клиника за општину Пожега

 Дмитриј Лане

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин и делегација Руске хуманитарне мисије доделили су становницима општине Пожега јединствени аутомобил, односно праву „мобилну клинику“. Дописница Russia Beyond Катарина Лане је присуствовала овом свечаном догађају.

Атмосфера у порти цркве Рођења Пресвете Богородице у пожешком селу Прилипац је живахна: у очекивању високих гостију поп се припрема да попрска светом водицом нови аутомобил са натписом Амбуланта. Ја већ имам искуство вожње у аутомобилу Хитне помоћи и одговорно тврдим: у овом возилу има све што је потребно да се спаси живот одраслог човека или детета, да се провери здравље, јер то је права покретна ординација.

Алексеј Полковник, руководилац Руске хуманитарне мисије: „То је већ други аутомобил који поклањамо Србима, и руски амбасадор је рекао да то треба да постане добра традиција.  Сем тога планирамо и заједничке руско-српске медицинске бригаде. Људи који живе у удаљеним крајевима Србије цене лекарску пажњу и могућност да на савременим апаратима провере своје здравствено стање. Сада размишљамо којe су нам специјалности потребне за те бригаде: кардиологија, офталмологија или још нешто, и на пролеће ћемо започети тај пројекат.

Алексеј Полковник

У овом аутомобилу се може укључити било који апарат, може се обавити и ултразвучни преглед, имамо и боце са кисеоником. Овде има све што је потребно лекару, то је мобилна клиника.“ 

Катарина Лане

Унутра су два одељења. У једном се врши пријем пацијената. Ту је столица, лежај, лавабо, а са друге стране преграде лежај за пацијента који је прикључен на апарате.

Становници општине Пожега су руског амбасадора Александра Чепурина дочекали као драгог госта, хлебом, сољу и ракијом. Он је истакао да је аутомобил доспео у Пожегу захваљујући напорима и средствима Руске хуманитарне мисије на Балкану:

„Сада смо у порти православне цркве и то је симболично јер медицинска помоћ, као и божја, доступна је свим људима.“

Руски амбасадор Александар Чепурин предаје кључеве од возила директорки Дома здравља у Пожеги, Вери Матић

Вера Матић, директорка Дома здравља у Пожеги се срдачно захвалила Русија на братској бризи: 

„Ми смо данас најпоноснији део Србије, јер они од кога нам поклон стиже су најдражи за нас. Осам дана смо радили заједно са колегама из Русије. Примили смо око 700 људи са подручја Пожеге, који су нас дочекали са великом радошћу. У име свих запослених у нашем Дому здравља обећавам да ћемо чувати овај поклон као што се чувају најдраже ствари у свом дому.“ 

Овом мобилном клиником сада управљају професионалне руке српских лекара. Наздравље!

Катарина Лане
Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти