Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Руско-српски џез Олега Кирејева и Васила Хаџиманова

9. новембра, на позорници велике дворане Академије 28, имаћете прилику да уживате у наступу врхунских и прослављених музичара. Међу њима су тенор – саксофониста из Русије, Олег Кирејев, пијаниста светске славе Васил Хаџиманов, бубњар Предраг Милутиновић и Милан Павковић, који наступа на контрабасу. Овај несвакидашњи уметнички пројекат, насловљен као „The BRIDGE“ („Мост“), реализује удружење „Културна иницијатива“.

Овај концерт се организује у оквиру великог пројекта руско-српског џеза, који је покренуо Олег Кирејев почетком ове године, настојећи да пронађе нови спој традиционалне српске и руске музике са џезом. Започео је циклус концерта великим наступом на Коларцу заједно са Василом Хаџимановим 17. маја 2017. године. За разлику од тог концерта, који је био првенствено посвећен џез обради народне музике Русије и Србије, МОСТ ће се бавити питањима импровизације на тему руских и српских естрадних песама, наравно уз заједничку импровизацију Олега и Васила.

Олег Кирејев живи и уметнички се остварује на релацији Европа – Њујорк. Његова дискографија обухвата петнаестак албума различитих жанрова џез музике. Олега Кирејева заслужно сматрају пиониром етничког џеза у Совјетском Савезу и Русији.  Музичку каријеру је започео џезом са елементима башкирске народне музике, на прелазу 80-их и 90-их година, похађао је џез школу радећи неколико година у Пољској, а колевку џеза – Америку – освојио је етно-џез пројектом „Фенг Шуи џез позоришта“. За тај пројекат је био кандидован за Греми (Grammy) номинацију, 2008. године.

За сада џез Олега Кирејева представља уникалну појаву у Русији као оригиналан импровизациони стил на етничком татарско-башкирском тлу али и фантастичан феномен на светском нивоу шта су признали водећи светски музичари, радећи и снимајући се као партнери на албумима и концертима Олега Кирејева.

1996. године добио је диплому џез фестивала у Монтреу „за диван наступ“, 1997. године чувени Бирмингемски џез фестивал у Великој Британији назвао га је револуционарним руским музичарем. Године 2013, тандем Јаворс – Кирејев, сарађује легендарним џез трубачем Томом Харелом, врхунским акустичним басистом Беном Вилијамсом и бубњаром Ејом Стрикландом, што три године касније резултира албумом „The Meeting“. који је одмах по изласку заузео водеће позиције америчких џез топ листа и нашао се на 25 позицији из Топ-100 свих радиостаница САД, да би га престижни „Џез Вик“ („JazzWеек“) уврстио у најбоља издања године. У августу претходне године, Кирејев је имао тријумфални наступ на Нишвил џез фестивалу са својим бендом „Орлан“. Попут многих великих музичара, Кирејев не преза да експериментише у класичном џезу са малим саставом, паралелно развијајући пројекте у подручју етно музике, светске музике (world music) и smooth jazz – а, због чега остаје запажен код разнолике публике.„Невероватно чврст, пун ентузијазма, стилизован и висококвалитетан“ – кажу за звук његовог саксофона Американци. „Енергија – колекционарска, флексибилност – невероватна. Образованост – широког спектра“, кажу Руси.

Олег спаја грлени вокал, софистицирани етно-ритмови и свинг у једну целину, добијајући на излазу „идеалан образац џеза 21. века“, како пише музички историчар Скот Јанов.

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти