Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

РЖД наставља са реализацијом пројеката у Србији

РУСКИ РЖД НАСТАВЉА СА МОДЕНИЗАЦИЈОМ СРПСКИХ ЖЕЛЕЗНИЦА(ФОТО)

 

„РЖД Интернешнл“ је завршила бетонирање првог стуба двоколосечног вијадукта у плавном делу Дунава деонице Стара Пазова – Нови Сад пруге Београд – Будимпешта и већ приступа изградњи првог анкерног стуба.

„РЖД Интернешнл“ (фото Лола Ђорђевић)

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин је истакао да се у последње време економска сарадња са Србијом се успешно развија, и да је РЖД симбол таквог развоја сарадње.

Александар Чепурин (фото Лола Ђорђевић)

Он је напоменуо да је за Русију од изузетног значаја развијање сарадње са руским железницама.

„Надамо се да ће пројекти које су руске железнице припремиле бити и размотрени и реализовани на обострану корист. Иначе, ради се о најсавременијем диспечерском центру и прузи. Ово је још један део јачања наших економских веза“, рекао је Чепурин.

Министарка грађевине Зорана Михајловић нагласила је да је то најтежа етапа која се ради на српским железницама.

„Надамо се да неће бити никаквих непредвиђених околности и да ће све бити завршено у року и по динамици како је и предвиђено. Оно што је задатак Владе и Министарства, у смислу дозвола и свега што је потребно, стојимо на располагању“, рекла је Михајловићева.

Зорана Михајловић и директор РЖД Сергеј Алексејевич Павлов (фото Лола Ђорђевић)

Она је истакла да Руске железнице увек све договорено и спроведу, да се у дан сви договори и реализују.

Генерални директор РЖД Сергеј Алексејевич Павлов рекао је да компанија РЖД пружа и социјалну помоћ, а да заједнички рад доведи до добрих резултата.

 

„РЖД Интернешнл“ (фото Лола Ђорђевић)

Укупна дужина овог јединственог железничког двоколосечног моста у Србији, који се састоји од 6 делова, достиже три километра. Пројектом је предвиђена укупна уградња 59 стубова, од којих ће се три налазити у централним деловима најдужих распона моста који износе 600 метара.

Висина појединих стубова достиже 24 метра, што се може упоредити са висином седмоспратне зграде. Део вијадукта се налази на косини и из тог разлога, како би се обезбедила сигурност грађевине за време њене изградње и коришћења, предвиђено је да се угради 20 заштитних конструкција.

„РЖД Интернешнл“ (фото Лола Ђорђевић)

Спутњик / NewsFront

Извор: https://srb.news-front.info/2018/09/04/video-ruski-rzhd-nastavla-sa-modenizatsijom-srpskih-zheleznitsa/

 

ЧЕПУРИН: РУСИЈА ТРЕЋИ СПОЉНОТРГОВИНСКИ ПАРТНЕР СРБИЈЕ, МОГЛИ БИ ТЕШЊЕ ДА САРАЂУЈЕМО

 

Посета руског председника Владимира Путина Србији очекује се у октобру или новембру, изјавио је у уторак у Чортановцима амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин. Он је рекао да ће уочи посете Путина Београду доћи у Србију на стотине представника руских власти и привредника из Русије.

Александар Чепурин (фото Лола Ђорђевић)

Чепурин је подсетио да Србија и Русија имају добру сарадњу, али и велике неискоришћене могућности, које треба унапредити.

«Имамо добре политичке односе и очекујемо овде у Србији председника Путина у октобру и новембру», рекао је он новинарима на градилишту тунела Чортановци, у оквиру будуће брзе пруге Београд — Будимпешта.

Како је најавио, у октобру ће бити одржан међувладин комитет за сарадњу две земље и да ће на њему бити размотрена многа питања.

Чепурин је навео да «стижу стотине представника руских власти и пословних кругова који ће размотрити перспективе за наредне године».

«То ће бити пред посету Путина Србији. Мислим да ће то бити важан састанак који ће одредити планове за наредне године», казао је Чепурин. Он је рекао да је у првих осам месеци робна размена две земље повећана за 20 одсто и изразио очекивање да ће до краја године она прећи ниво од три милијарде долара.

«Формално је руски удео у спољној трговини Србије у првих осам месеци износи 6,7 одсто, што значи да је Русија трећи спољнотрговински партнер Србије. Ако рачунамо другачије, Русија може да буде и други партнер», констатовао је Чепурин.

Нагласио је да да је то минимум и да робна размена може да буде повећана како у интересу Србије тако и Русије.

«Више времена и значаја треба да посветимо нашој билатералној економској сарадњи, а ова изградња пруга коју заједно раде српске и руске железнице су добар знак», рекао је Чепурин.

Навео је да ће Русија у октобру усвојити програм за развој привреде у наредних шест година, што ће бити »гигантски корак унапред», у којем ће учествовати и Србија.

«Могли би тешње да сарадајујемо са Србијом у многим старима, то су паметни градови, екологија и коришћење атмоске енергије у мирнодопским сврхама, информатика и железнице…», навео је руски амбасадор.

Чепурин је додао да ће сва та питања бити размотрена у октобру на седници међудржавног комитета, који ће бити одржан у Београду.

 
Амбасадор Александар Чепурин и министарка Зорана Михајловић у школи «23. октобар».у Сремским Карловцима (фото Лола Ђорђевић)
 
 
ПЕСКОВ: ЈОШ НЕМА КОНКРЕТНИХ РОКОВА

 Портпарол руског председника Дмитриј Песков није могао да потврди да ли се припрема посета Владимира Путина Србији.

Песков је, како преноси Тас, на питање да ли су одређени конкретни рокови посете рекао: «Не, за сада не».

Песков је казао и да за сада нема конкретних термина када би таква посета могла да буде реализована, нити је потврдио да се она већ припрема.

 

Извор: https://srb.news-front.info/2018/09/04/chepurin-rusija-tre-i-spolnotrgovinski-partner-srbije-mogli-bi-teshne-da-sara-ujemo/

 

СРПСКИ ЂАЦИ ЗАПЕВАЛИ НА РУСКОМ: У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА ОБНОВЉЕНА РУСКА УЧИОНИЦА

У Сремским Карловцима уз помоћ руског РЖД-а обновљена је учионица у школи «23. октобар». А данас су представници те фирме и амбасадор Русије Александар Чепурин лично честитали ђацима почетак нове школске године.

Уз подршку Амбасаде Русије 2017. године за пружање помоћи изабрана је школа «23. октобар» у Сремским Карловцима, у којој је током лета 2018. реновинара учионица за руски језик, набављен нов намештај, — наводи се у саопштењу РЖД-а.

високе званице у школској учионици(Фото Лола Ђорђевић)

У циљу повећања ефикасности образованог процеса у учионици су се појавили савремена интерактивна табла, нови школски и дидактички материјал, књиге на руском језику.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин честитао је деци почетак нове школске године.

«Сви ми треба да добро учимо — и то је ваш главни задатак. И то је врло важно и за вас, и за земљу. Јер паметна деца су будућност земље», — поручио је Чепурин.

Руски «РЖД — Интернашнл» реализује велики хуманитарни програм у оквиру пројекта за изградњу и модернизацију железничке инфраструктуре Србије. Његов посебно важан део јесте пружање подршке образованим установама земље у сваком региону где изводи радове.

 

Извор: https://srb.news-front.info/2018/09/04/srpski-atsi-zapevali-na-ruskom-u-sremskim-karlovtsima-otvorena-obnovlena-ruska-uchionitsa/

 

НЕ САМО ДА МОДЕРНИЗУЈУ НАШЕ ЖЕЛЕЗНИЦЕ, РУСКИ «РЖД» УЛАЖЕ И У ОБРАЗОВАЊЕ: САВРЕМЕНА УЧИОНИЦА ЗА РУСКИ ЈЕЗИК ДОЧЕКУЈЕ СРПСКЕ УЧЕНИКЕ

 

РЖД Интернешнл“ наставља програм пружања помоћи српским образовним установамаподржавајући школе у сваком региону где изводи радове.

руководство „РЖД Интернешнл“ (фото Лола Ђорђевић)

Свечана церемонија је одржана 04. септембра у школи „23. октобар“ у Сремским Карловцима, где је „РЖД Интернешнл“ представила резултате ремонтних радова ученицима, јавности и медијима. На манифестацији су присуствовали потпредседница Владе Републике Србије, Министарска грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре З. Михајловић, Изванредни и Опуномоћени Амбасадор Русије у Србији А. В. Чепурин, руководство српских железница и други почасни гости.

(фото: Лола Ђорђевић)

Током лета 2018. године у школи је била реновирана учионица за руски језик, купљен је нов намештај и опрема. У циљу повећања ефикасности школског процеса у учионици се појавила савремена интерактивна табла, нови школски и дидактички материјали, књиге на руском језику.

Осим тога, на свечаности је објављено да се ће одржати литерарни конкурс „Старе приче и бајке на нов начин“ за ученике школе, као и годишњи уметнички конкурс „Путем маште“ у оквиру пројекта „Воз жеља“ у коме ће моћи да учествују сви ученици Србије.

Директор школе „23. октобар“ и руководство града Сремски Карловци изразили су искрену захвалности компанији за помоћ и подршку.

Весна Чолић, директорка школе:

„Захвални смо „РЖД Интернешнл“ за допринос који је компанија дала обнови наше школе.

Детаљ из учионице у школи „23. октобар“ (фото: Лола Ђорђевић)

У образовном процесу посвећујемо значајну пажњу руском језику и култури. Из тог разлога ће изведени радови у учионици, набављена опрема, дидактички материјали и литература помоћи нашим ученицима да боље усвоје нова знања не само из руског језика, већ и из других предмета“.

Тренутно у школу „23. октобар“, која је отворила своја врата пре више од 100 година, иде око 600 деце, од њих 290 учи руски језик.

Ова школа је изабрана за учешће у хуманитарном програму компаније, с обзиром на то да се она налази на деоници Стара Пазова – Нови Сад, где „РЖД Интернешнл“ гради нову брзу пругу.

Детаљ из учионице у школи „23. октобар“ (фото: Лола Ђорђевић)

Подсетимо, „РЖД Интернешнл“ од 2014. године реализује велики хуманитарни програм у оквиру пројекта за изградњу и модернизацију железничке инфраструктуре Србије.

У том периоду били су изведени ремонтни радови у школама „Васа Живковић“ (Панчево), „23. октобар“ (Голубинци) и „Ј.Ј. Змај“ (Врање).

Осим тога, у оквиру пројекта „Воз жеља“ компанија сваке године организује уметничке конкурсе за децу и омладину Србије, који помажу у јачању веза између народа двају земаља.

Извор: https://srb.news-front.info/2018/09/04/ne-samo-da-modernizuju-nashe-zheleznitse-ruski-rzhd-ulazhe-i-u-obrazovane-savremena-uchionitsa-za-ruski-jezik-dochekuje-srpske-uchenike/

 

Први човек руских железница открива за Спутњик који је нови велики пројекат у Србији

Сергеј Алекесејевич Павлов

© Sputnik / Наташа Милосављевић

 

Наташа Милосављевић

 

Генерални директор „РЖД Интернешенел“ Сергеј Алексејевич Павлов недавно је био домаћин представницима „Инфраструктура железнице Србије“, у оквиру израде нацрта за изградњу Јединственог диспечерског центра у Србији, a данас је oбишао радове на изградњи тунела и вијадукта Чортановци, на деоници Стара Пазова—Нови Сад.

Радове на изградњи тунела и вијадукта изводи компанија коју Павлов води већ дуги низ година. Са њим разговарамо о актуелним пословима и приоритетним плановима.

Какви су пројекти „РЖД Интернешенала на светском нивоу, а какви су намењени за Србију?

— Одмах ћу вам одговорити да то не делим. Не одвајам пројекте који су на светском нивоу, а који су за Србију. Али могу да кажем да је српски пројекат најважнији за нас. Радимо ми и у другим земљама попут Ирана, Вијетнама, Кубе, Јерменије, Монголије, а сад разматрамо и Бразил. „РЖД Интернешенел“ послује у 43 земље света, али сте нам ви приоритет. Радимо на пројекту који се налази на прузи Београд—Будимпешта, деоницу Стара Пазова—Нови Сад, али имамо и нове пројекте у перспективи. То је пројекат диспечерског центра, затим развој пројекта који се тиче одржавања инфраструктуре „Железнице Србије“, на коме радимо заједно са српским железничарима. У плану је читав развој пруге за брзине 200 км/ч који представља нов ниво у железничком саобраћају, а до тог нивоа треба стићи. Ми смо то у Русији већ урадили и знамо да тај процес није лак. Свесни смо да током тог процеса може доћи до потешкоћа и грешака. Свесрдно ћемо пружити сву могућу подршку српским колегама како би они кроз тај процес прошли што је могуће брже и лакше.

Диспечерски центар РЖД у Ростову
© SPUTNIK / НАТАША МИЛОСАВЉЕВИЋ
Диспечерски центар РЖД у Ростову

Имате ли неки временски оквир до када би Србија могла да добије диспечерски центар, рецимо попут оног у Ростову на Дону, који су посетили представници „Инфраструктура железница Србије“?

— Данас смо разговарали са министарком Зораном Михајловић и она нам је задала задатак да до краја ове године треба да имамо припрљемен уговор.

Када би то могло да се реализује у Србији?

— Током 2019-2020. Постоје све основе да кажемо да већ 2020. године можемо очекивати да ће у Србија имати нови диспечерски центар.

Која је вредност тог посла?

— Дискутоваћемо још о том питању заједно са својим партнерима из „Железница Србије“. Они ће, као што су били у Русији и погледали диспечерски центар, отићи и у Аустрију и у Француску и погледати како то изгледа тамо, а затим ће припремити захтев. Сада не могу ништа да кажем, зато што још немамо тај технички захтев. Једино што могу да гарантујем је да ће то бити јефтиније него код наших европских партнера, као што је и градилиште којим руководимо овде. На сваком градилишту штедимо новац да бисмо, између осталог, и улагали у реновирање учионица које се налазе у школама на траси које гради „РЖД Интернешенел“.

Центар РЖД у Ростову
© RUPTLY . НАТАША МИЛОСАВЉЕВИЋ
Центар РЖД у Ростову

Да ли на пословање „РЖД Интернешенела“ на било који начин утичу санкције Руској Федерацији које примењују европске земље и Америка?

— Постоје одређене препреке, али железница је мирна структура, мирна професија. Ми се не бавимо нити нас се тичу било каква ратна дејства. Ми спајамо земље, градове, људе. Да, санкције постоје, али препреке нису критичне. У целини, санкције су лоше. Навешћу вам последњи контрапример сарадње. Шпанска компанија која је изводила радове у Србији није стигла да изведе све те радове на време и ангажовали су нас. Ми смо, између осталог, добили највишу могућу оцену укључујући и од председника, Србије који се врло позитивно изразио о нашем пројекту.

Извор: https://rs.sputniknews.com/intervju/201809041117072756-sergej-aleksejevic-pavlov-/

 

Савремена учионица за руски језик дочекује српске ученике у новој школској години (фото)

 

Нова учионица за руски језик у школи „23. октобар“ у Сремским Карловцима

© Sputnik / Наташа Милосављевић

 

„РЖД Интернешенел“ наставља програм пружања помоћи српским образовним установама, подржавајући школе у сваком региону где изводи радове.

Свечана церемонија је одржана данас у школи „23. октобар“ у Сремским Карловцима, где је „РЖД Интернешенел“ представила резултате ремонтних радова ученицима, јавности и медијима, саопштио је РЖД.

Манифестацији су присуствовали потпредседница Владе Републике Србије министарска грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, руководство српских железница и други почасни гости.

Савремена учионица за руски језик у школи „23. октобар“ у Сремским Карловцима
© SPUTNIK / НАТАША МИЛОСАВЉЕВИЋ
Савремена учионица за руски језик у школи „23. октобар“ у Сремским Карловцима

Током лета 2018. године у школи је била реновирана учионица за руски језик, купљен је нов намештај и опрема. У циљу повећања ефикасности школског процеса, у учионици се појавила савремена интерактивна табла, нови школски и дидактички материјали, књиге на руском језику. Осим тога, на свечаности је објављено да се ће одржати литерарни конкурс „Старе приче и бајке на нов начин“ за ученике школе, као и годишњи уметнички конкурс „Путем маште“ у оквиру пројекта „Воз жеља“ у коме ће моћи да учествују сви ученици Србије.

Како се наводи у саопштењу, директор школе „23. октобар“ Весна Чолић и руководство града Сремски Карловци изразили су искрену захвалности компанији за помоћ и подршку.

Манифестацији су присуствовали потпредседница Владе Републике Србије министарска грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, руководство српских железница и други почасни гости
© SPUTNIK / НАТАША МИЛОСАВЉЕВИЋ
Манифестацији су присуствовали потпредседница Владе Републике Србије министарска грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, руководство српских железница и други почасни гости

 „Захвални смо компанији ’РЖД Интернешенел‘ за допринос који је компанија дала обнови наше школе. У образовном процесу посвећујемо значајну пажњу руском језику и култури. Из тог разлога ће бити изведени радови у учионици, набављена опрема, дидактички материјали и литература помоћи нашим ученицима да боље усвоје нова знања не само из руског језика, већ и из других предмета“, рекла је Чолићева.

Тренутно у школу „23. Октобар“, која је отворила своја врата пре више од 100 година, иде око 600 деце, од њих 290 учи руски језик. Ова школа је изабрана за учешће у хуманитарном програму компаније, с обзиром на то да се она налази на деоници Стара Пазова — Нови Сад, где „РЖД Интернешенел“ граде нову брзу пругу.

Школа „23. октобар“ у Сремским Карловцима
© SPUTNIK / НАТАША МИЛОСАВЉЕВИЋ
Школа „23. октобар“ у Сремским Карловцима
 
Извор: https://rs.sputniknews.com/rusija/201809041117073784-rzd-internesenel/
 
 

Михајловић: Улагање у развој железнице синоним за напредак Србије

Пруга Стара Пазова – Нови Сад, која је део будуће брзе пруге Београд – Будимпешта, биће завршена до новембра 2021, а министарка грађевинарства Зорана Михајловић је, обилазећи радове на изградњи вијадукта и тунела Чортановци, истакла да је улагање у развој железнице синоним за развој и напредак Србије.

"Кад год се улагало у железницу и Србија се развијала и тако је било у претходних више од сто година. Знамо да се Србија убрзано развијала крајем 19. века, као и седамдесетих кад се градила барска пруга, али исто тако знамо и колико су и Србија и њена железница стагнирале у претходних 20-30 година, јер смо 2013. и 2014. затекли пруге којима се иде 10, 30 или 40 километара на час, што је последица деценија неулагања", рекла је Зорана Михајловић.

 

Михајловић: Најважније да Коридор 10 урадимо безбедно

Министарка Зорана Михајловић изјавила је  да је најважније да се Коридор 10 у Грделичкој клисури уради безбедно и квалитетно.

Одговарајући на питање новинара шта мисли о измештању брда на косина 2 код Предејана и да ли ће то бити готово до краја године, она је рекла да верује да ће тај посао и изградња ауто-пута бити завршени до краја 2018.

"Најважније је да се Коридор 10 заврши безбедно и квалитетно и о томе ја стално говорим. Коридори Србије су добили пројекат санације, прихватили га и раде санацију и то је за мене и за све нас најважније. Верујем да ће бити готово до краја године", додала је Михајловић.

 

Обраћајући се новинарима после обиласка радова, она је истакла да је градилиште код Чортановаца уређено, да постоји добра и ефикасна сарадња српских и руских компанија. 

"Све се ради у складу с уговором, као што је био случај и на другим пројектима на којима је радио РЖД", рекла је Михајловић и додала да је до сада уговорен целокупан износ руског кредита од 800 милона долара, а да је до сада повучена око половина средстава.

Каже да смо још у грејс периоду по питању тог кредита и да је рок за његово коришћење раније продужен до 2021. и да ће све бити повучено, у складу са динамиком радова.

Она је додала да је вредност инфраструктурних пројеката текућих и планираних на територији Војводине најмање две милијарде евра и да је следећи састанак заједничке радне групе Владе Војводине и Министарства грађевинарства, саобраћја и инфраструктуре заказан за понедељак.

У понедељак ће бити одржан састанак заједничке радне групе коју чине представници покрајине и Министарства грађевине.

Михајловић је подсетила да ће наредне године почети нови инвестициони циклус вредан пет милијарди евра, на пример, изградња пруге Нови Сад – Суботица, ауто-пут Рума – Шабац –Лозница, Фрушкогорски коридор, ауто-пут између Прељине и Пожеге, прва деоница ауто-пута између Ниша и Мердара на првој деоници Ниш – Плочник и други.

Обиласку радова, које изводи руска компанија "РЖД интернешнел", присуствовао је и амбасадор Руске Федерације у Србији Алексадар Чепурин и покрајински премијер Игор Мировић.

Покрајински премијер Мировић је рекао да је поносан што Војводина има тако велико градилиште у Срему и да се већ сада види да ће се за три-четири године најмање двоструко скратити време путовања између Београда и Новог Сада захваљујући том пројекту.

"То ће много значити и за развој Војводине и свих општина које се налазе на траси пруге", рекао је Мировић.

Зорана Михајловић обишла радове на изградњи вијадукта и тунела Чортановци
Зорана Михајловић обишла радове на изградњи вијадукта и тунела Чортановци

 

"Не одустајемо од националне грађевинске компаније"

Зорана Михајловић каже да се није одустало од идеје да се формира јака национална грађевинска компанија, која би могла да буде носилац великих инфраструктурних пројеката.

"Не одустајемо од тога, мислим да је то врло важно за Србију, не одустајем зато што имамо велики број нових пројеката испред нас. Велика штета би била да не оснажимо домаћу грађевинску индустрију, ми је смо делом оснажили, али не довољно, да може да се уједини и буде носилац свих тих великих пројеката", рекла је Михајловић новинарима.

Она је рекла да смо некада имали тако јако компаније у грађевинском сектору, али да се много тога издешавало у претходних 20 и више година.

"Разговарамо о формирању националне грађевинске компаније и надам се да ћемо имати да понудимо одређена решења, јер прицамо о милијардама евра улагања", додала је Михајловић.

 

"Тешко је пронаћи речи којима се може описати уређеност градилишта, сарадња руских и српских компанија, ефикасност, поштовање рокова, велики број машина", додао је покрајински премијер.

Казао је да је у току јавна набавка за припрему пројектне документације између од Новог Сада до Зрењанина и Борче у Београду.

Он очекује да ће до краја октобра бити изабран извођач и да ћемо у уговореном року, до краја 2019, имати идејне пројекте за све деонице.

Додао је да ће ускоро бити потписан уговор за Фрушкогорски коридор и да ће ускоро почети изградња Б и Ц блока Клиничког центра Нови Сад.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин је рекао да изградња пруге показује жељу Владе Србије за напредак и да постоји добра сарадња на реализацији пројеката између две стране. Додаје да је потребно боље радити и остварити напредак у билатералној сарадњи.  

Генерални директор "РЖД Интернешнел" Сергеј Павлов је рекао да је то огромно градилиште чак и за ту компанију и захвалио Влади Србије на подршци.

"Постоји добра сарадња и разумевање проблема, који постоје на сваком градилишту", рекао је Павлов.

Он је казао да свуда где граде пруге, обнављају и школе, као што је то случај са школом "23. октобар" у Сремским Карловцима, у којој је компанија "РЖД Интернешенел" обновила учионицу за руски језик и опремила је потребним намештајем и опремом.

В. д. генералног директора "Инфраструктуре железнице Србије" Миробљуб Јевтић је истакао да је деоница Стара Пазлова-Нови Сад тренутно највеће градилиште у Европи.

"Рок за завршетак свих радова је новембар 2021. године", додао је Јевтић.

Изградња вијадукта и тунела Чортановци, на деоници Стара Пазова – Нови Сад, у оквиру изградње пруге за велике брзине, један је од најкрупнијих грађевинских подухвата у овом делу Европе.

"Овог тренутка, ово је нејвеће железничко градилиште у Европи. Има и већих пројеката. Вредност овог нашег пројекта је 337 милиона долара. Али појединачно градилиште, оваквих размера у Европи, тренутно већег нема", истакао је Јевтић.

Радови су почели 11. августа 2017. године. Извођач радова је руска компанија "РЖД Интернешенл", а вредност посла је око 337,6 милиона долара. 

Граде се две тунелске цеви, обе дужине од по 1,1 километар, као и вијадукт дужине 2,9 километра и носиће га 58 стубова, од којих ће највиши бити 28 метара.

 

Михајловић: Пријатељство Србије и Русије стамено

Након обиласка градилишта у Чортановцима, потпредседница Михајловић и амбасадор Чепурин су са представницима руских и српских железница посетили школу "23. октобар" у Сремским Карловцима, у којој је руска железничка компанија "РЖД Интернешенел" обновила учионицу за руски језик и опремила је намештајем и опремом.

Зорана Михајловић у школи у Сремским Карловцима
Зорана Михајловић у школи у Сремским Карловцима

Михајловићева је поручила деци да треба да уче о српско-руском пријатељству, које се показало као јако и стамено у тешким периодима у прошлости.

"Школа значи пуно нових пријатеља, новог друштва и пуно знања, али дужност нас одраслих јесте да вам кажемо и да школа није крај, да је потребно сваког дана да учите и радите на себи, јер колико знате, толико и вредите и толико сте снажни", рекла је Зорана Михајловић на свечаности у школи.

Она је ђацима пожелела пуно успеха у новој школској години и захвалила амбасадору Чепурину и руским железницама на свему што су урадили за школу у Сремским Карловцима.

"Кабинет за руски језик даје вам могућност не само да учите руски језик него и да учите о једној прелепој и величанственој земљи. Да учите о српско-руском пријатељству, које се показало као јако и стамено у тешким периодима у прошлости, као и о великим руским књижевницима и светским класицима. Нова учионица показује и колико смо снажнији кад смо заједно и кад се повезујемо, а знање језика је пут до тога", рекла је Михајловићева.

Амбасадор Руске Федерације у Србији честитао је ученицима почетак школске године и истакао да је њихов главни задатак да добро уче.

"То је важно и за земљу, јер су паметна деца њена будућност", рекао је Александар Чепурин и захвалио руским железницама и на организацији такмичења и излета српске деце у Русију, што додатно доприноси међусобном пријатељству и повезивању.

Генерални директор "РЖД Интернешенел" Сергеј Павлов рекао је да Србију и Русију спаја дивна историја и да владе две земље раде на неговању и унапређењу тих односа.

"Захваљујући тој позицији, ми данас градимо за своје пријатеље и партнере, за грађане Србије и за будућа поколења, као што каже и мото наше сарадње са српским железницама - Градимо за будућност", рекао је Павлов.

Он је додао да ће та компанија наставити да помаже српским школама. 

Председник општине Сремски Карловци Ненад Миленковић подсетио је да су Сремски Карловци битни за историју српске државе, српске цркве и образовања.

"Оно што су некад радили за школе богати појединци, данас раде друштвено одговорне компаније, међу којима је и РЖД, који модернизује пругу од Старе Пазове до Новог Сада", рекао је Миленковић.

Основна школа у Сремским Карловцима четврта је школа у Србији у коју је "РЖД Интернешенел" до сада уложила у обнову, а претходно су обновљене школе у Панчеву, Голубинцима и Врању, где је та компанија такође радила реконструкцију пруга.

Захваљујућ донацији, у школи "23. октобар" реновирана је учионица за руски језик, набављен нов намештај и опрема, интерактивна табла, као и књиге на руском језику. 

Најбољи ученици на уметничком конкурсу "Старе приче и бајке на нов начин" биће награђени путовањем у Санкт Петербург.

 

Извор: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/3247737/mihajlovic-ulaganje-u-razvoj-zeleznice-sinonim-za-napredak-srbije.html

 

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти